
Σε μια ελεύθερη αγορά και μια σύγχρονη κοινωνία, η εξέλιξη και η πρόοδος θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να τιμωρούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πλέον θεσμικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας και συμβάλλει στην οικονομία το ίδιο όπως και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βιοπορίζονται από τη δραστηριότητα αυτή, χωρίς μάλιστα καμιά κρατική ενίσχυση.
Οι περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων, είτε ανήκουν ανήκουν στο Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού είτε όχι, δραστηριοποιούνται με ιδιόκτητα ή διαχειριζόμενα διαμερίσματα, και όχι με ολόκληρες πολυκατοικίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επικροτούμε και δεν συγχαίρουμε τις εταιρίες που κατάφεραν να αναπτυχθούν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας αξιόλογες μονάδες και θέσεις εργασίας για πάμπολλους συνανθρώπους μας.
Η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει πολλά στο κράτος χωρίς καμία επιβάρυνση καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία αναβάθμισε σημαντικά κομμάτια του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα όχι μόνον να επανέλθουν οι τιμές των κατοικιών στα φυσιολογικά τους επίπεδα, μετά από απαξίωση πολλών ετών, αλλά να ζητούν σήμερα να επανέλθουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι που το είχαν εγκαταλείψει.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να δρομολογείται για πρώτη φορά μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στην φετινή ΔΕΘ. Ό,τι είχαμε προτείνει μέσα από τις επιστολές μας επιτέλους βλέπουμε να γίνεται πράξη:
1. Η άτοκη δανειοδότηση των νέων οικογενειών για απόκτηση και ανακαίνιση κατοικίας.
2. Τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα κλειστά διαμερίσματα.
3. Η ανοικοδόμηση κρατικών οικοπέδων και η ανακαίνιση εγκαταλελειμένων κτιρίων από επενδυτές για να κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες και φοιτητικές εστίες, ώστε να λυθεί και το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.
4. Το αυξημένο επίδομα φοιτητικής συγκατοίκησης, ώστε αυτή να μην αποτελεί ένα θέμα ταμπού για τους φοιτητές, άλλωστε στο εξωτερικό σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συγκατοικεί για να μειώσει τα έξοδα της στέγασης.
Η υποχώρηση της πανδημίας μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φέρνει τόση μεγάλη ανάπτυξη και ρευστότητα στην χώρα μας, έσοδα στο Κράτος και οικονομική ευμάρεια που διαχέεται σε μέγα τμήμα της κοινωνίας, και όχι στα περιχαρακωμένα με τα «βραχιολάκια» συμφέροντα.
Αν κάποιοι ενοχλούνται από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ας προστατεύσουν τη μακροχρόνια μίσθωση από τους «θεσμικούς» κακοπληρωτές «ενοικιαστές», έτσι ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να είναι επιλογή για τον ιδιοκτήτη και όχι ανάγκη. Ας θεσμοθετηθεί επί τέλους η πιστοληπτική αξιολόγηση κάθε συναλλασσόμενου, ώστε η μίσθωση κατοικίας να μην είναι κυριολεκτικά «ραντεβού στα τυφλά» για τον κάθε ιδιοκτήτη, στον οποίο τελικά μένουν μόνον τα απλήρωτα ενοίκια, οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι ρευματοκλοπές και οι ζημιές στα σπίτια.
Τέλος, είναι λυπηρό ότι αντί να επιβραβεύουμε την προσπάθεια ανθρώπων που προσπαθούν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, εμείς τους τιμωρούμε διατηρώντας μία πολύ βαριά και διπλή
φορολογία, τόσο στο εισόδημα, όσο και στο κεφάλαιο, μέσω του διαβόητου ΕΝΦΙΑ.
Πάγιο αίτημα μας είναι να μειωθεί επί τέλους η φορολογία στα μισθώματα και όχι να προτείνεται η επιβολή νέων φόρων, ιδιαίτερα στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπου η προσπάθεια και η απόδοση του κάθε ιδιοκτήτη είναι πολλαπλάσια και κρίνεται δημόσια και αμείλικτα από κάθε πελάτη.
Η Θεοδώρα Δήμα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού


Latest News

ΑΟΖ και Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Ο Πέτρος Λιάκουρας γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τις εκκρεμότητες που κλείνει – Γιατί είναι καλή στιγμή να επανακκινήσει ο διάλογος με την Τουρκία
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/taxpayers-600x337.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Β’ Μέρος]
Προσαύξηση βάσει ετήσιου κόστους μισθοδοσίας

Ο Δαίδαλος και οι Μινώταυροι
Η ανθρώπινη δημιουργικότητα – στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης – επιβάλλεται να σέβεται ηθικούς κανόνες και αξίες.

Η ΕΚΤ επιμένει σε χαμηλότερα επιτόκια – Πώς το αντιλαμβάνονται οι επενδυτές
Μολονότι η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, προτείνει αυξημένη προσοχή σχετικά με την επόμενη ημέρα της Ευρωζώνης, η μείωση των επιτοκίων αποδεικνύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Αναδιάταξη της οικονομικής τάξης
Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η ανορθόδοξη οικονομική πολιτική είναι ότι η προσδοκώμενη αύξηση εσόδων από δασμούς είναι πιθανό να μην αποδώσει

Αναπάντεχη η ανθεκτικότητα στην αγορά κρυπτονομισμάτων – Τί αναμένεται για τη συνέχεια
Σε μια αγορά όπου κυριαρχεί η έντονη μεταβλητότητα, θα περίμενε κανείς να δει υπερβολές μετά από τέτοια αναταραχή στις χρηματαγορές. Κι όμως, φαίνεται ότι οι μεγάλοι πάικτες κρυπτονομισμάτων κάτι περιμένουν.

Η «παγίδα Kindleberger» και η κινεζική απάντηση στους δασμούς Τραμπ
Η ίδια δυναμική που χαρακτήρισε τον πρώτο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ εμφανίζεται ξανά

Άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις
Η απόφαση του Τραμπ να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο έχει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές και στις στρατηγικές μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών

Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός – Στην αφετηρία μιας νέας φάσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Ο Κώστας Υφαντής γράφει στο in για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και τι θεωρεί η Ελλάδα νομικά διεκδικήσιμο
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Β]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/akinita15-1-600x400.jpg)
Πώς να συμπληρώσετε το έντυπο Ε2 και Ε1 για τα ακίνητα
Φορολογία εισοδημάτων από ακίνητα και οι αλλαγές στα έντυπα Ε2 και Ε1 για την απεικόνιση των εισοδημάτων από ακίνητα