Η Autohellas ανακοίνωσε για το εννεάμηνο του 2022 κύκλο εργασιών αυξημένο κατά 17% έναντι του εννεάμηνου του 2021, φθάνοντας τα 568,6 εκ. ευρώ, από 485,9 εκ. ευρώ το 2021.

Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε 100,9 εκ. ευρώ, τα κέρδη προ φορών (EBT) έφτασαν στα 90 εκ. ευρώ (έναντι 57,3 εκ. ευρώ το 2021), ενώ τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου ανήλθαν στα 71,5 εκ. ευρώ έναντι 46,4 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 54,1%.

Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 49.000 αυτοκίνητα, με 9.000 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, πρόκειται για τη δεύτερη συνεχή χρονιά με νέο ιστορικό υψηλό για τον Όμιλο τόσο σε επίπεδο Κύκλου Εργασιών, όσο και κερδοφορίας.

Διαβάστε επίσης: Στρατηγική Συνεργασία Ομίλου Fourlis – Autohellas

Τα αποτελέσματα τριμήνου

Το τρίτο τρίμηνο του έτους, το εποχικά ισχυρότερο για κάθε χρήση, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 22,6% και διαμορφώθηκε στα 217,2 εκ. ευρώ έναντι 177,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Τα λειτουργικά κέρδη του τριμήνου (ΕΒΙΤ) ανήλθαν στα 55,9 εκ. ευρώ ενώ τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) κατέγραψαν αύξηση 42,6% και διαμορφώθηκαν στα 42,1 εκ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Αύξηση κερδοφορίας 200% για την Autohellas το 2021 – Στα 52,4 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη

Ανάλυση ανά τομέα δραστηριότητας

Ο τομέας μισθώσεων αυτοκινήτων στην Ελλάδα παρουσίασε αύξηση 25,3% του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο του 2022, αγγίζοντας τα 195,5 εκ. ευρώ σε πωλήσεις από 156 εκ. ευρώ το 2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπου η πορεία της τουριστικής ζήτησης, η περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου των σταθμών, αλλά και η αύξηση μεριδίου αγοράς της Autohellas, έφεραν σημαντικά αποτελέσματα. Σημειώνεται ότι κατά το 2021 και 9μηνο 2022 η καθαρή επένδυση ανήλθε σε 202 εκ. ευρώ για τη διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου της εταιρείας με νέους τύπους αυτοκινήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα Crossover, SUV αλλά και τα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η κερδοφορία του συγκεκριμένου τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τη διάθεση των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων του στόλου.

Η δραστηριότητα που σχετίζεται με τον τομέα των μισθώσεων αυτοκίνητων στις 7 θυγατρικές εταιρείες εκτός Ελλάδας, κατέγραψε αύξηση 5% του κύκλου εργασιών, ο οποίος έφθασε τα 51,3 εκ. ευρώ από 48,8 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021, λόγω του μικρότερου βαθμού ανάκαμψης της τουριστικής ζήτησης στις χώρες των Βαλκανίων. Ο περιορισμός ωστόσο των λειτουργικών δαπανών, συνέβαλε ώστε και ο τομέας αυτός να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία του.

Εξαγορά της πορτογαλικής HR Aluguer de Automóveis

Στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η από 01/08/2022 συμφωνία για την εξαγορά της Πορτογαλικής εταιρείας «HR Aluguer de Automóveis S.A.» (HR), η οποία αποτελεί το δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία. Η δραστηριότητα αυτή δεν περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του εννεαμήνου και θα ενοποιηθεί μόνο στο τέταρτο τρίμηνο του Ομίλου Autohellas. Η εξαγορά αυτή αναμένεται να διπλασιάσει σε ετήσια βάση από το 2023 τα μεγέθη της διεθνούς δραστηριότητας του Ομίλου.

Εμπορία αυτοκινήτων

Σημαντική αύξηση 14,5% παρουσίασε και ο κύκλος εργασιών του τομέα εμπορίας αυτοκινήτων, κυρίως στο σκέλος της εισαγωγής/ διανομής (Hyundai, KIA, SEAT) συνεισφέροντας συνολικά
321,7 εκ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του Ομίλου και συμβάλλοντας στο συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το αθροιστικό μερίδιο του Ομίλου σε ταξινομήσεις ανήλθε στο 15%.

Στις 12/10/2022 η Autohellas ανακοίνωσε μαζί με τη Samelet τη συμφωνία για την εξαγορά της τοπικής θυγατρικής του Ομίλου Stellantis στην Ελλάδα (FCA Greece S.A.), για την εισαγωγή και διανομή των μαρκών Alfa Romeo, Αbarth, Fiat, Fiat Professional και Jeep. Η ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Καταβολή 48,6 εκατ. ευρώ στου μετόχους

Τέλος, στις 14/10/2022 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Autohellas ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου καθαρού ποσού ενός (1,00) ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους, καταβάλλοντας συνολικά 48,6 εκ. ευρώ και τις αντίστοιχες αναγκαίες τροποποιήσεις του άρθρου 3 του Καταστατικού της Εταιρείας. Η εταιρεία έχει προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες και η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει την 9/12/2022, μετά και την παρέλευση του κατά το νομό απαιτούμενου διαστήματος

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις