Με μικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με τον βρετανικό FTSE 100 να ξεχωρίζει θετικά, μετά την απόφαση της Bank of England να ακολουθήσει τα βήματα της Federal Reserve στο δρόμο της νομισματικής σύσφιξης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να χάνει 2,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,62% στις 7.188 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 0,95% στις 13.130 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,54% στις 6.243 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων, η BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς ανακοίνωσε υψηλότερα του αναμενόμενου καθαρά κέρδη το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένα από τα ισχυρά έσοδα από συναλλαγές.

Επίσης, οι μετοχές της Netcompany σημείωσαν άνοδο άνω του 22%, αφού η δανέζικη εταιρεία συμβούλων πληροφορικής ανακοίνωσε ισχυρά κέρδη τρίτου τριμήνου.

Η Zalando, από την άλλη, ο μεγαλύτερος διαδικτυακός λιανοπωλητής μόδας στην Ευρώπη, υποχώρησε κατά 2%, καθώς δήλωσε ότι τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους θα φθάσουν στο κατώτερο άκρο του εύρους στόχων της.

BoE όπως Fed

Μετά την αναμενόμενη απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας (75 μονάδες βάσης), ήρθε και η Τράπεζα της Αγγλίας να ακολουθήσει την ίδια ρότα. Είναι η όγδοη συνεχόμενη αύξηση στην οποία προχωρά η ΒοΕ, και παρά τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι πιθανότατα θα είναι η τελευταία, η ανακοίνωση που συνοδεύει την απόφαση αφήνει ανοικτό παράθυρο για νέες ανάλογες κινήσεις.

Την ίδια ώρα, οι αγορές επηρεάστηκαν αρνητικά σήμερα και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ ότι η μάχη με τον πληθωρισμό έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Και αυτό διότι είχε καλλιεργηθεί η εκτίμηση ότι η Fed ίσως επιβραδύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, αφήνοντας περισσότερα περιθώρια στην οικονομία να αναπτυχθεί. Όμως, ο Πάουελ ανέφερε ότι είναι «πρόωρο» να μιλάμε για παύση των αυξήσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, το Σεπτέμβριο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη ζώνη του ευρώ ήταν 6,6%, από 6,7% τον Αύγουστο του 2022 και από 7,3% τον Σεπτέμβριο του 2021. Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ήταν 6,0% τον Σεπτέμβριο του 2022, σταθερό σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022 και μειωμένο από 6,7% τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές