Την απαίτησή της για απρόσκοπτη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων της επανέλαβε η Ρωσία, μετά την «ενδελεχή ανταλλαγή απόψεων», όπως τη χαρακτήρισε η Μόσχα, με αξιωματούχους του ΟΗΕ.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών άφησε αναπάντητο το ερώτημα εάν η Μόσχα είναι έτοιμη να ανανεώσει την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο και επέτρεψε στην Ουκρανία να ξαναρχίσει τις εξαγωγές σιτηρών, η οποία λήγει στις 19 Νοεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Oυκρανία: Καλεί τις χώρες της ASEAN να σταματήσουν τη Ρωσία να παίζει «παιχνίδια πρόκλησης πείνας»

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι 10 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων έχουν εξαχθεί από την Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμβάλλοντας στην αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ωστόσο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα καταγγείλει ότι οι αποστολές σιτηρών και λιπασμάτων της, αν και δεν περιλαμβάνονται άμεσα τις δυτικές κυρώσεις, ουσιαστικά μπλοκάρονται επειδή οι κυρώσεις περιόρισαν την πρόσβαση των φορτωτών σε χρηματοδότηση, ασφάλιση και λιμάνια.

Η ανακοίνωση από τη Μόσχα ανέφερε ότι οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας και η «ομαλοποίηση» των εξαγωγών ρωσικών αγροτικών προϊόντων συνδέονται άρρηκτα με τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Αναφορικά με τις συνομιλίες της Παρασκευής, υποστήριξε πως «επιβεβαιώθηκε ότι μόνο η διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων στις παγκόσμιες αγορές θα επέτρεπε να επιτευχθεί σταθερή ομαλοποίηση των τιμών και να διασφαλιστεί η μελλοντική συγκομιδή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως