Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η υποβολή των αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης καθώς μέχρι στιγμής και περίπου ένα μήνα πριν λήξει η σχετική προθεσμία έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία περίπου ένας στους τρεις. Ειδικότερα σε σύνολο περίπου 1.300.000 δικαιούχων μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν υποβληθεί 464.855 αιτήσεις. Ωστόσο πολλές από αυτές απορρίπτονται για διάφορους λόγους οι οποίοι και αναγράφονται στην τελική απάντηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει βήμα – βήμα τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το επίδομα θέρμανσης και επισημαίνει όλα εκείνα τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή τους και το βασικότερο να λάβουν το επίδομα που τους αναλογεί για το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν.

Διαβάστε επίσης: Άνοιξε η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης – Πώς μπορείτε να πάρετε έως 1.600 ευρώ

Καταληκτική προθεσμία υποβολής της αίτησης είτε κάποιος έχει ήδη αγοράσει το καύσιμο που θα χρησιμοποιήσει είτε πρόκειται να το προμηθευτεί το επόμενο διάστημα είναι η Παρασκευή 9η  Δεκεμβρίου. Μετά την ημερομηνία αυτή και εφόσον το υπουργείο Οικονομικών δεν αποφασίσει να δώσει κάποια παράταση καμία αίτηση δεν γίνεται δεκτή ακόμη και αν κάποιος είναι πραγματικά δικαιούχος του επιδόματος θέρμανσης.

Τα βήματα

Για να υποβάλει κάποιος αίτηση αρκεί να μπει στην κεντρική ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (www.aade.gr) και να επιλέξει την εφαρμογή MyΘέρμανση. H διαδικασία από εκεί και πέρα είναι αρκετά απλή αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή στα στοιχεία που θα αναγραφούν. Αρχικά ζητούνται οι κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet (οι ίδιοι που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων) και στη συνέχεια μερικά κλικ επιβεβαίωσης. Το πρώτο στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή μετά την εισαγωγή των κωδικών είναι αν η κατοικία ανήκει σε πολυκατοικία ή σε κτίσμα πολλαπλών κατοικιών. Αν δεν ανήκει θα παραμείνει κενό το κουτί επιβεβαίωσης. Στη συνέχεια θα αναγραφεί ο αριθμός παροχής του ρεύματος της 1ης κατοικίας για την οποία θα ζητηθεί η επιδότηση. Θα πρέπει ο δικαιούχος να αναγράψει τα πρώτα 9 στοιχεία όπως αυτά εμφανίζονται στον λογαριασμό ρεύματος και στη συνέχεια να δηλώσει τα τετραγωνικά της κατοικίας όπως έχουν αναγραφεί στη φορολογική δήλωση και στο έντυπο Ε9.

Ακολούθως θα εμφανιστεί η διεύθυνση κατοικία και ο οικισμός που βρίσκεται το ακίνητο. Μόλις διαπιστωθεί ότι όλα αυτά είναι τα σωστά στοιχεία προχωράει ο δικαιούχος στη συμπλήρωση και των επόμενων κωδικών που ζητάει η πλατφόρμα που έχουν να κάνουν με το αν το ακίνητο είναι μισθωμένο ή δωρεάν παραχωρούμενο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός φορολογικού μητρώου του εκμισθωτή ή εκείνου που παραχώρησε το ακίνητο.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία τότε φθάνουμε στα τελευταία στοιχεία που ζητάει η εφαρμογή να συμπληρωθούν για να ολοκληρωθεί η αίτηση και δεν είναι άλλα από το προσωπικό email του δικαιούχου, το σταθερό τηλέφωνο της κατοικίας και το κινητό του τηλέφωνο. Αυτό εφόσον δεν αναγράφεται πάνω ότι πρέπει να δηλωθεί αριθμός ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ. Αν έχει ήδη δηλωθεί τότε δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο ο πολίτης που θα υποβάλει την αίτηση παρά μόνο να συμπληρώσει τα παραπάνω τελευταία στοιχεία που ζητάει η αίτηση. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πατάει το κουμπί υποβολής της αίτησης και αμέσως του εμφανίζει το αποτέλεσμα. Αν έχει γίνει αποδεκτή θα υπάρχει μία ολόκληρη εικόνα διαφορετικά αν είναι απορριπτική η απάντηση θα εξηγείται και ο λόγος. Ο συνηθέστερος λόγος απόρριψης είναι τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια και δευτερευόντως αν ο φορολογούμενος έχει στην κατοχή του πάνω από 2 οχήματα ή εμπίπτει στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Στα βήματα που παρουσιάζει ο Οικονομικός Ταχυδρόμος εμφανίζονται όλες οι διαδικασίες αναλυτικά και το βασικότερο τα σημεία εκείνα που πρέπει να προσέξει ο αιτών προκειμένου να μην απορριφθεί η αίτησή του για διαδικαστικούς λόγους.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Το επίδομα κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο ενώ για νέους δικαιούχους και όσους εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο το επίδομα διπλασιάζεται έως και τα 1.600 ευρώ. Περιοχές με πολύ κρύο θεωρούνται οικισμοί των οποίων ο συντελεστής επιδότησης, είναι μεγαλύτερος ή ίσος της μονάδας (1). Στις περιοχές αυτές ανήκουν πολλές περιοχές όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Καρπενήσι κ.α. Το επίδομα για κάθε δικαιούχο θα υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό του βασικού ποσού των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62 που έχει καθοριστεί για τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω δικαιούμενου επιδόματος, από την 1η Οκτωβρίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 14η Οκτωβρίου 2022, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησε η διάθεσή του. Για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2022 έως και την 31η Μαρτίου 2023.

Καταβολή επιδόματος σε τρεις δόσεις:

  • Έως την 21η Δεκεμβρίου 2022 για την προκαταβολή παλαιών δικαιούχων και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως την 30ή Νοεμβρίου 2022, εφόσον αυτές αντιστοιχούν σε επίδομα που υπερβαίνει το ποσό της προκαταβολής και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022. Σε περίπτωση που ένας δικαιούχος έλαβε κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022 προκαταβολή που υπολειπόταν του ήμισυ (1/2) της αξίας των επιλέξιμων αγορών των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας, δυνάμει της υπό στοιχεία Α.1243/2021 (Β’ 5298) κοινής υπουργικής απόφασης, τότε δεν είναι δικαιούχος προκαταβολής .Το ποσό που θα προκαταβάλλεται σύμφωνα με την παρούσα θα αφαιρείται από τις καταβολές του επιδόματος που γίνονται την ίδια ημερομηνία και τις αμέσως επόμενες.
  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2023.
  • Έως την 28η Απριλίου 2023 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2023 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2023.

Η επιδότηση στο φυσικό αέριο

Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2023.

Για την κατανάλωση θερμικής ενέργειας μέσω τηλεθέρμανσης θα καταχωρούνται έως την 15η Ιουλίου 2023 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2022 έως 31.03.2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 30ή Ιουνίου 2023 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 10η Αυγούστου 2023.

Εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

  • Εισοδηματικά: Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, πραγματικό και τεκμαρτό, έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
  • Ακίνητη Περιουσία: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους, και τις 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Νέοι δικαιούχοι

Λαμβάνουν διπλάσιο επίδομα θέρμανσης έως 1.600 ευρώ δικαιούχοι που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Δεν εισέπραξαν οι ίδιοι επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021-2022,
  • Δεν εισέπραξε ο/η σύζυγος ή μέρος του συμφώνου συμβίωσης επίδομα κατά τη χειμερινή περίοδο 2021/2022, εφόσον ήταν ήδη σύζυγοι ή μέρη του συμφώνου συμβίωσης πριν την 15η Νοεμβρίου 2021 (κατά τον έλεγχο κριτηρίων της καταβολής του επιδόματος της χειμερινής περιόδου 2021/2022),
  • Για τη χειμερινή περίοδο 2022/2023 δεν λαμβάνουν επίδομα για κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά η αίτηση που υποβάλλεται αφορά άλλο καύσιμο ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης,
  • Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται 14.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Για μονογονεϊκή οικογένεια το εισόδημα ανέρχεται έως 23.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία