Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστικής 2022

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου δειξήχθη και η Γενική Συνέλευση του ΕΛΙΝΑ όπου νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου εκλέχθηκε ο καθηγητής ΑΠΘ, Γεώργιος Καλλίρης

Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστικής 2022

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο «ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ 2022» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά μετά την πανδημία, από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Ακουστικής.

Το «Πανελλήνιο Συνέδριο Ακουστικής» που διοργανώνεται κάθε διετία, τα τελευταία είκοσι χρόνια, από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ακουστικής (ΕΛΙΝΑ, https://helina.gr/), αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς θεσμούς στον συγκεκριμένο κλάδο καθώς παρουσιάζει τη δουλειά των σύγχρονων Ελλήνων επιστημόνων και συγκεντρώνει τα αποτελέσματα της πρόσφατης έρευνας στο πεδίο αυτό.

Συνολικά τις τρεις μέρες παρευρέθηκαν 120 και πλέον επιστήμονες, φοιτητές και επαγγελματίες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικότερες εξελίξεις στον κλάδο του ήχου και της ακουστικής.

Ανάμεσα στις 73 εργασίες που παρουσιάστηκαν, ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν θέματα όπως η αναπαραγωγή ήχου μέσω οπτοακουστικής μετατροπής πλάσματος λέηζερ, η ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από το ηχητικό αποτύπωμα, τα «σοβαρά» (ηχητικά) παιχνίδια, οι εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας κ.ά. που όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνεδρίου, καθηγητής ΑΠΘ, Χαράλαμπος Δημούλας, αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις επερχόμενες εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. Αξιοσημείωτη ήταν η διεπιστημονικότητα των εργασιών, που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και εφαρμοσμένων θεμάτων κτιριακής και υποβρύχιας ακουστικής, ελέγχου θορύβου και δονήσεων, περιβαλλοντικής ακουστικής και οικολογίας, ψυχοακουστικής, μουσικής ακουστικής και άλλων, κεντρίζοντας την προσοχή των παρευρισκόμενων και  οδηγώντας σε ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η έκθεση υλικών και οργάνων ακουστικής που λειτουργούσε και τις τρεις μέρες, υπό την επιμέλεια των χορηγών και εκθετών του συνεδρίου.

Πολλά χειροκροτήματα απέσπασαν οι δυο κεντρικοί ομιλητές, Γεώργιος Παπανικολάου και Γιάννης Μουρτζόπουλος, καθηγητές ΑΠΘ και Πανεπιστημίου Πατρών αντίστοιχα. Ανέλυσαν διεξοδικά τις πτυχές των συστημάτων στερεοφωνικής καταγραφής και αναπαραγωγής ήχου, από τη γέννησή τους έως σήμερα, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς ως προς τις σύγχρονες τάσεις και το μέλλον των αντίστοιχων εφαρμογών. Τα θέματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλη διεπιστημονικότητα, καθώς διαμορφώνονται με βάση τις τεχνολογικές δυνατότητες, τις αρχές της ψυχοακουστικής και τον ίδιο τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε και τέσσερις βραβεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου. Ειδικότερα, βραβεύτηκε ο Dr. Gottfried Schubert, σύμβουλος ακουστικής με μεγάλη εμπειρία και παρουσία στον χώρο και αξιοσημείωτη συνεισφορά στο ΕΛΙΝΑ. Βραβεύτηκαν επίσης οι δυο κεντρικοί ομιλητές, καθηγητές Γεώργιος Παπανικολάου και Ιωάννης Μουρτζόπουλος, καθώς άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ανάπτυξη των επιστημών ήχου και ακουστικής στην χώρα και  παρακαταθήκη ένα σημαντικό αριθμό νέων επιστημόνων – ερευνητών που μαθήτευσαν δίπλα τους. Τέλος, βραβεύτηκε και ο καθηγητής Νίκος Τσινίκας, για τη συνολικότερη παρουσία του στον χώρο της αρχιτεκτονικής ακουστικής.

Στο πλαίσιο του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ακουστικής, έλαβε χώρα γενική συνέλευση όλων των μελών του ΕΛΙΝΑ όπου πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου για την επόμενη διετία.

Νέος πρόεδρος εκλέχθηκε ο καθηγητής ΑΠΘ, Γεώργιος Καλλίρης, ο οποίος παίρνοντας τη σκυτάλη επισήμανε την ανάγκη συνέχισης στην προαγωγή των επιστημών ήχου και ακουστικής και ειδικότερα των προσπαθειών για τη διαμόρφωση ενός καλύτερου νομικού πλαισίου γύρω από το φλέγον ζήτημα της ηχορύπανσης που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Το τριήμερο συνέδριο χαιρέτησαν ο πρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο αντιπρύτανης ΑΠΘ, καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, καθώς επίσης και ο πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, καθηγητής Ανδρέας Φλώρος και ο αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, καθηγητής Νεκτάριος Παπαδογιάννης, οι οποίοι συμμετείχαν και στις εργασίες του συνεδρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα: https://conferences.helina.gr/2022/gr/program/.

Πληροφορίες για προηγούμενα συνέδρια του ΕΛΙΝΑ: https://conferences.helina.gr/

OT Originals

Περισσότερα από Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο