
Γίνονται τόσες μελέτες κι έχουν χυθεί τόνοι από μελάνι για τη μελέτη τού τι ακριβώς προκαλεί το κίνητρο για δημιουργία και για την επίτευξη μεγαλοσύνης. Ο ρόλος της προσωπικότητας των όποιων πρωταγωνιστών είναι καταλυτικός. Οταν οι ηγέτες είναι σιδερένιοι χαλυβδώνουν τον κόσμο και τον οδηγούν σε τεράστια επιτεύγματα. Πολύ πάνω από τις συνηθισμένες τους δυνατότητες. Στην πολιτική το παράδειγμα του Ουίνστον Τσόρτσιλ είναι χαρακτηριστικό. Ενέπνευσε έναν λαό κι άνοιξε τον δρόμο για αλλαγή κατεύθυνσης και για δημιουργία άλλων δεδομένων.
Τα παραδείγματα από την ιστορία είναι πάρα πολλά. Ο Αννίβας κατόρθωσε να εμπνεύσει έναν μάλλον περιθωριοποιημένο λαό και να χτυπήσει με μεγάλη επιτυχία τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της εποχής του. Ο Τσένγκις Χαν ενοποίησε τις σκόρπιες φυλές της εσωτερικής Ασίας, δημιουργώντας μια ακαταμάχητη δύναμη που κατέληξε στην οικοδόμηση της μεγαλύτερης αυτοκρατορίας στον κόσμο.
Στη σύγχρονη εποχή μπορούμε να ανατρέξουμε σε ειρηνικά παραδείγματα, που όμως υποδηλώνουν τον θεμελιώδη ρόλο μιας μοναδικής προσωπικότητας. Μπορούμε να το δούμε αυτό λ.χ. στο ποδόσφαιρο. Ο Αλφρέντο Ντι Στέφανο πραγματοποίησε μεγαλειώδη, σχεδόν μυθικά επιτεύγματα. Χωρίς να είναι με διαφορά πολλές σκάλες ανώτερος από συμπαίκτες του της εποχής του, όπως ο Πελέ, ο Σιαφίνο, ο Κουμπάλα, ο Ντίντι, ο Πούσκας, ο Γκαρίντσα, κατόρθωσε κάτι μοναδικό. Κάτω από τη δική του προσωπικότητα χτίσθηκε η μεγαλύτερη αθλητική αυτοκρατορία της Ευρώπης, και ίσως του κόσμου: η Ρεάλ Μαδρίτης. Οταν τον αγόρασαν οι Ισπανοί από την Αργεντινή ήταν ήδη 27 ετών. Και έτοιμος να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να γίνει έμπορος. Μετά μια επεισοδιακή αντιπαράθεση της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα – και με τη μεσολάβηση της FIFA – κατέληξε στη Μαδρίτη. Με την προοπτική μετά δύο χρόνια να ανήκει στην Μπάρτσα. Με απίθανες αμοιβές (το 40% των συνολικών ετησίων εσόδων της ομάδας!) η Ρεάλ τον έκανε δικό της και έπειτα από λίγο αγοράσθηκαν και τα δικαιώματα της Μπαρτσελόνα. Κυρίως διότι άργησε να προσαρμοσθεί στην Ισπανία!
Δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στη λογική του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Επαιζε συνέχεια παντού, δίχως να τηρεί κάποια θέση. Μόνο ο Βραζιλιάνος Γκαρίντσα το έκανε αυτό, παίζοντας μια φορά μάλιστα και γκολκίπερ! Η Ρεάλ τότε ήταν μια μέσης δυναμικότητας ομάδα, που πάλευε για κάποια ικανοποιητική θέση στην κατηγορία. Ο Ντι Στέφανο τα άλλαξε όλα αυτά. Κέρδισε το πρωτάθλημα για τη Ρεάλ για πρώτη φορά, με αυτόν να σκοράρει σχεδόν σε κάθε ματς. Μπήκε με τη Ρεάλ στην Ευρώπη και κέρδισε αμέσως το Champions League. Το κέρδισε έκτοτε 5 φορές συνέχεια, μ’ αυτόν να σκοράρει σε κάθε τελικό (και 3 φορές στον τελευταίο!). Κανείς άλλος δεν το έχει ποτέ πετύχει. Εγινε έτσι αυτή η ομάδα το μεγαλύτερο όνομα στην Ευρώπη. Λόγω ουσιαστικά του Ντι Στέφανο. Που έδωσε και το όνομά του πρόσφατα στο νέο της γήπεδο!
Εκεί σιγά σιγά μαζεύτηκαν, μαζί με τεράστιους πόρους, τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά ονόματα της εποχής (Κοπά, Ρίαλ, Ντίντι, Σανταμαρία, Πούσκας, Χέντο κ.ά.) δημιουργώντας έτσι ένα απίστευτο οπλοστάσιο. Που συνεχίστηκε σαν παράδοση μέχρι τις ημέρες μας (Γκαλάκτικος κ.λπ.). Η προσωπικότητα και η ορμή ενός ανθρώπου έδωσε τη δυναμική για να φτιαχθεί ένας πραγματικός ευρωπαϊκός θρύλος. Και μία απίστευτη προσοδοφόρα μηχανή για την Ισπανία. Με δεκάδες αθλητικά τμήματα, Πανεπιστήμιο κ.λπ. Η προσωπικότητα λοιπόν είναι η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία μεγάλων πραγμάτων και για την υλοποίηση υψηλών στόχων. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε…


Latest News

Η αξιοπιστία της σύγχρονης διακυβέρνησης
Η αποκάλυψη λ.χ. πως στην Ελλάδα υπήρχαν νόμιμες παρακολουθήσεις ηγετικών στελεχών των ΕΔ, υπουργών της κυβέρνησης κ.ά. (με πολλούς υπουργούς στη Βουλή να μην το αμφισβητούν) θέτει ζητήματα σοβαρής δυσλειτουργίας της δημοκρατίας, αν δεν αποσαφηνισθούν οι λόγοι που τις επέβαλαν…

Η επένδυση του Βόλου
Η Ελλάδα είχε καταφέρει κάτι από μόνο του απίστευτο. Να βρίσκεται εγκατεστημένη στη χώρα μας, εν προκειμένω στον Βόλο, μια μονάδα συναρμολόγησης αυτοκινήτων, ενός από τους leader της παγκόσμιας αγοράς.

Ποιος πληθωρισμός και πού;
Μήπως η περί ακρίβειας φιλολογία συσκοτίζει και τελικά περιθωριοποιεί άλλα, πολύ πιο σοβαρά προβλήματα τα οποία κανείς δεν θέλει να προσεγγίσει και να αντιμετωπίσει;

Τρία χρόνια πανδημία: μάθαμε τίποτα;
Τρία χρόνια πέρασαν από όταν ανακοινώθηκε ότι υπάρχει μια σοβαρή απειλή για την υγεία. Τρία χρονιά μετά, το ερώτημα είναι: πήραμε μαθήματα;

Λεφτά μπορεί και να υπάρχουν
Είπαμε, λεφτά υπάρχουν, το θέμα ωστόσο είναι να επιστρέψει ένα μέρος τους ως ρευστότητα στην αγορά…

Είμαι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί
Η καταπολέμηση της χαμηλής αυτοεκτίμησης ήταν ένας από τους πρώτους ευγενείς στόχους της πολιτικής ορθότητας, όταν έσκασε μύτη, εκεί γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1990

Πίσω από τη διεθνή πολιτική πετρελαίου
Ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο από τις αντικειμενικές συνθήκες και τα ρεαλιστικά δεδομένα για την πορεία της ευημερίας του κόσμου.

Οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2023
Οι 4 καθοριστικοί παράγοντες

Το ίδιο έργο με τους πλειστηριασμούς
Αναβιώνουν μέρες του 2014

Πολλαπλή κρίση
H ρήξη με την ανεξάρτητη αρχή