Μια εντυπωσιακή εικόνα, που δείχνει τον «ήλιο να χαμογελά» κατέγραψε προ ημερών ένας δορυφόρος της NASA, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να σπεύδει να τη δημοσιεύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Πες τυρί!»  γράφει η NASA σε ανάρτησή της στο Twitter και προσθέτει: «Σήμερα, το Solar Dynamics Observatory της NASA απαθανάτισε τον ήλιο να “χαμογελά”».  Σε αυτή, όπως τονίζει, φαίνονται στο υπεριώδες φως μερικές σκοτεινές κηλίδες στην επιφάνεια του Ήλιου. Αυτές είναι γνωστές και ως στεμματικές οπές.

Οι στεμματικές οπές είναι τα κύρια σημεία διαφυγής και επιταχύνσεως του ηλιακού ανέμου δεδομένου ότι οι στεμματικές οπές βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από ανοικτές μαγνητικές γραμμές, χαμηλή θερμοκρασία και πυκνότητα σε σύγκριση με της αντίστοιχες τιμές του στέμματος. Ο ηλιακός άνεμος εκτοξεύεται από διαφορετικά σημεία της επιφάνειας του ήλιου και με διαφορετική αρχική ταχύτητα λόγω των διαφορετικών συνθηκών που επικρατούν στις στεμματικές οπές και ως εκ τούτου λόγω της περιστροφής του ήλιου φτάνει στη γη κατά ριπές ή αλλιώς ως ρεύματα ή κύματα ηλιακού ανέμου.

Το Solar Dynamics Observatory της NASA είναι μια αποστολή που στοχεύει στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο δημιουργείται η ηλιακή δραστηριότητα και επηρεάζει τον καιρό στο διάστημα. Εκτοξεύτηκε για πρώτη φορά στις 11 Φεβρουαρίου 2010 και μετά μετρά το εσωτερικό του ήλιου, την ατμόσφαιρα, το μαγνητικό πεδίο και την παραγωγή ενέργειας.

Όταν η φαντασία καλπάζει

Από τότε που κυκλοφόρησε, η φωτογραφία της Nasa έχει προκαλέσει σωρεία απαντήσεων στο διαδίκτυο, με πολλούς να συγκρίνουν την εικόνα με μια σκαλιστή κολοκύθα τα Χάλουγουιν, ένα λιοντάρι και τον ήλιο που εμφανίζονται στην παιδική εκπομπή Teletubbies.

Ένας χρήστης απάντησε : «Αυτό είναι το πρόσωπο του άνδρα Stay Puf[t] marshmallow από το Ghostbusters;»

Ένας άλλος συνέκρινε τον ήλιο με τα μπισκότα σοκολάτας BN Mini που διαθέτουν επίσης χαμογελαστά πρόσωπα.

Παρά τη φιλική του εμφάνιση ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι στεφανιαίες τρύπες του ήλιου μπορεί να σημαίνουν ότι μια ηλιακή καταιγίδα θα χτυπήσει τη Γη το Σάββατο. Το Spaceweather.com είπε: «Το χαρούμενο mein [sic] εκτοξεύει ένα τριπλό ρεύμα ηλιακού ανέμου προς τη Γη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί