Μια ακόμη φορο-ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και την αγορά σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση διατηρώντας στον «πάγο» το φόρο υπεραξίας 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Έτσι, μετά την αναστολή του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα έως το τέλος του 2024, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται σενάριο που προβλέπει νέα αναβολή για δυο χρόνια στην επιβολή του φόρου υπεραξίας, μέτρο το οποίο έχει «παγώσει» έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Πρόκειται για ένα φόρο ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων και οι ειδικοί της αγοράς  έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του. Το συγκεκριμένο μέτρο, αν και νομοθετήθηκε το 2013, την περίοδο των Μνημονίων, δεν εφαρμόστηκε καθώς διαπιστώθηκαν δυσκολίες και σωρεία προβλημάτων στην υλοποίησή του που θα προκαλούσαν σοβαρές παρενέργειες στην αγορά ακινήτων δυσανάλογες με τον εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Απλησίαστες οι τιμές και στα παλιά διαμερίσματα – Αύξηση έως 40% στη διετία [πίνακες]

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για την «τύχη» του φόρου υπεραξίας σημειώνοντας ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Ο φόρος υπεραξίας προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή ανώτερη της τιμής κτήσης και επιβάλλεται στον πωλητή του ακινήτου. Η υπεραξία επί της οποίας υπολογίζεται ο φόρος  προσδιορίζεται με βάση συντελεστές απομείωσης ανάλογα με τα έτη διακράτησης του ακινήτου από τον φορολογούμενο. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα το οποίο  αγοράστηκε το 2014 με δηλωθέν τίμημα 80.000 ευρώ που θα πωληθεί το 2023 σε τιμή 130.000 ευρώ, ο φόρος υπεραξίας ανέρχεται σε 2.707 ευρώ.

Με βάση την ισχύουσα αυτή τη στιγμή νομοθεσία, οι διατάξεις του άρθρου 41 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013) που προβλέπουν την επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (επί της υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε, έχουν ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πλήγμα

Εάν δεν υπάρξει νέα αναβολή και ο φόρος υπεραξίας εφαρμοστεί από το επόμενο έτος, τότε η αγορά ακινήτων θα δεχθεί πλήγμα ειδικά τώρα που βρίσκεται σε κομβικό σημείο και καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και του κόστους κατασκευής. Σε περίπτωση ενεργοποίησης του μέτρου, οι πωλητές των ακινήτων θα μετακυλήσουν την επιβάρυνση στους αγοραστές αυξάνοντας έτσι ακόμη περισσότερο τις τιμές των ακινήτων.

Η διάταξη που έχει «παγώσει» προβλέπει ότι:

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία  είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν το 1995 απαλλάσσονται από το φόρο υπεραξίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax