Οι επενδύσεις 125 δισεκατομμυριούχων παράγουν 393 εκατομμύρια μετρικούς τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, όσο παράγει συνολικά ολόκληρη η Γαλλία, επιβαρύνοντας σημαντικά την πορεία προς την κλιματική αλλαγή.

Αυτό αποκαλύπτει έκθεση της Oxfam, την οποία δημοσιεύει το CNBC, σύμφωνα με την οποία οι ετήσιες εκπομπές του μέσου δισεκατομμυριούχου είναι ένα εκατομμύριο φορές υψηλότερες από ένα άτομο στο φτωχότερο 90% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης: COP27: Το επιχειρηματικό κράτος κατά της κλιματικής αλλαγής

Οι δισεκατομμυριούχοι που περιλαμβάνονται στην έκθεση κατέχουν συλλογικό μερίδιο 2,4 τρισ. δολαρίων σε 183 εταιρείες. Κατά μέσο όρο ανά δισεκατομμυριούχο εκπέμπονται 3 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, όταν άνθρωποι εκτός του πλουσιότερου 10% του πλανήτη εκπέμπουν κατά μέσο όρο 2,76 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, διαπιστώνεται.

Ρυπογόνες επικερδείς επενδύσεις

Η έκθεση της Oxfam ανέλυσε πού έχουν επενδύσει τα χρήματά τους 125 από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου και εξέτασε τις εκπομπές άνθρακα αυτών των επενδύσεων.

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 14% των επενδύσεων των δισεκατομμυριούχων αφορούσε «ρυπαντικές βιομηχανίες», όπως η μη ανανεώσιμη ενέργεια και υλικά όπως το τσιμέντο.

Ο Danny Sriskandarajah, διευθύνων σύμβουλος της Oxfam GB, κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες στην COP27 «να εκθέσουν και να αλλάξουν τον ρόλο που παίζουν οι μεγάλες εταιρείες και οι πλούσιοι επενδυτές τους επωφελούμενοι από τη ρύπανση που οδηγεί την κλιματική κρίση».

Πρόσθεσε ακόμη πως «ο ρόλος των πολύ πλούσιων πλούσιων στην υπερφορτιζόμενη κλιματική αλλαγή σπάνια συζητείται. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές στην κορυφή της επιχειρηματικής πυραμίδας έχουν τεράστια ευθύνη για την καταστροφή του κλίματος. Έχουν διαφύγει την ευθύνη για πάρα πολύ καιρό».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green