Μειωμένη κατά 5 εκατ. τόνους αναμένεται να είναι η ζήτηση για σύνθετες ζωοτροφές το 2022 στην ΕΕ. λόγω της εξάπλωσης ζωονόσων αλλά και του οικονομικού αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ η μειωμένη κατά 19% παραγωγή αραβόσιτου στην ΕΕ δίνει προβάδισμα στη χρήση σιτηρών για ζωοτροφή.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του FEFAC (Σύνδεσμος Ευρωπαϊκών Βιομηχανιών Σύνθετων Ζωοτροφών) η παραγωγή σύνθετων ζωοτροφών στην ΕΕ για εκτρεφόμενα ζώα το 2022 εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 5 εκατ. τόνους (μείωση κατά 3,5% ετησίως) φτάνοντας τους 145 εκατ. τόνους σε σύγκριση με το 2021. Συγχρόνως, για τις μεγάλες χώρες παραγωγής προβλέπεται μείωση της παραγωγής μεταξύ 8,8 και 1,5% ετησίως, λόγω των διαταραχών της αλυσίδας εφοδιασμού και της εξάπλωσης ζωονόσων όπως της γρίπης των πτηνών και της αφρικανικής πανώλης των χοίρων.
Διαβάστε επίσης: Ζωοτροφές: Προτείνεται η στροφή σε σόγια και κτηνοτροφικό κουκί
Μόνο οι παραγωγοί ζωοτροφών στις Βαλτικές χώρες, την Ιρλανδία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβενία αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή ζωοτροφών στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Σε επίπεδο ΕΕ, όλοι οι κύριοι τομείς ζωοτροφών θα μειωθούν.
Οι χοιροτροφές
Περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί ο τομέας των χοιροτροφών. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 5,6% σε σύγκριση με το 2021, λόγω της μείωσης του μεγέθους του κοπαδιού/του αριθμού των χοιρομητέρων ή ακόμα και της εγκατάλειψης των εκμεταλλεύσεων από τους κτηνοτρόφους. Αυτό οφείλεται κυρίως στο αυξημένο κόστος παραγωγής και σε θέματα υγείας των ζώων, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων (ΑΠΧ).
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο Βέλγιο (-11%), τη Δανία (-9%), την Πορτογαλία (-8,4%), τη Γερμανία (-8%) και την Τσεχική Δημοκρατία (-7,4%). Οι Κάτω Χώρες και το Βέλγιο συνεχίζουν να αποψιλώνουν τα κοπάδια χοίρων τους για να μειώσουν τις γεωργικές περιβαλλοντικές εκπομπές, ενώ η Ρουμανία και η Πολωνία επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την ΑΠΧ.
Οι ζωοτροφές για πουλερικά
Ο τομέας των ζωοτροφών για πουλερικά στην ΕΕ θα σημειώσει μείωση της παραγωγής κατά 3,4% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάπλωση της γρίπης των πτηνών σε ολόκληρη την ΕΕ.
Οι κτηνοτρόφοι, λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, ενέργεια, συσκευασία) τόσο για τα αυγά όσο και για το κρέας πουλερικών, αναβάλλουν τους νέους κύκλους παραγωγής/αλλαγές σμήνους. Συγχρόνως, η εμπορική πολιτική της ΕΕ που προσφέρει προσωρινή πρόσβαση με «μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις» για τα ουκρανικά προϊόντα που εισέρχονται στην ΕΕ οδήγησε σε σημαντικές εισαγωγές κρέατος πουλερικών και αυγών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Επίσης, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημα, οι αγρότες δυσκολεύονται να πουλήσουν προϊόντα υψηλής αξίας, όπως τα βιολογικά και τα προϊόντα ελεύθερης βοσκής.
Ζωοτροφές για βοοειδή
Η παραγωγή ζωοτροφών για βοοειδή αναμένεται να μειωθεί κατά 1,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, παρά τις αυξημένες πωλήσεις σύνθετων ζωοτροφών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση, οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει τα κοπάδια τους, αλλά και έχουν συντομεύσει τους κύκλους γαλακτοπαραγωγής τόσο για να ανταποκριθούν στις πράσινες πολιτικές όσο και για να μειώσουν τη χρήση ζωοτροφών.
Αλλαγές και στις αναλογίες
Η απογοητευτική συγκομιδή αραβοσίτου στην ΕΕ (-19%) μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της αναλογίας ζωοτροφών υπέρ του σιταριού ζωοτροφών, εκτοπίζοντας τον αραβόσιτο.
Το αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, η οικονομική αβεβαιότητα, το αυξανόμενο κόστος που συνδέεται με τα μέτρα πολιτικής για το περιβάλλον και την καλή μεταχείριση των ζώων και η αναμενόμενη επιμονή των ζωικών ασθενειών αναγνωρίζονται από τους εμπειρογνώμονες της FEFAC ως οι κύριοι παράγοντες της αγοράς. Βασική πρόκληση για την αγορά σιτηρών και ελαιούχων σπόρων παραμένει η αβεβαιότητα σχετικά με τη συνέχιση της πρωτοβουλίας για τον διάδρομο σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα (συμφωνία JCC του ΟΗΕ) και τον ρυθμό επέκτασης των διαδρόμων αλληλεγγύης της ΕΕ για να διατηρηθούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών λειτουργικές, κατά τη νέα περίοδο εμπορίας.
Latest News
Πώς υπολογίζεται η επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο [πίνακες]
Πήραν ΦΕΚ οι όροι και η διαδικασία της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 42,5 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι
Έρχονται αλλαγές στις επιδοτήσεις - Μεγαλύτερο «πακέτο» για «μικρούς» αγρότες
Ο νέος Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ δηλώνει ότι η ΚΑΠ ύψους 387 δισ. ευρώ δεν θα πρέπει πλέον να ανταμείβει τους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες
Παρέμβαση Τσιάρα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αγρότες και βιώσιμες πρακτικές
Τι είπε ο Κώστας Τσιάρας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τη νέα ΚΑΠ, την ευφυή γεωργία, τη μελισσοκομία και τη βιοασφάλεια
Δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ από την ΕΤΕπ για αγρότες και βιοοικονομία – Πώς θα δοθούν
Νέες μορφές αγροτικής ασφάλισης και συστημάτων μείωσης κινδύνου έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων εξετάζει η ΕΤΕπ
Νέα μέτρα για την ενίσχυση των αγροτών και την καταπολέμηση των αθέμιτων πρακτικών
Πώς θα ενισχυθεί η θέση των αγροτών της ΕΕ στην εφοδιαστική αλυσίδα – Ποιες αλλαγές προτείνονται
Τι αλλάζει στις ενισχύσεις de minimis στον αγροτικό τομέα
O αναθεωρημένος κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ τρεις ημέρες μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και ι έως τις 31/12/2032
Άλμα στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών - Καταγράφονται ρυθμοί ρεκόρ
Την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, οι εισαγωγές σε φρούτα και λαχανικά έφτασαν τους 652,191 χιλ. τόνοι έναντι των 601,180 χιλ. τόνων το 2023
Αναζητούνται «νονοί» για το όνομα και την ετικέτα του πρώτου ελαιόλαδου από το δήμο Θεσσαλονίκης
Η ιδέα για την παραγωγή δημοτικού ελαιολάδου ήρθε από τις εικόνες των φορτωμένων ελαιόδεντρων που υπάρχουν σε όλη τη Θεσσαλονίκη
Ισπανία: Οι μειώσεις στις τιμές ελαιολάδου δεν φθάνουν στους καταναλωτές
Υποχώρησαν σε €5,56 το κιλό τον Δεκέμβριο από τα €9 τον Φεβρουάριο
Δεύτερο κύμα αποζημιώσεων σε κτηνοτρόφους για πανώλη και ευλογιά
Μέχρι σήμερα πιστώθηκαν από το ΥπΑΑΤ προς τις Περιφέρειες 13,3 εκατ. ευρώ - Σήμερα πιστώθηκε το ποσό των 7,6 εκατ. ευρώ