Δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού – κατά 19% από τον προηγούμενο Απρίλιο 2022 – έχει προκαλέσει το κύμα ακρίβειας συρρικνώνοντας περαιτέρω το βιοτικό επίπεδο των μισθωτών.

Δείτε αναλυτικά το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων

Μάλιστα η επίδραση της αύξησης των τιμών (κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα), στα πολύ χαμηλά εισοδήματα των νοικοκυριών (κάτω των 750 ευρώ το μήνα) εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής έως και 40%.

Διαβάστε επίσης: Κατώτατος μισθός: Πτώση – ρεκόρ της πραγματικής αξίας τους σε όλη την Ευρώπη

Πρόκειται για την καταγραφή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων που αφορά την «κρίση κόστους ζωής στην Ελλάδα», το οποίο καταγράφει την εξέλιξη της ακρίβειας στη χώρα μας και αποτυπώνει την όξυνση της οικονομικής ανισότητας, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και τις επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των νοικοκυριών.

Προτάσεις

Το Ινστιτούτο προτείνει μια σειρά από αναγκαίες παρεμβάσεις, για την προστασία της πραγματικής αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως, είναι η μείωση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας.

Επίσης, η άμεση και επαρκής αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η κάλυψη της προστασίας των εργαζομένων με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Τέλος, προτείνει τον αυστηρό έλεγχο του τρόπου διαμόρφωσης των τιμών και των περιθωρίων κέρδους των εταιρειών ενέργειας (παραγωγοί, προμηθευτές, εισαγωγείς), ανώτατα όρια τιμών και αυστηρή φορολόγηση στα υπερβολικά κέρδη τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες