Κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα υποχώρησαν την Τρίτη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, για πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου, καθώς η ζήτηση παραμένει χαμηλή λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών που επικρατούν στην ήπειρο.

Τη Δευτέρα το ολλανδικό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης έκλεισε στα 99,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), ενώ το πρωί της Τρίτης οι τιμές αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω, στα 95 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ανάσα

Αν και οι τιμές παραμένουν υψηλές, βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από το υψηλό ρεκόρ που καταγράφηκε στα τέλη Αυγούστου του 2022, προσφέροντας «ανάσα» στους πανταχόθεν βαλλόμενους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Διαβάστε επίσης: Φυσικό αέριο: Νέα εμπόδια στην πορεία προς το πλαφόν – Οι προϋποθέσεις που θέτει η Κομισιόν

Η τελευταία φορά που οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν κάτω από το όριο των 100 € MWh ήταν στα μέσα Ιουνίου.

Στη συνέχεια οι τιμές αυξήθηκαν αλματωδώς καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευδαν να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, με τη Μόσχα να μειώνει τη ροή μέσω του – άθικτου τότε – Nord Stream 1, ασκώντας πίεση στους 27 με το βλέμμα στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το Euronews, οι τιμές χονδρικής επηρεάζουν άμεσα τη λιανική τιμή που πληρώνουν κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Οι τελικοί λογαριασμοί περιέχουν επίσης επιπλέον χρεώσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου, τους φόρους και τα λειτουργικά τέλη.

Οι γεμάτες αποθήκες…

Με τις αποθήκες σχεδόν γεμάτες, οι χώρες της ΕΕ αγοράζουν αέριο με χαμηλότερους ρυθμούς σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Οι υψηλοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, άλλωστε, έχουν συμβάλει επίσης στη μείωση της ζήτησης.

Ωστόσο η Ευρώπη παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, καθώς ένας χειμώνας ψυχρότερος του αναμενόμενου θα είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η κατανάλωση αερίου για θέρμανση, εκτινάσσοντας τις τιμές και επιδεινώνοντας την οικονομική ύφεση.

Ήδη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τους επόμενους μήνες δείχνουν τιμές πολύ πάνω από το όριο των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

…και τα πλοία που περιμένουν να ξεφορτώσουν

Με την Ευρώπη να έχει μετατραπεί τις προηγούμενες εβδομάδες σε «μαγνήτη» για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από ολόκληρο τον κόσμο, λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών, ο θερμός καιρός και η συνεπαγόμενη χαμηλότερη κατανάλωση έχουν ως αποτέλεσμα δεκάδες πλοία να περιμένουν έξω από ευρωπαϊκά λιμάνια και εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης, ώσπου να δημιουργηθεί ο απαιτούμενος χώρος στις δεξαμενές αποθήκευσης – αλλά και εν αναμονή νέας ανόδου των τιμών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η βορειοδυτική Ευρώπη πρόκειται να παραλάβει 82 φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου αυτόν τον μήνα, 19% περισσότερα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Η εικόνα αυτή, της υπερεπάρκειας φυσικού αερίου, αναμένται να διαρκέσει – σύμφωνα με αναλυτές – τουλάχιστον ως τον Δεκέμβριο. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια