Σε αύξηση επιτοκίων αναμένεται να προωρήσει η κεντρική τράπεζα της Κολομβίας, την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα είναι πιθανότατα η προτελευταία αύξηση στον κύκλο που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ανέφεραν αναλυτές σε δημοσκόπηση την Παρασκευή.

Δώδεκα από τους 14 αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι το επταμελές διοικητικό συμβούλιο θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης στο 11%, ενώ ένας αναλυτής προέβλεψε αύξηση 75 μονάδων βάσης και ένας άλλος προέβλεψε αύξηση 50 μονάδων βάσης.

Διαβάστε επίσης: Γκουστάβο Πέτρο: Από αντάρτης, πρώτος αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας

Εάν επαληθευτεί η πρόβλεψη της πλειοψηφίας, θα είναι το υψηλότερο επιτόκιο από τον Ιούλιο του 2001.

Στη δίνη του πληθωρισμού

«Ο  πληθωρισμός και οι προσδοκίες συνεχίζουν να αυξάνονται, η οικονομική δραστηριότητα παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς επέκτασης και κατά τη διάρκεια του έτους μέχρι στιγμή, ενώ η αγορά εργασίας έχει κλείσει το χάσμα της σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα», αναφέρεται σε έκθεση της επενδυτικής holding Corficolombiana.

Ο πληθωρισμός έφτασε το 11,44% τον Σεπτέμβριο, σχεδόν τετραπλάσιος από τον μακροπρόθεσμο στόχο της τράπεζας για 3%. Οι αναλυτές έχουν πει ότι ο πληθωρισμός δεν θα πέσει στο στόχο παρά μόνο μετά το 2023.

Η τράπεζα έχει αυξήσει το επιτόκιο κατά 825 μονάδες βάσης από την έναρξη αυτού του κύκλου τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα προβεί στην τελευταία της αύξηση, κατά 50 μονάδες βάσης, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τους αναλυτές που συμμετείχαν στην ανάλυση.

Ο υπουργός Οικονομικών Χοσέ Αντόνιο Οκάμπο, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση στο διοικητικό συμβούλιο, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα πρόβλημα από την πλευρά της προσφοράς που δεν θα διορθωθεί μόνο με την αύξηση των επιτοκίων, λέγοντας ότι η αύξηση των επιτοκίων κάνει «πολύ λίγα ή τίποτα».

Ωστόσο, ο Οκάμπο αναγνώρισε ότι θα ήταν δύσκολο να μην αυξήσει το κόστος παράλληλα με άλλες κεντρικές τράπεζες.

«Είναι πολύ δύσκολο να μην ακολουθήσουμε τις διεθνείς αποφάσεις», δήλωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή