Στους δρόμους της πρωτεύουσας θα βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αποφάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων αυξήσεων σε ενέργεια, σίτιση και υπηρεσίες.

Τα συνδικάτα εργαζομένων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ και ΠΑΜΕ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα κατά της ακρίβειας.

Μεταξύ των αιτημάτων που διατυπώνουν τα συνδικάτα είναι η δραστική μείωση και επιβολή πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, η κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και η δραστική μείωση και θέσπιση πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. γάλα, άλευρα, έλαια, λίπη), ένδυσης κ.ο.κ.

Επίσης, ζητούν την κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής, κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Παράλληλα, βασικό αίτημα παραμένει η ουσιαστική αύξηση μισθών και συντάξεων και η διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.

Τα συνδικάτα διεκδικούν επίσης:

• Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.
• Επαναφορά των δωρεάν δρομολογίων στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους κατά την έναρξη και τη λήξη των βαρδιών, μείωση της τιμής του εισιτηρίου στα ΜΜΜ κατά 50% και δωρεάν μετακινήσεις για μαθητές, φοιτητές, ανέργους, ΑμεΑ και συνταξιούχους.
• Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά, φοιτητές και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά.
• Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
• Διαγραφή χρεών προς τράπεζες και εφορία.

Οι συγκεντρώσεις

Στην πλατεία Κλαυθμώνος είναι προγραμματισμένη η απεργιακή συγκέντρωση των ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ (11:00), ενώ το κάλεσμα του ΠΑΜΕ γίνεται μισή ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί προσυγκεντρώσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Ειδικότερα:

• Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα σε Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα στην πλατεία Κάνιγγος.
• Σωματεία Εκπαιδευτικών, Σωματεία Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα, Φοιτητικοί Σύλλογοι στην πλατεία Κοραή.
• Ομοσπονδίες και Σωματεία Συνταξιούχων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, μαζικοί φορείς δήμων της Αττικής στην Ομόνοια.
• Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων στα Χαυτεία.

Ποιοι συμμετέχουν

Στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν επίσης οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, καθηγητές και δάσκαλοι και δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Επίσης, θα συμμετάσχουν και οι οδηγοί ταξί, σύμφωνα με απόφαση του ΣΑΤΑ.

Παράλληλα, δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας, λόγω της συμμετοχής της ΠΝΟ στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης, στις 00.01 με λήξη στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Χωρίς μετρό, λεωφορεία και τρόλει – Στάσεις εργασίας σε ΗΣΑΠ και τραμ

Η απεργιακή κινητοποίηση για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της ΣΤΑΣΥ και της ΟΣΥ μπορεί να κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, ωστόσο οι εργαζόμενοι απαντούν ότι θα προχωρήσουν κανονικά σε 24ωρες κινητοποιήσεις μαζί με τη ΓΣΕΕ.

Ειδικότερα, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ είχαν προσφύγει στα δικαστήρια για να ζητήσουν να κηρυχθεί παράνομη η απεργία της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου στα ΜΜΜ του Μετρό, του Ηλεκτρικού, του Τραμ και των λεωφορείων, κάτι που έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Τρίτης.

Ωστόσο, τα σωματεία των εργαζομένων σε λεωφορεία και Μετρό (Γραμμές 2 & 3) που είχαν εξαγγείλει στάσεις εργασίας, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου αποφάσισαν πως θα συμμετάσχουν καθολικά με 24ωρη απεργία.

Οι εργαζόμενοι στο Τραμ θα πραγματοποιήσουν κανονικά τη στάση εργασίας που είχαν ανακοινώσει και έτσι οι συρμοί θα κυκλοφορήσουν από τις 08:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ, ενώ στη Γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) τα δρομολόγια θα πραγματοποιηθούν από τις 09:00 το πρωί έως και τις 17:00 το απόγευμα.

Επίσης, κανονικά θα πραγματοποιηθεί και η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα τρόλεϊ καθώς δεν κατέστη δυνατό να εκδικαστεί η προσφυγή της διοίκησης σήμερα, ενώ στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος).

Δεν ισχύει ο Δακτύλιος

Λόγω της απεργιακής κινητοποίησης τα οχήματα θα μπορούν να κυκλοφορούν χωρίς τους περιορισμούς του Δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Όπως αναφέρει η Τροχαία, «λόγω των εξαγγελθεισών, για αύριο Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στάσεων εργασίας των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και της 24ωρης απεργίας των μελών του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), δε θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο Κέντρο της Αθήνας (Μικρός Δακτύλιος)».

Κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μαζική συμμετοχή

Να συμμετέχουν μαζικά στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση «απέναντι στη φτώχεια και την ακρίβεια Μητσοτάκη» καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ τους πολίτες.

Στο κάλεσμα που εξέδωσε η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η αφαίμαξη του εισοδήματος των αδυνάτων ήταν καθολική, με αποτέλεσμα μαγαζιά να βάζουν λουκέτο και οικογένειες να μην έχουν πώς να βγάλουν τον μήνα. Σε λίγες ημέρες θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός για το 2023, ο οποίος κινείται στα ίδια και χειρότερα επίπεδα αναλγησίας με τις προηγούμενες χρονιές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η χώρα βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση» και πως «ήρθε η ώρα οι πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση πως η ανοχή μας εξαντλήθηκε» και ότι «η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή και μια νέα προοδευτική κυβέρνηση που θα την βγάλει από τα αδιέξοδα της οικονομικής ανέχειας και της δημοκρατικής εκτροπής».

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την απεργιακή κινητοποίηση αναφέρει ότι «η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην αυριανή απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα θα είναι η αποφασιστική απάντηση απέναντι στην τρομοκρατία και στην προσπάθεια ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων».

Το ΜέΡΑ25 υπογραμμίζει ότι «οι κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν την εξουσία τα 12 τελευταία μνημονιακά χρόνια, “εξασφάλισαν” λιτότητα, ανεργία, ακρίβεια, επισφαλή και μαύρη εργασία, οι δε εργατοπατέρες της ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ κατώτεροι των περιστάσεων, καλλιέργησαν την αδράνεια και την παραδοχή της ήττας στους εργαζόμενους- ες».

«Στηρίζουμε, απεργούμε, διεκδικούμε και συμμετέχουμε στην 24ώρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στο πλαίσιο των αρχών του νέου συνδικαλισμού» συμπληρώνει το ΜέΡΑ25, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής