Ώθηση στις βαλτωμένες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα COP27 δίνει η συμφωνία Τζο Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ, να συνεχίσουν τη συνεργασία ΗΠΑ και Κίνας για την κλιματική αλλαγή.

Η συμφωνία των δύο ηγετών να ξαναμιλήσουν για το κλίμα, κατά τη συνάντησή τους στο Μπαλί της Ινδονησίας όπου Μπάιντεν και Σι βρίσκονται για τη σύνοδο της G20, ξεπάγωσε τις σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων που είχαν ψυχρανθεί νωρίτερα φέτος, μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν, κίνηση που εξόργισε την Κίνα.

Διαβάστε επίσης: G20: Συνάντηση Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ – Στο επίκεντρο διμερείς σχέσεις, εμπόριο και πυρηνικά όπλα

Την κατάλληλη στιγμή

Όπως μεταδίδει το Reuters, η είδηση της προσέγγισης ήρθε ακριβώς τη στιγμή που οι διαπραγματευτές στη σύνοδο COP27 για το κλίμα στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ της Ερυθράς Θάλασσας αναζητούσαν ένα σημάδι ότι τα έθνη της G20 ήταν πρόθυμα να διαθέσουν περισσότερα χρήματα και να δεσμευτούν εκ νέου στον αγώνα κατά της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ενδεικτική είναι η δήλωση της Τερέζα Ριμπέρα, αρμόδιας υπουργού της Ισπανίας για το κλίμα, η οποία ανέφερε ότι ελπίζει πως η επαναπροσέγγιση θα δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις. «Οι δύο μεγαλύτεροι ρυπαντές πρέπει να είναι συνεργάσιμοι και φιλόδοξοι», δήλωσε στο Reuters.

Αργόσυρτη διαδικασία για φλέγον ζήτημα

Στο ξεκίνημα της δεύτερης και τελευταίας εβδομάδας της διάσκεψης η πρόοδος ήταν αργή, απογοητεύοντας τους διαπραγματευτές που αγωνίζονται να επιτύχουν συναίνεση ως προς το πώς οι πλούσιες χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν τις αναπτυσσόμενες να αντιμετωπίσουν το κόστος των καταστροφών που προκαλούνται από την αλλαγή του κλίματος.

Το αποτέλεσμα σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να καθορίσει την αντιληπτή επιτυχία ή αποτυχία των συνομιλιών της COP27.

Ένας ανώτερος διαπραγματευτής, ο οποίος δεν μπορεί να κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας των συνομιλιών, δήλωσε ότι μετά από μια πρώτη εβδομάδα γεμάτη υποσχέσεις, αλλά χωρίς νέες δεσμεύσεις, πολλά αναπτυσσόμενα έθνη παρακολουθούν στενά το Μπαλί για ένα μήνυμα ότι οι πλουσιότερες οικονομίες αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δράσεις.

Διαβάστε επίσης: COP27: Σε κίνδυνο η συμφωνία για τον κρίσιμο στόχο του 1,5 βαθμού Κελσίου

Όπως μεταδίδει το Reuters, η πρόοδος από την ομάδα G20 των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου – και επίσης των μεγαλύτερων παραγωγών αερίου του θερμοκηπίου – θα μπορούσε να έρθει με τη μορφή τόσο μετρήσιμων βημάτων, όσο και πολιτικών σημάτων.

Η χρηματοδότηση

Ένα θέμα για το οποίο κάποιοι αντιπρόσωποι και παρατηρητές στην Αίγυπτο ανέμεναν πρόοδο ήταν η παροχή χρηματοδότησης για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες από τις πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες – τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των οποίων οι κυρίαρχοι μέτοχοι ανήκουν ως επί το πλείστον στην G20.

«Είναι σημαντικό να το κάνουν αυτό, και αυτό θα παράσχει υποστήριξη και ώθηση για τη COP», δήλωσε στο Reuters ο Avinash Persaud, ειδικός απεσταλμένος για τη χρηματοδότηση του κλίματος της πρωθυπουργού των Μπαρμπάντος Mia Mottley.

Με το βλέμμα στη G20

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ανακοινώσουν την Τρίτη ένα σχέδιο ενεργειακής μετάβασης με την Ινδονησία, στο οποίο θα συμμετέχουν και άλλα κράτη της G7 – ουσιαστικά ένα πακέτο χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στη μετάβαση από την ενέργεια από άνθρακα σε καθαρή ενέργεια.

Οι ηγέτες της G20 ενδέχεται επίσης να επιδιώξουν να συμφωνήσουν σε μια δήλωση σχετικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών, παρέχοντας κάποια ανακούφιση μετά την αποτυχία των αξιωματούχων τον Αύγουστο να συμφωνήσουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, εν μέσω ενστάσεων σχετικά με τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε για τους κλιματικούς στόχους και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green