Στα 373,55 εκ. ευρώ προσδιόρισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ποσό της έκτακτης φορολόγησης των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Ιουνίου 2022.

Αυτό έγινε γνωστό από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η κυβέρνηση προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόφηση των υπερεσόδων με ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροπαραγωγοί: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερέσοδα

Σύμφωνα με το υπουργείο η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα – μέλος της Ε.Ε. που φορολογεί τα υπερέσοδα των εταιρειών αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. «Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουν ανακτηθεί στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα», τονίζει το υπουργείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σχολιάζοντας τον υπολογισμό των υπερκερδών και το ύψος του φόρου που θα εισπραχθεί, οι τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, τονίζουν ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χρειάστηκε οκτώ μήνες «για να μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415 εκατ. ευρώ».

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Κλοπή 1,8 δισ. ευρώ από τους καταναλωτές υπέρ του καρτέλ ενέργειας

«Περισσεύει το θράσος»

«Από τον περασμένο Μάρτιο, που υποχρεώθηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πέρασε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για να μειωθούν τα υπερκέρδη. Και έρχεται σήμερα να ανακοινώσει ότι τελικά θα ανακτήσει μόλις 373,55 εκατ. ευρώ», σημειώνουν.

«Περισσεύει, όπως φαίνεται, το θράσος της κυβέρνησης, που συνεχίζει σταθερά να εμπαίζει τους καταναλωτές εδώ και ενάμιση χρόνο, υποσχόμενη και πάλι ότι θα μοιράσει ψίχουλα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια ευρώ των απαράδεκτων, ειδικά εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών», σημειώνουν οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια