Ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το 2022 προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους.

Σύμφωνα με την έκθεση της κεντρικής τράπεζας για τη χρηματοποιστωτική σταθερότητα, για το 2022, η ελληνική οικονομία, προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 6,2%, πολύ υψηλότερο της αρχικά αναμενόμενης πρόβλεψης. Σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό, η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αναμένεται να κινηθεί σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο δανεισμού του Δημοσίου, υποβοηθώντας έτσι τη σημαντική μείωση του λόγου του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ.

Από εκεί και πέρα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 7,8% το α΄ εξάμηνο του 2022 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καθώς ενισχύθηκε σημαντικά η εγχώρια ζήτηση παρά το κλίμα αβεβαιότητας που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η ιδιωτική κατανάλωση ενισχύθηκε σημαντικά κατά 11,4%, καθώς φαίνεται ότι οι καταναλωτές επιτάχυναν τις αγορές αγαθών και κυρίως υπηρεσιών, τις οποίες είχαν στερηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, αξιοποιώντας και τις αποταμιεύσεις του προηγούμενου διαστήματος. Αντίθετα, η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκε οριακά κατά 0,3%, καθώς επιβραδύνθηκαν σημαντικά οι δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Επενδύσεις

Ο ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου αυξήθηκε κατά 19,6% το α΄ εξάμηνο του 2022, ως αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των επενδύσεων σε μηχανολογικό εξοπλισμό-οπλικά συστήματα κατά 32,8%. Αντίθετα, οι άλλες δύο κατηγορίες πάγιου εξοπλισμού σημείωσαν υποχώρηση (μεταφορικός εξοπλισμός-οπλικά συστήματα: -4,0%, εξοπλισμός ΤΠΕ: -25,9%). Σημαντική αύξηση κατά 17,3% σημείωσαν οι επενδύσεις σε κατοικίες, ενώ οι άλλες κατασκευές αυξήθηκαν επίσης, κατά 13,5%.

Διαβάστε επίσης: UBS: Ισχυρή θα παραμείνει η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Η συμβολή των καθαρών εξαγωγών το α΄ εξάμηνο του 2022 ήταν αρνητική, επειδή οι εισαγωγές αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι οι εξαγωγές. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15,1%, κυρίως λόγω της αύξησης των εξαγωγών υπηρεσιών κατά 34,4% λόγω της ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών ενισχύθηκαν κατά 3,1%. Οι εισαγωγές σημείωσαν μεγαλύτερη άνοδο κατά 16,8% λόγω της αυξημένης ζήτησης για καταναλωτικά προϊόντα και για επενδύσεις σε μηχανολογικό και μεταφορικό εξοπλισμό.

Ευρωζώνη

Για τη ζώνη του ευρώ, η αύξηση του ΑΕΠ το 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,1%. Για το επόμενο έτος, οι αυξημένες ροές που αναμένονται από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης Next Generation EU (NGEU) θα χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση σημαντικών επενδυτικών έργων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, συμβάλλοντας στη διατήρηση θετικών ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, οι χαμηλότερες προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης, ο υψηλότερος πληθωρισμός και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης ασκούν πιέσεις στην ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, η υλοποίηση ενός δυσμενούς σεναρίου για την οικονομική δραστηριότητα μπορεί να προκληθεί ή να ενισχυθεί από περαιτέρω γεωπολιτικούς κινδύνους ή κλυδωνισμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Macro
Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»
Macro |

Ρολφ Στράουχ: «Πρέπει να επιταχυνθεί η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης»

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM μιλάει για τις τρεις μεγάλες μελλοντικές προκλήσεις, την πρόοδο της Ελλάδας, τα ανησυχητικά σημάδια και την ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων