Αντιδράσεις στους παραγωγούς της Σάμου προκάλεσε η απόφαση των ελαιοτριβείων του νησιού, να προχωρήσει σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος επί του παραγόμενου ελαιολάδου.

Την απόσυρση της συγκεκριμένης απόφασης ζητά ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος, ο οποίος αναφέρει ότι ο τοπικός Σύλλογος των ελαιοτριβείων Σάμου ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 14/11/22 προχωράνε σε αύξηση του εκθλιπτικού δικαιώματος από 14% σε 18% επί του παραγόμενου ελαιολάδου, δηλαδή την αμοιβή τους από τους παραγωγούς σε είδος. «Θεωρούμε την απόφαση αυτή απαράδεκτη και ζητάμε να παρθεί πίσω!», τονίζει.

Διαβάστε επίσης: Ελιά: Οι 3+1 λανθασμένες τακτικές κατά την συγκομιδή

Η απόφαση αυτή, όπως επισημαίνει ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος είναι άλλο ένα χτύπημα στις τσέπες των παραγωγών, οι οποίοι ήδη ερχόμαστε αντιμέτωποι με το υψηλό κόστος παραγωγής. «Τώρα έρχεται να προστεθεί και αυτό το μέτρο. Πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα ανταπεξέλθουμε;», τονίζει.

Αναφέρει δε ότι μόνο για τη συγκομιδή της ελιάς πρέπει να συνυπολογίσουν τα μεροκάματά τους, το κόστος για πετρέλαιο και βενζίνες για τα αμάξια τους και τα εργαλεία τους (ραβδιστικά, γεννήτριες κλπ) που έχουν ανέβει και αυτά, τα εργατικά χέρια, το κόστος για την αποθήκευση του λαδιού, αλλά και το πρόσθετο χαράτσι έκθλιψης που μας χρεώνουν τα ελαιοτριβεία (πέρα από το δικαίωμα σε είδος).

«Όλα τα παραπάνω μάλιστα σε συνδυασμό με τη χαμηλή παραγωγή στο λάδι που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο νησί, της αύξησης στην τιμή των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων αλλά και της ζημιάς που έχουμε υποστεί από το δάκο λόγω της μη έγκαιρης και οργανωμένης δακοκτονίας», επισημαίνουν οι παραγωγοί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO