Τριάντα επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας με ενεργητικά επενδεδυμένα κεφάλαια που ξεπερνούν τα 1,7 δις και ασφαλισμένα μέλη πάνω από 200.000 εργαζόμενους. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια ταχέως αυξανόμενη αγορά που φιλοδοξεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων της χώρας με επιπλέον – συμπληρωματικές – παροχές.

Τελευταία δημιουργήθηκε το Ταμείου επαγγελματικής ασφάλισης της Alpha Bank, ενώ προσφάτως έλαβε άδεια το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ).

Διαβάστε επίσης – Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank: Υπεγράφη μία από τις μεγαλύτερες Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας των τελευταίων ετών

Την αυξανόμενη αυτή αγορά επιχειρεί να «ενισχύσει» το υπουργείο Εργασίας, υιοθετώντας αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο του τρίτου πυλώνα της κοινωνικής ασφάλισης. Σημαντικότερη των αλλαγών είναι η παροχή δυνατότητας σύστασης πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Δηλαδή ταμείων που δημιουργούνται από ομάδες ανθρώπων που δεν έχουν κάποιο επαγγελματικό δεσμό, δεν ανήκουν στην ίδια επαγγελματική ομάδα, δεν κάνουν το ίδιο επάγγελμα και δεν απασχολούνται στην ίδια επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης – Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Στο 1,83 δισ. ευρώ το ενεργητικό τους

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας επαγγελματικού σε ομάδες εργαζομένους που διαφορετικά δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 88% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και συνολικά το 98,4% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 50 άτομα.

Τα νέα ταμεία

Το νέο ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης της Alpha Bank αναμένεται να λάβει έγκριση από την αρμόδια επιτροπή, ενώ πρόσφατα έλαβε άδεια το ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ ΥΠΟΙΚ). Το ΤΕΑ του υπουργείου Οικονομικών έχει συστήσει εδώ και ένα χρόνο το δικό του Αμοιβαίο Κεφάλαιο Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΔΑΚ. Επίσης στην ίδρυση ΑΕΔΑΚ προχωρά το ΤΑΥΦΕ (ταμείο Αλληλοβοήθειας), το οποίο έχει καταθέσει σχετικό αίτημα και αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ίδρυση του επαγγελματικού ταμείου στην Alpha Bank, περιλαμβάνεται στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε ο σύλλογος και η τράπεζα.

Το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την δυνατότητα καταβολής εισφοράς 2% μόνο από τον εργοδότη, με μηδενική συμμετοχή του εργαζόμενου για το σύνολο του εργασιακού βίου. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμάται ότι η απόδοση των εισφορών είναι 2.155 ευρώ κατά μέσο όσο, σε ετήσια βάση.

Εναλλακτικά, υπάρχουν δυνατότητες καταβολής επιπλέον εισφορών και αντιστοίχων παροχών.

Οι αλλαγές

Η παροχή δυνατότητας σύστασης πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας είναι εξαιρετικά σημαντικό μέτρο και θεωρείται πρόκριμα για το ταμείο που συζητούν τα δημιουργήσουν οι εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ – για το σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα – και το οποίο (ως πρόθεση) έχει συμπεριληφθεί σε παλαιότερη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Σύμφωνα με όσα έχουν μέχρι ώρας διαρρεύσει από το υπουργείο Εργασίας οι παρεμβάσεις θα αφορούν: στη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού βάρους μέσω της απλοποίησης διαδικασίας αδειοδότησης ενός ΤΕΑ. Στην βελτίωση της ευελιξίας μέσω της δυνατότητας ίδρυσης πολυεργοδοτικών ΤΕΑ. Και στην ενδυνάμωση της εποπτείας με τη θέσπιση ενιαίων κανόνων και στον εξορθολογισμό της φορολόγησής τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα ρυθμίζει την αγορά των επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων ώστε να καταστούν ενιαίοι οι όροι λειτουργίας ενός κλάδου που βρίσκεται σε ανοδική πορεία. Οι αλλαγές που αναμένεται να υιοθετηθούν θα αφορούν τις φορολογικές απαλλαγές, τόσο των εισφορών όσο και των ορισμένων παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και ζητήματα εποπτείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax