Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ερευνά τη χρήση παραγώγων από εταιρείες ενέργειας για μελλοντικές τιμές ενέργειας και καυσίμων, για να διαπιστώσει εάν  μια τέτοια δραστηριότητα ενέχει ευρύτερο κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφεραν στο Reuters,  τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Δύο από τις πηγές είπαν ότι η έρευνα προκλήθηκε μετά την διάσωση από την Γερμανία του κορυφαίου εισαγωγέα φυσικού αερίου Uniper, η οποία όπως και άλλες ενεργειακές εταιρείες αντιστάθμιζε τα ανοίγματά της με παράγωγα αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την αξία της πωλούμενης ενέργειας.

Η κίνηση της ΕΚΤ είναι η πρώτη μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη για να προσδιορίσει εάν η χρήση παραγώγων από εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας συνιστά ευρύτερη οικονομική απειλή και εκθέτει τις, άναρχες σε μεγάλο βαθμό, συναλλαγές που ανέρχονται σε τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ανησυχία

Μία από τις πηγές είπε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αρχικά ανησυχούσαν ότι οι ενεργειακές εταιρείες ενεργούσαν ως de facto διαπραγματευτές αλλά χωρίς τη ρυθμιστική εποπτεία που εφαρμόζεται στις τράπεζες, οι οποίες υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα μετρητών έναντι πιθανών ζημιών.

Υπάρχει επίσης το ευρύτερο ερώτημα εάν η χρήση τέτοιων πολύπλοκων μέσων από τις εταιρείες ενέργειας μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Έτσι, η ΕΚΤ έχει διευρύνει τον έλεγχο της για να εξετάσει πιθανές επιπτώσεις ντόμινο, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών που εποπτεύει.

Η ΕΚΤ, η κύρια οικονομική αρχή της ευρωζώνης και εγγυητής της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αρνήθηκε να σχολιάσει. Θα περιγράψει ορισμένα από τα ευρήματά της τις επόμενες ημέρες, είπαν δύο από τις πηγές.

Ένας από αυτούς είπε ότι τα παράγωγα αποτελούν κίνδυνο και μπορεί να βλάψουν τις τράπεζες λόγω των τακτικών απαιτήσεων για εξασφάλιση μετρητών για τη στήριξη των συναλλαγών από εταιρείες ενέργειας.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν τη χρήση παραγώγων από την Uniper UN01.DE , είπαν δύο από τους αξιωματούχους, και αν αυτό επιδείνωσε τα προβλήματά της όταν η Μόσχα διέκοψε το αέριο που προμήθευε στη Γερμανία μέσω της εταιρείας.

Ζημιά

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Uniper αποκάλυψε ζημία 40 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, τη μεγαλύτερη στη εταιρική ιστορία της Γερμανίας.

Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν στα ύψη φέτος, ορισμένοι διαπραγματευτές και τράπεζες άσκησαν πιέσεις στην ΕΚΤ να βοηθήσουν χρηματιστές και υπηρεσίες εκκαθάρισης, καθώς αντιμετώπιζαν μια κρίση ρευστότητας που η Equinor, ο κορυφαίος έμπορος φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υπολόγισε σε 1,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παράσχει ρευστότητα στις τράπεζες, πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει το ίδιο για τις εταιρείες ενέργειας. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν, έμμεσα, να εμπλακούν ως δανειστές έσχατης ανάγκης, είπε ένα άτομο, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χορηγήσουν πιστώσεις σε τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια θα δάνειζαν σε εταιρείες ενέργειας για να καλύψουν τις συναλλαγές.

Η γερμανική χρηματοοικονομική ρυθμιστική αρχή BaFin είπε δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στις συναλλαγές παραγώγων από εταιρείες ενέργειας ελέγχονται εδώ και καιρό και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εταιρεία δεν είχε υποβάλει αίτηση για τη σχετική

οικονομική άδεια παραβιάζει το νόμο, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στις Βρυξέλλες ανησυχούν επίσης και κυκλοφόρησαν ένα έγγραφο αυτή την εβδομάδα που προτείνει την επέκταση των σκληρών κανόνων που εφαρμόζονται στις τράπεζες σε εταιρείες ενέργειας που εμπορεύονται παράγωγα. Στο έγγραφο που είδε το Reuters, λένε ότι η εφαρμογή  αυστηρότερων ελέγχων θα αποτρέψει «την εξάπλωση των κινδύνων από  την πραγματική οικονομία στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή