H ΗΛΕΚΤΩΡ, μέλος του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποτελεί μία πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία στον κλάδο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής πράσινης ενέργειας με περισσότερα από 20 χρόνια επιτυχούς πορείας. Η σημαντική τεχνογνωσία και εξειδίκευση που διαθέτει επιτρέπει στην ΗΛΕΚΤΩΡ να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτων, που περιλαμβάνουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων και ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου και βιομάζας.

Ως μια από τις κορυφαίες εταιρείες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με παρουσία σε 8 χώρες, αποτελεί τη μοναδική ελληνική εταιρεία που κατέχει και εφαρμόζει τεχνολογίες αιχμής στον κλάδο της δραστηριότητάς της. Μέσω των θυγατρικών εταιρειών της στη Γερμανία, καλύπτει όλο το εύρος των εφαρμογών βιολογικής επεξεργασίας απορριμμάτων.

Επιπλέον, μέσω των έργων που η εταιρεία έχει υλοποιήσει και λειτουργεί, επεξεργάζεται 800.000 τόνους απορριμμάτων, παράγει 220.000 MWh πράσινης ενέργειας, ανακτά 87.000 τόνους ανακυκλώσιμων υλικών και αξιοποιεί περίπου 158 εκατ. κυβικά βιοαερίου που συνεισφέρουν στην αποφυγή εκπομπής περ. 1.000.000 τόνων CO2 στην ατμόσφαιρα σε ετήσια βάση.

Μεταξύ των επιτευγμάτων της εταιρείας συγκαταλέγονται

• η μεγαλύτερη μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας στην Ευρώπη με δυναμικότητα 410.000 τόνων ετησίως,

• το 1ο ΣΔΙΤ Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Ελλάδα που ταυτόχρονα αποτελεί την 1η ολοκληρωμένη εγκατάσταση της χώρας,

• μια από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου ΧΥΤΑ παγκοσμίως, δυναμικότητας 24,5 MW.

Ειδικότερα, σε έργα ενεργειακής αξιοποίησης βιοαερίου εκλυόμενου από ΧΥΤΑ η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει δημιουργήσει και λειτουργεί τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις στη χώρα μας, και λειτουργεί 5 μονάδες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος περ. 34 MWe.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ακόμη ουραγός στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ), με το 80% των παραγόμενων ΑΣΑ να διατίθενται ακόμη και σήμερα σε ΧΥΤΑ.

Ως αποτέλεσμα, να ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα βιοαέριο, το οποίο περιέχει. 40-55%. μεθάνιο (CH4), του οποίου οι επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι 28-30 φορές δυσμενέστερες εκείνων του διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Συνεπώς, η συλλογή του βιοαερίου και η αποδοτική ενεργειακή αξιοποίησή του προς παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, καθώς και η ορθολογική διαχείριση των παραγόμενων απορριμμάτων σε σύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ αντικατοπτρίζεται και στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δραστική μείωσή τους στην Ευρώπη και σε διεθνές επίπεδο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ορθολογική εκμετάλλευση/συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση του βιοαερίου συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας καθώς η υψηλή διαθεσιμότητα των σταθμών της ΗΛΕΚΤΩΡ προσθέτει περισσότερες από 220.000 πολύτιμες πράσινες MWhe στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε ετήσια βάση.

Σε πλήρη εναρμόνιση με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και με κινητήριο δύναμη τους πάνω από 1.000 εργαζομένους της στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η ΗΛΕΚΤΩΡ πρωταγωνιστεί στην πράσινη μετάβαση για έναν βιώσιμο κόσμο, διαφυλάσσοντας τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα και βελτιώνοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής, ενώ συνεισφέρει και στη δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων εργασίας δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης