Όταν ο Τζον Μέιτζορ ήταν πρωθυπουργός της Βρετανίας, ρώτησε τον Μπόρις Γέλτσιν πώς τα πηγαίνει η ρωσική οικονομία «με μια λέξη». Ο Γέλτσιν, τότε πρόεδρος της Ρωσίας, απάντησε: «καλά». Ο Μέιτζορ του ζήτησε να το πει με δύο λέξεις. «Όχι καλά», αποκρίθηκε ο Γέλτσιν.

Καθώς οι ηγέτες της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών συγκεντρώνονται στην Ινδονησία αυτή την εβδομάδα, είναι δελεαστικό να δοθεί μια παρόμοια αξιολόγηση για την κατάσταση του κόσμου. Με μια λέξη, τα πράγματα είναι «κόλαση». Σε δύο, όμως, «όχι κόλαση».

Υπάρχουν πολλά αρνητικά: ένας πλανήτης που υπερθεμαίνεται, μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η αρχή ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ Δύσης και Κίνας.

Υπάρχουν όμως και θετικά: ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χάνει, οι αυταρχικοί παραπέουν και οι εκπομπές άνθρακα είναι πιθανό να κορυφωθούν νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

Ολοταχώς προς την κόλαση

Είναι εύκολο να βρει κανείς λόγους για κατήφεια και καταστροφολογία σε αυτό που ονομάζεται «πολυκρίση».

Η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια και τα τρόφιμα. Αυτό τροφοδοτεί μια παγκόσμια οικονομική ύφεση.

Ο πληθωρισμός είχε αρχίσει να ενισχύεται ήδη πριν από τον πόλεμο, εν μέρει επειδή η πανδημία Covid-19 διέκοψε τις αλυσίδες εφοδιασμού και εν μέρει επειδή οι κεντρικές τράπεζες διοχέτευαν φθηνό χρήμα στην οικονομία για πάνω από μια δεκαετία. Υπήρξε επίσης μια μαζική συσσώρευση χρέους, τόσο από τις κυβερνήσεις όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, στην Κίνα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και στις πλούσιες.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τον πληθωρισμό και το χρέος. Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια και οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να δανείζονται τόσο ελεύθερα, όπως διαπίστωσε η βραχύβια πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας.

Η δεκαετία του 2020 θα μπορούσε να αποδειχθεί μια χαμένη δεκαετία για πολλές από τις οικονομίες του κόσμου. Οι πιέσεις από το χρέος και η φτώχεια θα αυξηθούν. Η πολιτική στο εσωτερικό και στο εξωτερικό θα γίνει πιο δηλητηριώδης.

Οι σχέσεις μεταξύ των πλούσιων δημοκρατιών του κόσμου και της Κίνας ήταν κακές, ακόμη και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Αλλά η σιωπηρή υποστήριξη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίγνκ στον Πούτιν έχει χειροτερέψει τα πράγματα – όπως και η αυξανόμενη ένταση για την Ταϊβάν.

Η Αμερική και η Λαϊκή Δημοκρατία αρχίζουν να αποσυνδέουν τις οικονομίες τους, καθώς καμία δεν θέλει να εξαρτάται από την άλλη εάν υπάρξει σύγκρουση. Ενώ είναι λογικό για τους δύο να απεμπλακούν επιλεκτικά σε στρατηγικές βιομηχανίες όπως τα εμπορεύματα και οι προηγμένοι ημιαγωγοί, ένας ευρύτερος εμπορικός πόλεμος θα ωθούσε τον πληθωρισμό και θα περιόριζε περαιτέρω τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και τα πρώτα στάδια ενός ψυχρού πολέμου με την Κίνα σημαίνουν ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί παγκόσμια συναίνεση για οτιδήποτε. Η G20, τα μέλη της οποίας περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία, έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο να πετύχουν κάτι ουσιαστικό τώρα παρά τα τεράστια προβλήματα του κόσμου.

Ομοίως, η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο είναι απίθανο να συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στις επίσημες συνομιλίες.

Στο Παρίσι το 2015 οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου – και ιδανικά 1,5 βαθμούς – πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Όμως ο πλανήτης αυτή τη στιγμή οδεύει προς τους 2,4 με 2,8 βαθμούς, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ . Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλά δικαίως για τον «εθνικό δρόμο προς την κλιματική κόλαση ».

Λόγοι να ελπίζουμε

Ωστόσο, υπάρχουν λάμψεις φωτός στο σκοτάδι. Η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα διέταξε τα στρατεύματά της να εγκαταλείψουν τη Χερσώνα, μια στρατηγική πόλη στα νότια της χώρας. Εν τω μεταξύ, ο Σι, ο σημαντικότερος σύμμαχος του Πούτιν, έχει αντιταχθεί στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Όταν αυτή η τρομερή σύγκρουση τελειώσει, η Δύση θα χρειαστεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Θα ήταν επίσης συνετό να επαναφέρουμε τη Ρωσία από τον «πάγο», για να περιορίσουμε τον κίνδυνο πτώσης της σε ένα αποτυχημένο κράτος με πυρηνικά όπλα. Εάν η Δύση κάνει αυτά τα πράγματα, θα βγει πιο δυνατή και ασφαλής.

Εν τω μεταξύ, ο πόλεμος ενίσχυσε τη συμμαχία μεταξύ της Αμερικής, της Ευρώπης και των ομοϊδεατών χωρών σε όλο τον κόσμο. Η G20 έχει συρρικνωθεί. Ωστόσο, η Ομάδα των Επτά μεγάλων βιομηχανικών οικονομιών συνεργάζεται στενότερα. Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών της G7 και της Νότιας Κορέας, της Αυστραλίας και της Ινδίας ενισχύονται επίσης.

Ο Σι έχει εδραιωθεί ως αυταρχικός ηγέτης της Κίνας. Αλλά οι ισχυροί τους είδους αυτού σε άλλες περιοχές παραπαίουν.

Η πιθανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει ως Πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε μεγάλη πτώση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της περασμένης εβδομάδας, ενώ ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρου ηττήθηκε.

Οι φιλελεύθερες δημοκρατίες υποφέρουν σε όλο τον κόσμο. Αλλά η απολυταρχία δεν είναι καλύτερο σύστημα. Οι αυταρχικοί ηγέτες κάνουν συχνά κακά λάθη. Για παράδειγμα, η πολιτική της «μηδενικής Covid» του Σι στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας και οι επιθέσεις του σε επιχειρηματίες έχουν βλάψει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

Μια θετική παρενέργεια είναι ότι η Κίνα θα είναι λιγότερο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως και επομένως μικρότερη απειλή για τους γείτονές της και τη Δύση.

Υπάρχουν ακόμη και λόγοι να είμαστε αισιόδοξοι για την κλιματική αλλαγή. Ο πόλεμος έχει επιταχύνει την δέσμευση του κόσμου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη αυτή τη δεκαετία θα περιορίσει περαιτέρω τις εκπομπές άνθρακα.

Αν και θα ήταν καλό εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα μπορούσαν να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ο ανταγωνισμός μπορεί επίσης να είναι ευεργετικός. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού της Αμερικής θα διαθέσει 369 δισεκατομμύρια δολάρια σε κίνητρα για καθαρή τεχνολογία. Αυτό θα μειώσει το κόστος.

Η G7 προωθεί επίσης μια πράσινη εναλλακτική στην Πρωτοβουλία Belt and Road της Κίνας, για να βοηθήσει τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου να γίνουν πράσινες πιο γρήγορα. Μια συνεργασία με την Ινδονησία αναμένεται να ανακοινωθεί στο G20 αυτή την εβδομάδα.

Η Αμερική και οι σύμμαχοί της ακόμη δεν έχουν βρει το 1 τρισ. δολ. που χρειάζονται οι αναπτυσσόμενες χώρες, εκτός από την Κίνα, κάθε χρόνο για να οδηγήσουν αυτήν την πράσινη βιομηχανική επανάσταση. Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη πίεση στην Παγκόσμια Τράπεζα και σε άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες να εκτελέσουν μέρος αυτού του καθήκοντος. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα συντάχθηκε με αυτή την ιδέα.

Ένας άλλος τρόπος περίληψης της κατάστασης του κόσμου – αυτή τη φορά με τέσσερις λέξεις – θα ήταν: «καλός, κακός και άσχημος». Το G20 ενδέχεται να μην είναι ένα αποτελεσματικό φόρουμ δράσης προς το παρόν. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να εμποδίσει την G7 και τις ομοϊδεάτες χώρες να ενωθούν για να ελαχιστοποιήσουν το κακό και το άσχημο, μεγιστοποιώντας ταυτόχρονα το καλό.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners