Η υποχώρηση του δολαρίου στις διεθνείς αγορές, αλλά και το ευρωπαϊκό εμπάργκο που αναμένεται να επιβληθεί στο ρωσικό πετρέλαιο, ενισχύουν τις τιμές του μαύρου χρυσού, οι οποίες καταγράφουν σημαντικά κέρδη άνω του 4%. Επιβαρυντικά στην αγορά επιδρούν και οι προοπτικές για χαλάρωση των περιορισμών στην Κίνα για την COVID.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν 3,81 δολάρια ή 4,02%, στα 98,48 δολάρια το βαρέλι με εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 3%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 4,14 δολάρια ή 4,7%, στα 92,31 δολάρια, με τα εβδομαδιαία κέρδη να ανέρχονται σε 5%.

Καταλύτης το δολάριο και η Κίνα

«Η ελαφρά αδυναμία του δολαρίου, η επερχόμενη απαγόρευση των πωλήσεων ρωσικού πετρελαίου είναι σίγουρα υποστηρικτικά, καθώς η εστίαση μετατοπίζεται από τους φόβους ύφεσης στα ζητήματα εφοδιασμού», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil Associates, Tamas Varga.

«Ο κύριος καταλύτης, ωστόσο, είναι οι αναφορές ότι η Κίνα μπορεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς της για μηδενική Covid, κάτι που θα ήταν όφελος για την οικονομία της και τη ζήτηση πετρελαίου».

Η απαγόρευση της ΕΕ για τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από τις 5 Δεκεμβρίου. Οι λεπτομέρειες του ανώτατου ορίου τιμών της G7 με στόχο την άμβλυνση των περιορισμών στις ρωσικές ροές εκτός ΕΕ είναι ακόμη υπό συζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές