Κατ’ αρχάς, τα γεγονότα: Την περασμένη Παρασκευή η 12χρονη Λόλα βρέθηκε δολοφονημένη στην αυλή του σπιτιού της. Λίγο πριν ο πατέρας της είχε σημάνει συναγερμό, βλέποντας ότι η Λόλα δεν γύρισε από το σχολείο τη συνήθη ώρα. Πολύ γρήγορα εντοπίστηκε μία γυναίκα, η Νταμπία Μπ., που θεωρείται ύποπτη για τη δολοφονία, καθώς και ένας πιθανός συνεργός της. Και οι δύο έχουν προφυλακιστεί. Για την ικανότητα καταλογισμού της γυναίκας θα αποφανθούν οι ψυχίατροι που την εξετάζουν. Στο παρελθόν η ίδια είχε εμφανίσει ψυχικές διαταραχές.

Πρόκειται για μία 24χρονη από την Αλγερία, η οποία είχε έρθει στη Γαλλία πριν από έξι χρόνια με φοιτητική βίζα, δηλαδή νομίμως. Ωστόσο, η βίζα της έληξε. Τον Αύγουστο, σε έλεγχο που έγινε σε γαλλικό αεροδρόμιο, οι αρχές της επέδωσαν διαταγή απέλασης, εκτελεστέα μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Με απλά λόγια, μέχρι τότε η 24χρονη θα έπρεπε να φύγει από τη Γαλλία. Αλλά επιχείρησε να μείνει, όπως κάνουν χιλιάδες άλλοι μετανάστες που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Διαβάστε επίσης: Γαλλία: «Βράζει» το Παρίσι μετά το βίαιο θάνατο της 12χρονης Λόλας

Η επιστροφή του Ερίκ Ζεμούρ

Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει την κατάσταση, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τις αρχές του 2022 έχει εκτελεστεί το 20% των διαταγών για απέλαση, ωστόσο στο παρελθόν είχαν συσσωρευθεί πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ο αριθμός των οποίων δεν είναι γνωστός, αλλά εκτιμάται σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι μέχρι σήμερα είχαν εστιάσει κυρίως στην απέλαση μεταναστών με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο, ενώ η Νταμπία Μπ. δεν είχε απασχολήσει τη Δικαιοσύνη. «Πρέπει να βελτιώσουμε την αποτελεσματικότητά μας στις απελάσεις», παραδέχεται τώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν. Την ίδια στιγμή, όμως, προειδοποιεί για τον κίνδυνο να προκληθεί «πόλωση» στη γαλλική κοινωνία και να γίνει η «υπόθεση Λόλα» αντικείμενο εκμετάλλευσης από συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις.

Φαίνεται όμως ότι αυτό ήδη συνέβη. Αν μη τι άλλο η «υπόθεση Λόλα» επαναφέρει στην πολιτική σκηνή τον ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος είχε εξαφανιστεί μετά την ατυχή υποψηφιότητά του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, αλλά και το χαμηλό ποσοστό- μόλις 4%- που είχε συγκεντρώσει το κόμμα του «Reconquête» στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Τώρα επιστρέφει και σχολιάζει ως εξής την υπόθεση: «Ήταν αλγερινή υπήκοος και διέμενε παρανόμως στη Γαλλία. Η δολοφόνος της Λόλας δεν θα έπρεπε να είχε συναντήσει αυτό το κορίτσι». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σαμουέλ Λαφόντ, συνοδοιπόρος του Ζεμούρ, διαμαρτυρόταν επί μακρόν για την «συνομωσία σιωπής» που, όπως υποστηρίζει, καλύπτει την «υπόθεση Λόλα» και τελικά κάλεσε τους Γάλλους, μέσω Twitter, σε πορεία διαμαρτυρίας την Πέμπτη.

Πολιτική αντιπαράθεση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση

Την Τρίτη ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τους γονείς της Λόλας για να τους συλληπηθεί. Στη συνέχεια οι γονείς αποσύρθηκαν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, τη Βρετάνη. Όπως αναμενόταν, ο Μακρόν δέχθηκε σφοδρή επίθεση στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση από την επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. «Είναι υπερβολικά πολλά τα εγκλήματα που έχουν διαπράξει παράνομοι μετανάστες, τους οποίους δεν θέλαμε και δεν μπορούσαμε να τους πάμε σπίτι τους», διαμαρτύρεται η Λεπέν, η οποία στις προεδρικές εκλογές είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 42% των ψήφων απέναντι στον επανεκλεγέντα Εμανουέλ Μακρόν. «Η ύποπτη γι αυτό το στυγερό έγκλημα δεν θα έπρεπε καν να βρίσκεται στη Γαλλία. Τί περιμένει η κυβέρνηση για να αντιδράσει και να τερματίσει την ανεξέλεγκτη παράνομη μετανάστευση;»

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν κάλεσε την Λεπέν να «πάρει κάποια απόσταση» και «να μην εκμεταλλεύεται την οδύνη της οικογένειας». Αλλά ακόμη και οι Συντηρητικοί, που κατά καιρούς συμπράττουν με το προεδρικό «στρατόπεδο», αυτή τη φορά πέρασαν στην επίθεση. «Αυτό το παιδί βασανίστηκε, βιάστηκε και δολοφονήθηκε από μία παράνομη μετανάστρια, που έπρεπε να έχει εγκαταλείψει τη Γαλλία. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ευθύνεται γι αυτή την αποτυχία», δηλώνει o βουλευτής του κόμματος Ερίκ Ποζέ.

Ο Ζαν Υβ Καμύ, πολιτικός επιστήμων και συνεργάτης του Ιδρύματος Ζαν Ζωρές, σχολιάζει: «Προσωπικά νομίζω ότι είναι απρέπεια να προσπαθείς να αντλήσεις πολιτικό κεφάλαιο από αυτή την φρικτή δολοφονία. Πράγματι έχουμε πρόβλημα με απελάσεις που δεν εκτελούνται, αλλά το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτική και διπλωματική δράση, όχι υποκινώντας το μίσος και μεγεθύνοντας την οδύνη της οικογένειας». Τεταμένες παραμένουν πάντως οι διπλωματικές σχέσεις της Γαλλίας με την Αλγερία, από την οποία προέρχονται πολλοί μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα. Η γαλλική κυβέρνηση σταθμίζει τα δεδομένα για να αποφασίσει, κατά πόσον μπορεί να επιζητεί τη σύγκρουση, εκτελώντας ακόμη περισσότερες διαταγές απέλασης.

Μπάρμπαρα Βέζελ

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα