Στην εισαγωγή ενός ήπιου πακέτου ρυθμιστικών μέτρων για την Airbnb και τις άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Σύμφωνα με το βρετανικό πρακτορείο, το σχέδιο κανόνων θα ορίζει ότι οι εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών θα πρέπει να παρέχουν στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τους καθώς και το πόσες διανυκτερεύσεις πραγματοποιούν, στις αρχές κάθε κράτους – μέλους.

Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται σε ένα ενιαίο ψηφιακό σημείο εισόδου που θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις δημόσιες αρχές.

Διαβάστε επίσης: Airbnb: Ποιες περιοχές της Αθήνας προτιμούν και ποιες δεν αρέσουν στους ξένους

«Η Airbnb να αποτελέσει μέρος της λύσης»

Η πρόταση, την οποία το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα, σηματοδοτεί μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών νόμων σε ολόκληρη τη ζώνη των 27 χωρών που ρυθμίζουν την Airbnb και τις υπόλοιπες παρεμφερείς πλατφόρμες.

«Θέλουμε η Airbnb να αποτελέσει μέρος της λύσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, γι’ αυτό και έχουμε υποστηρίξει με συνέπεια το έργο της ΕΕ για την επικαιροποίηση των κανόνων της για τις τεχνολογικές πλατφόρμες», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η Airbnb κατέθεσε προτάσεις για πιο σαφείς, απλούς και εναρμονισμένους κανόνες της ΕΕ που θα ξεκλειδώσουν τα οφέλη της φιλοξενίας για τους καθημερινούς Ευρωπαίους και θα δώσουν στις κυβερνήσεις τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τους κερδοσκόπους και τον υπερτουρισμό», πρόσθεσε.

Το σχέδιο κανόνων της ΕΕ θα είναι παρόμοιο με τη συμφωνία ανταλλαγής δεδομένων που συνήψε η Airbnb με τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ Eurostat πριν από δύο χρόνια, η οποία επιτρέπει στις δημόσιες αρχές να έχουν πρόσβαση σε τριμηνιαία δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Airbnb, καθώς και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Έλλειψη κατοικιών, εκτόξευση ενοικίων

Οι αρχές του Άμστερνταμ, της Νέας Υόρκης, του Παρισιού και άλλων δημοφιλών τουριστικών προορισμών έχουν κατηγορήσει την Airbnb για το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών και της εκτόξευσης των ενοικίων, που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό των κατοίκων με χαμηλότερο εισόδημα.

Ωστόσο, οι μικρότερες πόλεις και όσες βρίσκονται στην ύπαιθρο υπήρξαν πιο φιλόξενες με τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, ελπίζοντας να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες. Ο προτεινόμενος νόμος της ΕΕ αποσκοπεί στην εξισορρόπηση των συμφερόντων των δύο πλευρών.

Η Airbnb προσπάθησε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσει τέτοιες ανησυχίες, περιορίζοντας τον αριθμό των ημερών ετησίως που μπορούν να ενοικιάζονται σπίτια στο κέντρο του Παρισιού, του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα πρέπει να συζητηθεί με τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το επόμενο έτος πριν γίνει νόμος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή