Για πολλούς βουλευτές της γερμανικής αντιπολίτευσης αλλά και των κομμάτων της συγκυβέρνησης το πολιτικοοικονομικό momentum που επέλεξε ο Γερμανός καγκελάριος για το πρώτο του, σύντομο ταξίδι στην Κίνα είναι λάθος. Είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέπτεται το Πεκίνο αμέσως μετά την επανεκλογή του Σι Ζινπίνγκ στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας ως παντοδύναμου ηγέτη.

Το ταξίδι όμως έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά την ανάληψη από την κινεζική COSCO τμήματος της διαχείρισης του κρίσιμου λιμανιού του Αμβούργου. Κι όλα αυτά ενώ η στάση του Πεκίνου έναντι της Μόσχας είναι αμφιλεγόμενη. Οι δε διμερείς εμπορικές σχέσεις, πχ οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Κίνα, έχουν εντατικοποιηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις.

Διαβάστε επίσης:Πεκίνο: Συνάντηση Σι Τζινπίνγκ και Όλαφ Σολτς

Αίσθηση προκάλεσε κυρίως η κριτική που άσκησε στον καγκελάριο η Πράσινη υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ υπενθυμίζοντάς του ότι στην κυβερνητική συμφωνία η Κίνα χαρακτηρίζεται ως «συστημικός εχθρός» και ότι δεν είναι δυνατόν να αγνοείται το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Για τον εκπρόσωπο των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέτγκεν ο Όλαφ Σολτς ίσως θα ήταν καλύτερο να είχε ταξιδέψει στο Πεκίνο μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, όπως του είχε προτείνει ο ίδιος στο Παρίσι, και όχι μόνος.

Ασυνήθιστα ανοιχτή καταδίκη του πολέμου από το Πεκίνο

Παρόλαυτα για τον Όλαφ Σολτς το ταξίδι αυτό είναι «καλό και σωστό», όπως ανέφερε από το Πεκίνο. Μαζί με τον Κινέζο πρόεδρο καταδίκασαν ως «ανεύθυνες και επικίνδυνες» τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων. «Ανέφερα στον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στη Μόσχα» ανέφερε ο Όλαφ Σολτς.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει πάντως και η δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ ότι «δεν μπορούμε να αντέξουμε περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου». Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τόσο ο πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ όσο και ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ απέφυγαν στις δηλώσεις τους να αναφέρουν ρητά και ονομαστικά τη Ρωσία.

Σολτς και Κετσιάνγκ συμφώνησαν επίσης να εντείνουν τη συνεργασία για την προστασία του κλίματος, την καταπολέμηση των πανδημιών και τις οικονομικές σχέσεις. Μάλιστα ο καγκελάριος της Γερμανίας ζήτησε «δικαιοσύνη» στο διεθνές εμπόριο, με το βλέμμα στραμμένο στην αμφιλεγόμενη νέα στρατηγική της Κίνας με τεραστίων διαστάσεων πρότζεκτ όπως ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού ή η διείσδυση σε κρίσιμες υποδομές ανά την Ευρώπη.

Οι διαφορές πάντως έγιναν εμφανείς στο «καυτό» θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων που έθιξε ο Γερμανός καγκελάριος, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων (και όχι μόνο).

Deutsche Welle

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης

Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».