Την κατάργηση της «χρυσής βίζας» εξετάζει η Πορτογαλία, με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα να δηλώνει ότι μετά από δέκα χρόνια σε ισχύ το πρόγραμμα έχει εκπληρώσει τον στόχο του.

Σύμφωνα με το Reuters, στα δέκα χρόνια που βρίσκεται σε ισχύ, το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας» έχει οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένους, κυρίως από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να πηγαίνει σε ακίνητα. Οι κανόνες μάλιστα άλλαξαν φέτος ώστε τα χρήματα να κατευθυνθούν σε μεγάλες πόλεις και περιοχές που ερημώνουν.

Διαβάστε επίσης: Χρυσή βίζα: Η σύσταση της Κομισιόν, η απάντηση της Μόσχας και η κατάσταση στην Ελλάδα

Βίζα σε ψηφιακούς νομάδες

Μιλώντας στο Web Summit της Λισαβόνας, τη μεγαλύτερη τεχνολογική εκδήλωση της Ευρώπης, ο Κόστα δήλωσε ότι διάφορα συστήματα θεωρήσεων που προσφέρει η Πορτογαλία βρίσκονται υπό επαναξιολόγηση και η χρυσή βίζα είναι ένα από αυτά.

«(Πιθανώς) έχει ήδη εκπληρώσει τον ρόλο που έπρεπε να εκπληρώσει και, αυτή τη στιγμή, δεν δικαιολογείται πλέον η διατήρησή της» είπε, προσθέτοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί σύντομα.

Πάντως, ο Κόστα δήλωσε ότι η Πορτογαλία θέλει να συνεχίσει να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για άτομα με υψηλά εισοδήματα, φέροντας ως παράδειγμα πρόσφατο νόμο για τη δημιουργία της λεγόμενης βίζας για ψηφιακούς νομάδες η οποία δίνει τη δυνατότητα σε αλλοδαπούς με υψηλό μηνιαίο εισόδημα από απομακρυσμένη εργασία να ζουν και να εργάζονται από την Πορτογαλία για ένα έτος.

Τι ανησυχεί την ΕΕ

Η «χρυσή βίζα» έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις στην Πορτογαλία, όπως και σε άλλες χώρες που εφαρμόζουν το ίδιο πρόγραμμα, για την αύξηση των τιμών των κατοικιών και των ενοικίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καλέσει τις κυβερνήσεις της ΕΕ να τερματίσουν τα εθνικά προγράμματα πώλησης υπηκοότητας σε επενδυτές, καθώς οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφαλείας για το μπλοκ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Sierra Nevada Corp: Της ανατέθηκε η σύμβαση για την ανάπτυξη του διαδόχου του αεροσκάφους E-4B
Διεθνή |

Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει για 13 δισ. δολάρια το νέο αεροσκάφος της «Ημέρας της Κρίσεως»

Η ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμβαση αφορά στην ανάπτυξη του νέου αεροσκάφους της «Ημέρας της Κρίσεως» λόγω της ικανότητάς του να επιβιώσει σε πυρηνικό πόλεμο.