Οι οικονομίες της Βρετανίας και της ευρωζώνης είναι πιθανό να βυθιστούν σε ύφεση το επόμενο έτος, εκτιμά η Morgan Stanley, ωστόσο οι  Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να την αποφύγουν έστω και οριακά εξαιτίας κυρίως της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα επίσης, με τους αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας, το αναμενόμενο άνοιγμα της Κίνας μετά από σχεδόν τρία χρόνια περιορισμού λόγω COVID-19, πρόκειται να οδηγήσει σε ανάκαμψη στη δική της οικονομία και σε άλλες αναδυόμενες ασιατικές αγορές.

«Άπιαστο όνειρο» η παγκόσμια ανάκαμψη

«Οι κίνδυνοι είναι προς τα κάτω», αναφέρει η Morgan Stanley, προβλέποντας ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το επόμενο έτος, χαμηλότερα από την τελευταία εκτίμηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για ανάπτυξη 2,7%.

Διαβάστε επίσης – Ηρεμία πριν από την καταιγίδα – Οι αντίθετοι άνεμοι της παγκόσμιας οικονομίας

Για το επόμενο έτος, η Morgan Stanley εκτιμά ότι κάποιες αναπτυγμένες οικονομίες  θα είναι «σε ή κοντά σε ύφεση», ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες «ανακάμπτουν μέτρια», προσθέτοντας παράλληλα ότι μια συνολική παγκόσμια ανάκαμψη θα αποδειχθεί «άπιαστο» όνειρο. Η οικονομία της Κίνας προβλεπόταν να αναπτυχθεί κατά 5% το 2023, ξεπερνώντας τη μέση ανάπτυξη 3,7% που αναμενόταν για τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η μέση ανάπτυξη στην Ομάδα των 10 ανεπτυγμένων χωρών προβλεπόταν σε μόλις 0,3%.

Διαβάστε επίσης –  «Σήμα κινδύνου» από την Ουάσιγκτον – To «τοξικό μείγμα» που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Υψηλά τα επιτόκια στις ΗΠΑ

Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αύξησαν τα επιτόκια φέτος για να περιορίσουν τον πληθωρισμό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Morgan Stanley προέβλεψε ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια το 2023, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει ισχυρός μετά την κορύφωση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Η οικονομία των ΗΠΑ παρακάμπτει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η προσγείωση δεν θα είναι τόσο ήπια καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η έκθεση, προβλέποντας επέκταση 0,5% το επόμενο έτος.

«Το σωρευτικό αποτέλεσμα της αυστηρής πολιτικής το 2023 μεταδίδεται στο 2024, με αποτέλεσμα δύο πολύ αδύναμα χρόνια», προστίθεται στην έκθεση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, επίσης, η κορύφωση του πληθωρισμού θα πρέπει να φτάσει το τρέχον τρίμηνο, είπαν οι αναλυτές, «με τον πληθωρισμό να οδηγεί την αφήγηση και το επόμενο έτος».

Ο βασικός πληθωρισμός των ΗΠΑ θα μειωθεί στο 2,9% στο τέλος του 2023, ο μετρικός πληθωρισμός στο 1,9%

Η ανάπτυξη της Ασίας θα υποχωρήσει στο 3,4% το πρώτο εξάμηνο του ’23 πριν ανακάμψει στο 4,6% το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, τροφοδοτούμενη από την εγχώρια ζήτηση

Οι αποδόσεις μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων – ειδικά στο σταθερό εισόδημα – θα φαίνονται πολύ καλύτερες το 2023 από ό,τι το 2022, λόγω φθηνότερων αρχικών αποτιμήσεων

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή