Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σήμερα, στην νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κατά της καταστολής της 30ης Σεπτεμβρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι γνωστή ως «Ματωμένη Παρασκευή», καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πανεθνικές κοινωνικές αντιδράσεις και ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με θανατική ποινή.

Διαβάστε επίσης – Ιράν: Σκληροπυρηνικοί βουλευτές ζητούν την αυστηρή  τιμωρία των «ταραχοποιών» – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, εκτοξεύοντας εκείνη την μέρα αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Διαβάστε επίσης: Σουηδία: «Ανεπιθύμητο πρόσωπο» ο πρεσβευτής του Ιράν στην τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ

Η λαϊκή οργή ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις κατηγορίες για τον βιασμό εκεί μιας νεαρής κοπέλας από έναν αστυνομικό. Οι αρχές ανέφεραν ότι η υπόθεση διερευνάται.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση, στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με συμμετέχοντες πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από φοιτητές μέχρι γιατρούς, δικηγόρους, εργαζόμενους και αθλητές.

Η κυβέρνηση, η οποία επέρριψε την ευθύνη για τον θάνατο της Αμινί σε προϋπάρχοντα ιατρικά προβλήματα, θεωρεί ότι οι διαδηλώσεις υποκινούνται από ξένους εχθρούς του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και έχει δεσμευτεί να αποκαταστήσει την τάξη.

Κατηγορεί ένοπλους αυτονομιστές ότι διαπράττουν βιαιότητες και επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν την Ισλαμική Δημοκρατία.

Ορισμένες από τις χειρότερες ταραχές σημειώθηκαν σε περιοχές όπου κατοικούν μειονοτικές εθνοτικές ομάδες με μακροχρόνια παράπονα κατά του κράτους, ατις οποίες περιλαμβάνονται εθνοτικές ομάδες στη Σιστάν-Μπαλουτσιστάν και επαρχίες με κουρδικό πληθυσμό.

Το Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, φιλοξενεί μια μειονότητα Μπαλούχ που υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί υφίστανται διακρίσεις και καταστολή επί δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Η περιοχή είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας και αποτέλεσε εστία έντασης όπου ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από μαχητές Μπαλούχ.

Το επαρχιακό συμβούλιο ασφαλείας είπε ότι ένοπλοι αντιφρονούντες προκάλεσαν τις συγκρούσεις στη Ζαχεντάν, που οδήγησαν στον θάνατο αθώων ανθρώπων, αλλά παραδέχτηκε «ανεπάρκειες» της αστυνομίας που, όπως είπε, οδήγησαν σε απολύσεις.

Δυνάμεις ασφαλείας πασχίζουν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις που συνεχίζουν αμείωτες παρά τις προειδοποιήσεις των πανίσχυρων Φρουρών της Επανάστασης, και τις επιχειρήσεις της πολιτοφυλακής Μπασίζ, η οποία ηγείται της καταστολής.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA μετέδωσε ότι 330 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις ταραχές μέχρι χθες Πέμπτη, μεταξύ των οποίων 50 ανήλικοι. Τριάντα εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν επίσης σκοτωθεί, ενώ σχεδόν 15.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε.

ΟΗΕ: Καλεί το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με επιβολή θανατικής ποινής

Το σκληροπυρηνικό δικαστικό σώμα του Ιράν θα διενεργήσει δημόσιες δίκες για περίπου 1.000 άτομα που κατηγορούνται για ταραχές στην Τεχεράνη, μετέδωσε ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων στις 31 Οκτωβρίου.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για πράξεις δολιοφθοράς, επιθέσεις ή δολοφονίες μελών των δυνάμεων ασφαλείας ή πυρπόληση δημόσιας περιουσίας. Σε ανακοίνωσή τους σήμερα, ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν τις ιρανικές αρχές να σταματήσουν να κατηγορούν άτομα με κατηγορίες που επισείουν την θανατική ποινή για συμμετοχή ή υποτιθέμενη συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις.

Οι εμπειρογνώμονες και ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι γυναίκες και κορίτσια που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων ενδέχεται να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα. Κάλεσαν την Τεχεράνη «να απελευθερώσει αμέσως όλους τους διαδηλωτές που έχουν αυθαίρετα στερηθεί την ελευθερία τους».

«Με τη συνεχιζόμενη καταστολή των διαδηλώσεων, θα μπορούσαν σύντομα να εκδοθούν πολλές ακόμη κατηγορίες για αδικήματα που επισύρουν τη θανατική ποινή ή θανατικές ποινές», προειδοποίησαν οι ειδικοί.

«Γυναίκες και κορίτσια, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των διαδηλώσεων… θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν ιδιαίτερα».

Η θανατική ποινή έχει επιβληθεί ευρέως σε διαδηλωτές στο Ιράν μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις πριν από τρία χρόνια, με «αβάσιμες κατηγορίες για φόνο ή αόριστες κατηγορίες εθνικής ασφάλειας», σημείωσαν οι ειδικοί.

«Το 2020, τουλάχιστον δύο άτομα εκτελέστηκαν μετά τη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις», πρόσθεσαν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Πολωνία: Το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρριψης ρωσικών πυραύλων αν πλησιάζουν κράτη-μέλη του
Επικαιρότητα |

Το ΝΑΤΟ εξετάζει κατάρριψη ρωσικών πυραύλων κοντά στα κράτη-μέλη του

Η Πολωνία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος κρουζ που εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον πόλεων της δυτικής Ουκρανίας παρεισέφρησε στον πολωνικό εναέριο χώρο.