
Μικρή επιβράδυνση κατέγραψαν τον Ιούλιο του 2022 τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων που δημοσίευσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι, ενώ η αξία των εξαγωγών της ΕΕ μειώθηκε κατά 2% σε σύγκριση με τον Ιούνιο και ανέρχεται πλέον σε 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ, παραμένει σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι. Μάλιστα, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα σιτηρά, με τις συνολικές εξαγωγές να σημειώνουν αύξηση κατά 74% σε σύγκριση με πέρυσι.
Διαβάστε επίσης: Eurostat: Εκτινάχθηκαν οι τιμές των αγροτικών προϊόντων
Οι εισαγωγές της ΕΕ μειώθηκαν επίσης κατά 2% την ίδια περίοδο, φθάνοντας τα 14,3 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2022. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ είναι σταθερό στα 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ.
Οι εξαγωγές
Παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών, τα δημητριακά κυρίως το σιτάρι και το κριθάρι αύξησαν την εξαγωγική τους δραστηριότητα ιδίως προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Αυτό επιβεβαιώνει τις προοπτικές των εξαγωγών σιτηρών της ΕΕ προς τις χώρες που τα χρειάζονται περισσότερο, μετά τη διαταραχή της αγοράς που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η μεγαλύτερη αύξηση των εξαγωγών καταγράφηκε για το σιτάρι. Πράγματι, η ΕΕ εξήγαγε 1,9 εκατομμύρια τόνους σιταριού τον Ιούλιο του 2022 προς τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, που αντιπροσωπεύει αύξηση 300% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Τον Ιούλιο, οι συνολικές εξαγωγές σιταριού στον κόσμο έφτασαν τα 3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση 74% σε σύγκριση με πέρυσι.
Μειωμένες όμως, ήταν οι εξαγωγές τον Ιούλιο για τα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς (-15%) καθώς και τα λαχανικά (10%). Οι εξαγωγές ελιών και ελαιολάδου μειώθηκαν κατά 14% τον Ιούλιο, κυρίως λόγω της μείωσης των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.
Οι συνολικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ από τις αρχές του έτους έως τον Ιούλιο έφτασαν τα 127 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 14% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι. Η ΕΕ παραμένει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων παγκοσμίως.
Οι εισαγωγές
Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Ουκρανία συνεχίζουν για τέταρτο συνεχή μήνα να αυξάνονται ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της προσωρινής απελευθέρωσης του εμπορίου και τη βελτίωση της λειτουργίας των διαύλων αλληλεγγύης. Οι εισαγωγές της ΕΕ από σημαντικούς εμπορικούς εταίρους, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, αυξήθηκαν επίσης, ιδίως όσον αφορά τον αραβόσιτο και τα φασόλια σόγιας. Οι εισαγωγές σταφυλιών, ηλιόσπορων και μπανανών μειώθηκαν ακόμα περισσότερο τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 24%, 20% και 18%.
Οι συνολικές εισαγωγές της ΕΕ από την αρχή του έτους έως τον Ιούλιο έφθασαν τα 96 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 33% πάνω από την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το εμπόριο της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καταστεί ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ. Η συνολική ανταλλαγή αγροδιατροφικών προϊόντων έφτασε τα 53,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021. Σε σχέση με αυτό, ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος είναι οι ΗΠΑ, με τις οποίες οι εμπορικές συναλλαγές ανήλθαν σε 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ το 2021.
Το 2022, το συνολικό εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2022, το εμπόριο γεωργικών προϊόντων διατροφής διευρύνθηκε κατά 21%, φθάνοντας τα 35,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τη συγκεκριμένη κατάσταση στις αρχές του 2021, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου. Το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα είναι θετικό και ανέρχεται σε 18,6 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2022.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση