
Είδος υπό εξαφάνιση έχει καταστεί το γάλα μετά από την εκτόξευση των τιμών παραγωγού.
Δεν είναι, ωστόσο μόνο το θέμα των ανατιμήσεων, υπάρχει φόβος και για σοβαρές ελλείψεις τόσο σε τυρί όσο και σε γάλα.
Διαβάστε επίσης: ΕΔΟΦ: Σε κίνδυνο ο «λευκός χρυσός» η φέτα
Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια που διατηρούν από γενιά σε γενιά.
Τιμές παραγωγού
Αγελαδινό
- 2021: 0,45€/lt
- 2022: 0,52€/lt
+16%
Πρόβειο
- 2021: 1€ / lt
- 2022: 1,60€ / lt
+60%
Κατσικίσιο
- 2021: 0,70€ / lt
- 2022: 0,90€ / lt
+29%
«Χρυσός» το γιαούρτι και το τυρί
Δεκέμβριος 2021 Αύγουστος 2022 Οκτώβριος 2022
• Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ -> 7€ -> 7,20€
• Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€ -> 10€ -> 10,80€
• Γραβιέρα (1 κιλό): 12€ ->14€ -> 14€
• Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,50€ -> 10€ -> 11€
• Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ -> 4,50€
Ο τυροκόμος, Στέφανος Βακόνδιος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις τιμές των γαλακτοκομικών.
«Οι τιμές αυτές θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά το αιγοπρόβειο γάλα, άρα περιμένουμε και άλλη αύξηση, γιατί ακόμα δεν έχουμε αγοράσει με την νέα τιμή. Έτσι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις. Είναι δύσκολα, και οι τιμές αυτές δεν έχουν κλείσει ακόμα με τους παραγωγούς. Είναι σειρά των κτηνοτρόφων να μπουν στο παιχνίδι, είμαι και εγώ κτηνοτρόφος. Έχουμε πονέσει π[άρα πολύ με αυτό το θέμα. Οι ζωοτροφές κάθε βδομάδα αυξάνονται κατά 1 λεπτό», είπε αρχικά.
«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να παραδώσουμε τις παραγγελίες. Εμείς έχουμε ένα τόνο γάλα ημερησίως, και έχουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, βγάζουμε και λιγότερο προϊόν», πρόσθεσε ο κ. Βακόνδιος.


Latest News

Σταθεροποιείται η παραγωγή κρασιού του 2025 στο νότιο ημισφαίριο
Οι προβλέψεις για το κρασί βασίζονται σε πρώιμες εκτιμήσεις για τη συγκομιδή σταφυλιών, η οποία συνεχίζεται ακόμη σε ορισμένες περιοχές

Καμπανάκι Διεπαγγελματικής για το βαμβάκι – Τι θα φέρει η «πράσινη» οδηγία της ΕΕ
Παρέμβαση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει στο βαμβάκι οδηγία της ΕΕ

Πώς θα βελτιωθεί η διαδικασία για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2025 - Παρέμβαση ΕΘΕΑΣ
Επτά βελτιωτικές προτάσεις για έγκαιρη, ομαλή και προσιτή υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2025 καταθέτει η ΕΘΕΑΣ - Αίτημα άμεσης συνάντησης

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση