Δυνατή προσφορά για την παραχώρηση συνολικά του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και των μεταλλείων της έχει υποβάλλει σύμφωνα με πληροφορίες η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΟΤ, το επενδυτικό σχήμα έχει δώσει τίμημα – «πακέτο» για τα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνει κατά πολύ εκείνο της ιρλανδικής CMII, η οποία κατέβηκε μόνο στον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή και όχι σε εκείνον του ΤΑΙΠΕΔ. Οι πηγές του ΟΤ, κάνουν λόγο για τίμημα της τάξης των 5 εκ. ευρώ, ενώ η ιρλανδική εταιρεία πρότεινε μόλις 1,5 εκ. ευρώ και μόνο για τα μεταλλεία.

Υπενθυμίζεται ότι για την παραχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας παραγωγής σιδηρονικελίου διεξάγονται δύο διαγωνισμοί.

Ο πρώτος είναι του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στα μεταλλευτικά δικαιώματα και το μεταλλευτικό εργοστάσιο, εδαφικές εκτάσεις, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και  το μεταλλείο του Λουτσίου. Σε αυτόν κατέβηκε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ» και «AD Holdings AG».

Ο δεύτερος διαγωνισμός είναι του Ειδικού Διαχειριστή που αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων. Και σε αυτόν προσφορά υπέβαλλε το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό οι Ιρλανδοί συμμετείχαν, η οποία δεν υπέβαλλε προσφορά σε εκείνον του ΤΑΙΠΕΔ.

Πριν από λίγη ώρα ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικός Διαχειριστής άνοιξαν τους φακέλλους. Πληροφορίες από τον Ειδικό Διαχειριστή που διέρρευσαν σε συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως η CMII έδωσε υψηλότερο τίμημα έναντι των ανταγωνιστών της για τη μεταβίβαση των μεταλλείων.

Ωστόσο πηγές θέλουν τη συνολική προσφορά των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS να είναι πολλαπλάσια των Ιρλανδών αφού κατέβηκε και στους δύο διαγωνισμούς.

Η ρήτρα «Shoot Out Clause»

Το ΤΑΙΠΕΔ με ανακοίνωσή του έκανε γνωστό πως προχώρησε στην αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG, και προχωρά σε ενημέρωση των υπουργείων ΠΕΝ και Οικονομικών.

Αντίστοιχη κίνηση κάνει και ο Ειδικός Διαχειριστής.

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού θα εκκινήσει η διαδικασία του «shoot out clause», δηλαδή της εκατέρωθεν πλειοδοτικής προσφοράς.

Πηγές θέλουν, ότι και οι δύο διεκδικητές δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά… τους για το αν θα την ακουλουθήσουν.

Η ρήτρα shoot out clause ορίζει πως προαιρετικά ο προτιμητέος επενδυτής του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχει δικαίωμα να υποβάλλει πλειοδοτική προσφορά στον δεύτερο διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή και αντιστρόφως και ο προτιμητέος επενδυτής του δεύτερου διαγωνισμού να χτυπήσει… τον πρώτο. Με βάση τη ρήτρα, η ιρλανδικών συμφερόντων εταιρεία αν και δεν κατέβηκε να διεκδικήσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και το μεταλλείο Λουτσίου, εντούτοις μπορεί να υποβάλλει προσφορά για αυτό και τελικά να αποκτήσει όλη τη ΛΑΡΚΟ. Παρά το γεγονός πως η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS συμμετείχε και στους δύο διαγωνισμούς.

Για να εκκινήσει η διαδικασία θα πρέπει πρώτα οι δύο διοργανωτές των διαγωνισμών να ανακοινώσουν τους προτιμητέους επενδυτές.

Πάντως, σήμερα μπορεί να ανακοινωθούν οι προτιμητέοι επενδυτές, εντούτοις, η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες. Μένει να φανεί αν οι φιναλίστ επενδυτές θα αξιοποιήσουν τη ρήτρα “shoot out clause».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα