Το FBI έφτασε εξαιρετικά κοντά στη χρήση του εργαλείου κατασκοπείας (spyware) Pegasus στο πλαίσιο ποινικών ερευνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Πρόκειται για το λογισμικό που επιτρέπει ουσιαστικά την κλοπή περιεχομένου και δεδομένων από το τηλέφωνο οποιουδήποτε.

Το FBI είχε δηλώσει προηγουμένως ότι είχε εξετάσει τη χρήση του εργαλείου που κατασκεύασε η ισραηλινή εταιρεία NSO για να αντιμετωπίσει εγκληματικές ενέργειες. Τώρα, φαίνεται ότι το FBI, που είναι υπηρεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, είχε κάνει λεπτομερή σχέδια για τη χρήση του spyware και πώς θα χρησιμοποιούνταν σε πραγματικές έρευνες.

Διαβάστε επίσης: Το FBI επιβεβαιώνει ότι δοκίμασε το λογισμικό Pegasus της NSO

Επικαλούμενοι εσωτερικά έγγραφα του FBI και δικαστικά αρχεία, οι Times έγραψαν:

«Αξιωματούχοι του FBI έκαναν προσπάθεια στα τέλη του 2020 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 να αναπτύξουν τα εργαλεία χακαρίσματος – που δημιουργήθηκαν από την ισραηλινή εταιρεία spyware NSO – στις δικές τους ποινικές έρευνες. Οι εν λόγω αξιωματούχοι ανέπτυξαν προηγμένα σχέδια για να ενημερώσουν την ηγεσία της υπηρεσίας και παράλληλα συνέταξαν τις κατευθυντήριες γραμμές προς τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς σχετικά με το πώς θα έπρεπε να δικαιολογηθεί (νομικά) η χρήση των συγκεκριμένων εργαλείων από το FBI κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας».

Παραμένει ασαφές εναντίον ποιου σκόπευε να χρησιμοποιήσει το εργαλείο κατασκοπείας το FBI, αλλά οι Times ανέφεραν ότι σταμάτησε κάθε ιδέα χρήσης του μόνο όταν δημοσιεύτηκαν ιστορίες άλλων κυβερνήσεων που έκαναν κατάχρηση του εργαλείου το 2021.

Προφανώς το γεγονός ότι το FBI αγόρασε και δημιούργησε τις προϋποθέσεις χρήσης του λογισμικού είναι ανησυχητικό. Το εργαλείο Pegasus μπορεί να εγκατασταθεί εξ αποστάσεως χωρίς ο στόχος να χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω από το να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο.

Στη συνέχεια, ο χάκερ έχει πρόσβαση σε οτιδήποτε υπάρχει στο τηλέφωνο του χρήστη, όπως μηνύματα κειμένου, φωτογραφίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσει εξ αποστάσεως το μικρόφωνο ή την κάμερα χωρίς να το γνωρίζει ο στόχος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Time: Η Τζόρτζια Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή
Επικαιρότητα |

Time: Η Μελόνι στις 100 προσωπικότητες του πλανήτη, με μεγαλύτερη επιρροή

Το περιοδικό υπογραμμίζει ότι το 2022, όταν η Μελόνι κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, «πολλοί σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με το ακροδεξιό κόμμα της και το πώς θα επηρέαζε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα