Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα, την ώρα που η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και οι εμπορικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα έχουν εκφράσει την έντονη αντίδρασή τους και η κακοκαιρία EVA βρίσκεται σε εξέλιξη.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, όπως σημειώνει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, θα είναι 11:00 έως ώρα 20:00.

Μπροστά σε αυτή τη συγκυρία, με ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα γίνει τελικά και τι θα αποφασίσουν οι καταστηματάρχες.

Πάντως από την πλευρά του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεων Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) επισημαίνεται πως «οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στο καταναλωτικό κοινό».

Ήδη από τις προηγούμενες ημέρες εν όψει του ανοίγματος των καταστημάτων αύριο, Κυριακή, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες έχουν ξεκινήσει αρκετές προωθητικές ενέργειες.

«Δημοσκόπηση» η Κυριακή

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική είναι η τελευταία ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «κανένα όργανο του εμπορίου (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικοί Σύλλογοι, Σωματεία) δεν ζήτησαν το άνοιγμα της Κυριακής 6/11/2022 η οποία πλέον δεν διαφέρει σε τίποτε από τις άλλες. Αντιθέτως μάλιστα, εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους με κάθε τρόπο». «Αν όχι λοιπόν οι φορείς που είναι σίγουρο ότι δεν εξέφρασαν θετική γνώμη, τότε ΠΟΙΟΣ;;;»,

Απευθυνόμενος μάλιστα προς τα μέλη του δίνει τον χαρακτήρα της «δημοσκόπησης» για το ποιο ποσοστό των καταστηματαρχών θέλουν στην πραγματικότητα την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Ποια σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν

Η πλειονότητα των σούπερ μάρκετ φαίνεται ότι δεν θα ανοίξουν.

Ειδικότερα, κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα της αλυσίδας Σκλαβενίτης που έτσι κι αλλιώς ανοίγουν Κυριακές μόνο κατά τις εορταστικές περιόδους, εκτός από εκείνο που βρίσκεται στο Smart Park στα Σπάτα για την περίοδο που λειτουργεί το εμπορικό κέντρο τις Κυριακές.

Τα καταστήματα της ΑΒ Βασιλόπουλος που παραδοσιακά ανοίγουν τις Κυριακές κατά τις οποίες επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, αυτή τη φορά θα μείνουν κλειστά.

Τα καταστήματα της αλυσίδας Μασούτης θα μείνουν κλειστά με εξαίρεση τα σημεία πώλησης στο αεροδρόμιο Μακεδονία και στο εμπορικό κέντρο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη.

Η αλυσίδα Μy Market ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της θα είναι κλειστά με εξαίρεση τα εξής καταστήματα κατά τις συγκεκριμένες ώρες:

Ερέτρια 11:00 – 15:00
Αγ. Παρασκευή Χαλανδρίου 11:00 – 15:00
Αγ. Βαρβάρα Βενιζέλου 11:00 – 15:00
Αγ. Σοφία 11:00 – 15:00
Ανάβυσσος 11:00 – 15:00
Βριλήσσια 11:00 – 15:00
Γλυφάδα Κ. Αθανάτου 11:00 – 15:00
Ιωάννινα Παραλίμανο 11:00 – 15:00
Κηφισιά 11:00 – 15:00
Κοζάνη Κόμβος 11:00 – 15:00
Λούτσα 11:00 – 15:00
Μενίδι Αγ. Διονύσιος 11:00 – 15:00
Νέα Σμύρνη Βενιζέλου 11:00 – 15:00
Ολυμπιακό Χωριό 11:00 – 15:00
Περιστέρι Πελασγίας 11:00 – 15:00

Εκ νέου θέμα Κυριακής;

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, που συνόδευσε την τροπολογία για να δοθεί το «πράσινο φως» να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, φαίνεται πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει εκ νέου το θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μεταβατική ρύθμιση «μέχρι την εφαρμογή νέων ρυθμίσεων για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές που θα τεθούν σε διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη».

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα επιτρεπόταν να λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου όσο ίσχυε ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ωστόσο, με τον νόμο 4965/2022 ο θεσμός των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οι οποίες πραγματοποιούνταν το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου και του Νοεμβρίου, καταργήθηκε και ως εκ τούτου όλοι ανέμεναν ότι δεν θα θεσμοθετηθεί ειδικό καθεστώς για τη φετινή πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022

11 Δεκεμβρίου 2022 – Η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα
18 Δεκεμβρίου 2022 – Η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Χρηματιστήριο Αθηνών: Διανέμει μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή για το 2023
Επιχειρήσεις |

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή από τα «Ελληνικά Χρηματιστήρια» για το 2023

Μέρισμα 0,24 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει η «Ελληνικά Χρηματιστήρια-Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ» για τη χρήση του 2023, μετά από απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της 13 Ιουνίου 2024. Το άνω ποσό μερίσματος που θα καταβληθεί ανά μετοχή προσαυξάνεται με το μέρισμα που αντιστοιχεί στις 2.498.000 ίδιες μετοχές που κατέχει η Εταιρεία, οι οποίες […]

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο
Επιχειρήσεις |

Ιουλία Τσέτη -Πρόεδρος & CEO ΟΦΕΤ: Ονειρεύομαι έναν γρήγορο, συμμετοχικό ΣΕΒ. Να φύγει το «γκρίζο» από τον τόπο

Ο ΟΤ συνομιλεί με την κ. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρο και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), μέλος ΔΣ του ΣΕΒ και δύο φορές αναγορευμένη Επίτιμη Διδάκτωρ Φαρμακευτικής – από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών