Την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και την ύφεση καλύτερα σε σχέση με την Ευρώπη, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και της ΤΙΤΑΝ.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο CEO Initiative Forum μιλώντας για τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας επισήμανε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την κρίση. Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη μοίρα σε σχέση με την Ευρώπη και συντρέχουν πολλές προϋποθέσεις να πάμε καλύτερα από την Ευρώπη ακόμα και στο θέμα της ύφεσης».

Ο ίδιος τόνισε πως «η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες».

Διαβάστε επίσης – Περιστέρης: «Υπό διωγμό τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα»

Δύσκολα τα χρόνια της πράσινης μετάβασης

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ τοποθετήθηκε στο θέμα της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια συνολικά στην Ευρώπη.

Όπως είπε «πρόκειται για μία μακροχρόνια λύση η μετάβαση. Όμως έχουμε μία μακρά περίοδο μετάβασης, η οποία θα είναι πολύ δύσκολη και επώδυνη. Θα πλήξει περισσότερο τους αδύναμους, θα δημιουργήσεις πολλούς κερδισμένους και χαμένους».

Ο ίδιος συνέστησε στην ηγεσία της Ε.Ε. ρεαλισμό στον στόχο της πράσινης μετάβασης: «Η Ευρώπη καλώς και ηθικά και πρακτικά παίρνει έναν ηγετικό ρόλο. Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές καθώς η Ευρώπη εκπέμπει το 7% με 8% των εκπομπών αέριων ρύπων στον πλανήτη. Από μόνη της δεν μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά. Συνεπως δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός»

Κατά τον ίδιο ανάμεσα στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι:

1. Έχει ανατραπεί ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο φετινός χειμώνας. Σίγουρα θα έχουμε πρόβλημα και τον επόμενο χειμώνα πρόβλημα. Η Ευρώπη θα χει δομικό ανταγωνιστικό πρόβλημα για αρκετά χρόνια. Και αυτά τα χρόνια θα χει ανταγωνιστικό μειονέκτημα

2. Η Ευρωπαϊκή παραγωγή και η ενεργοβόρος βιομηχανία θα έχουν υπαρξιακές αναζητήσεις. Οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές

3. Η επικείμενη ύφεση και η πολιτική αστάθεια βάζει άλλη μία προτεραιότητα δύσκολη.

4. Η γεωπολιτική αστάθεια καθιστά ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την πράσινη μετάβαση, ο κ. Παπαλεξόπουλος απαντώντας σε ερώτηση τάχθηκε υπέρ της απόφασης η χώρα να επιστρέψει στον άνθρακα, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις πράσινης ενέργειας, όπως οι διασυνδέσεις και οι υποδομές.

Η βιομηχανία

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. λόγω της κρίσης. Όπως είπε «έχει κλείσει το 60% της ευρωπαϊκής παραγωγής αμμωνίας και εισάγει ποσότητες. Η Ευρώπη καταναλώνει 4 εκατ. τόνους αλουμινίου και σήμερα εισάγει τη μισή της παραγωγή. Αύξηση βλέπουμε στις εισαγωγές τσιμέντου και χάλυβα. Η αυτοκινητοβιομηχανία προβληματίζεται. Χάνουμε θέσεις εργασίας, εγχώρια παραγωγή και έχουμε μετατόπιση της βιομηχανίας εκτός Ευρώπης».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις