
Σε μια ελεύθερη αγορά και μια σύγχρονη κοινωνία, η εξέλιξη και η πρόοδος θα πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να τιμωρούνται. Η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πλέον θεσμικό πυλώνα του τουριστικού προϊόντος κάθε χώρας και συμβάλλει στην οικονομία το ίδιο όπως και τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες βιοπορίζονται από τη δραστηριότητα αυτή, χωρίς μάλιστα καμιά κρατική ενίσχυση.
Οι περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων, είτε ανήκουν ανήκουν στο Σύλλογο Οικονομίας Διαμοιρασμού είτε όχι, δραστηριοποιούνται με ιδιόκτητα ή διαχειριζόμενα διαμερίσματα, και όχι με ολόκληρες πολυκατοικίες. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν επικροτούμε και δεν συγχαίρουμε τις εταιρίες που κατάφεραν να αναπτυχθούν στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, δημιουργώντας αξιόλογες μονάδες και θέσεις εργασίας για πάμπολλους συνανθρώπους μας.
Η βραχυχρόνια μίσθωση προσφέρει πολλά στο κράτος χωρίς καμία επιβάρυνση καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία αναβάθμισε σημαντικά κομμάτια του κέντρου της Αθήνας, με αποτέλεσμα όχι μόνον να επανέλθουν οι τιμές των κατοικιών στα φυσιολογικά τους επίπεδα, μετά από απαξίωση πολλών ετών, αλλά να ζητούν σήμερα να επανέλθουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι που το είχαν εγκαταλείψει.
Με μεγάλη μας ικανοποίηση βλέπουμε σήμερα να δρομολογείται για πρώτη φορά μια ουσιαστική στεγαστική πολιτική, όπως αυτή ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στην φετινή ΔΕΘ. Ό,τι είχαμε προτείνει μέσα από τις επιστολές μας επιτέλους βλέπουμε να γίνεται πράξη:
1. Η άτοκη δανειοδότηση των νέων οικογενειών για απόκτηση και ανακαίνιση κατοικίας.
2. Τα κίνητρα στους ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα κλειστά διαμερίσματα.
3. Η ανοικοδόμηση κρατικών οικοπέδων και η ανακαίνιση εγκαταλελειμένων κτιρίων από επενδυτές για να κατασκευαστούν κοινωνικές κατοικίες και φοιτητικές εστίες, ώστε να λυθεί και το στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών.
4. Το αυξημένο επίδομα φοιτητικής συγκατοίκησης, ώστε αυτή να μην αποτελεί ένα θέμα ταμπού για τους φοιτητές, άλλωστε στο εξωτερικό σχεδόν το σύνολο των φοιτητών συγκατοικεί για να μειώσει τα έξοδα της στέγασης.
Η υποχώρηση της πανδημίας μας επιτρέπει να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που φέρνει τόση μεγάλη ανάπτυξη και ρευστότητα στην χώρα μας, έσοδα στο Κράτος και οικονομική ευμάρεια που διαχέεται σε μέγα τμήμα της κοινωνίας, και όχι στα περιχαρακωμένα με τα «βραχιολάκια» συμφέροντα.
Αν κάποιοι ενοχλούνται από τη δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ας προστατεύσουν τη μακροχρόνια μίσθωση από τους «θεσμικούς» κακοπληρωτές «ενοικιαστές», έτσι ώστε η βραχυχρόνια μίσθωση να είναι επιλογή για τον ιδιοκτήτη και όχι ανάγκη. Ας θεσμοθετηθεί επί τέλους η πιστοληπτική αξιολόγηση κάθε συναλλασσόμενου, ώστε η μίσθωση κατοικίας να μην είναι κυριολεκτικά «ραντεβού στα τυφλά» για τον κάθε ιδιοκτήτη, στον οποίο τελικά μένουν μόνον τα απλήρωτα ενοίκια, οι απλήρωτοι λογαριασμοί, οι ρευματοκλοπές και οι ζημιές στα σπίτια.
Τέλος, είναι λυπηρό ότι αντί να επιβραβεύουμε την προσπάθεια ανθρώπων που προσπαθούν να κρατήσουν τις περιουσίες τους, εμείς τους τιμωρούμε διατηρώντας μία πολύ βαριά και διπλή
φορολογία, τόσο στο εισόδημα, όσο και στο κεφάλαιο, μέσω του διαβόητου ΕΝΦΙΑ.
Πάγιο αίτημα μας είναι να μειωθεί επί τέλους η φορολογία στα μισθώματα και όχι να προτείνεται η επιβολή νέων φόρων, ιδιαίτερα στη βραχυχρόνια μίσθωση, όπου η προσπάθεια και η απόδοση του κάθε ιδιοκτήτη είναι πολλαπλάσια και κρίνεται δημόσια και αμείλικτα από κάθε πελάτη.
Η Θεοδώρα Δήμα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού


Latest News

Τι αλλάζει στο Ε9 - Οι ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ
Οι αλλαγές στην ημερομηνία υποβολής του Ε9, τις ημερομηνίες εξόφλησης του ΕΝΦΙΑ και οι νέοι κωδικοί που συμπληρώθηκαν στο έντυπο

Το ανοδικό σπιράλ κερδών-τιμών
In-Focus, από το Παρατηρητήριο Ελληνικής & Ευρωπαϊκής Οικονομίας του ΕΛΙΑΜΕΠ

Ο ηθικός κίνδυνος στην αγορά της επικουρικής ασφάλισης
Μία επιλογή έκθεσης στους κινδύνους των αγορών και στον συστημικό Ηθικό Κίνδυνο δεν μπορεί αντικειμενικά να αποτελεί «μεταρρύθμιση» ούτε «εκσυγχρονισμό» της κοινωνικής ασφάλισης

Η Εύλογη Αξία στην περίπτωση της SVB
Το γεγονός προκάλεσε πτώση στις μετοχές του τραπεζικού τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς και αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου που συνδέονται με αυτούς τους εκδότες στις αγορές ομολόγων

Η τραπεζική κρίση και η ανθεκτικότητα των τραπεζών στην ευρωζώνη
Οι ευρωπαϊκές και οι ελληνικές τράπεζες είναι επαρκώς θωρακισμένες για να απορροφήσουν κλυδωνισμούς παρόμοιους με αυτούς που βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα

Ο πληθωρισμός διαβρώνει την αγοραστική αξία των μισθών
Προς το παρόν, όμως, η (ονομαστική) αύξηση των μέσων μισθών είναι κατά κανόνα χαμηλότερη από την αύξηση των τιμών

Η τραπεζική κρίση εκτονώνεται
Οι αγορές παραμένουν επιφυλακτικές

Πώς θα αποτραπεί η φυγή των καταθέσεων
Η μη άμεση επέμβαση μπορεί να έχει πενταπλάσιο κόστος για τις αρχές προκειμένου να σώσουν μια τράπεζα

Αργία 25ης Μαρτίου: Ποιοι δουλεύουν και πώς αμείβονται
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Τι αλλάζει στις απαλλαγές του φετινού ΕΝΦΙΑ (Γ' μέρος)
Στα σημερινό μας σημείωμα θα δούμε για ποιες άλλες περιοχές επεκτείνεται η απαλλαγή για το 2023 και ποια νέα απαλλαγή νομοθετήθηκε