Στην υπογραφή δύο προγραμματικών συμβάσεων της «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» με το Ινστιτούτο Παστέρ και το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», παρέστη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων με αρμοδιότητα τα θέματα Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται σε περισσότερα των 22 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: EE: Πλειοψηφούν πλέον οι γυναίκες στην έρευνα και τεχνολογία

Οι συμβάσεις

Ειδικότερα, υπεγράφησαν συμβάσεις για:

1. Τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων (Hellenic Pasteur Institute – Pathogen Research Centre HPI- PRC). Το έργο εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Παστέρ, Δρ Ευστάθιος Γκόνος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ, Αθανάσιος Γιάνναρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 11.681.452 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι τέλος του 2025.

2. Την ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ». Το έργο εντάσσεται στη Δράση «Δημιουργία – Επέκταση- Αναβάθμιση των Υποδομών των Ερευνητικών Κέντρων εποπτείας ΓΓΕΚ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0».

Την προγραμματική σύμβαση υπέγραψαν ο διευθυντής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμιγκ», Δρ Γεώργιος Παναγιώτου και ο Αθ. Γιάνναρης.

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι τέλος του 2025.

Διαβάστε επίσης: Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας: Πώς η τεχνολογική καινοτομία θα αντιμετωπίσει τις ενεργειακές προκλήσεις

«Έμπρακτο ενδιαφέρον για έρευνα και τεχνολογία»

«Σήμερα γίνεται η υπογραφή δύο προγραμματικών συμβάσεων των Κτιριακών Υποδομών, της ΚΤΥΠ, μια με το Ινστιτούτο Παστέρ και μια με το Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”. Συνολικός προϋπολογισμός των δυο έργων, πάνω από 22 εκατ». δήλωσε ο κ Καραμανλής και πρόσθεσε:

«Η σπουδαιότητα όμως αυτών των έργων είναι ακόμη μεγαλύτερης αξίας και αποκαλύπτει για άλλη μία φορά το έμπρακτο ενδιαφέρον της κυβέρνησής μας για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Να ευχαριστήσω τον καλό φίλο κ. Δήμα, που είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία που αποτυπώνεται και στη σημερινή υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων.

Όλοι διαπιστώνουμε τα τελευταία τρία χρόνια, πως έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε η έρευνα να βρεθεί στο επίκεντρο των προσπαθειών της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρότι στο παρελθόν είχαμε πολλά προβλήματα να επιλύσουμε. Η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικούς επιστήμονες, που θα μπορούσαν να μείνουν και να καινοτομήσουν στην πατρίδα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε εξαρχής θέσει ως στόχο την ανάταση της έρευνας και καινοτομίας στη χώρα. Πρόκειται δε, για ένα χώρο στον οποίο πολλά λαμπρά “ελληνικά μυαλά” διακρίνονται, εντός και εκτός συνόρων.

Επιτρέψτε μου τέλος να σημειώσω ότι και για τα δύο αυτά έργα, όπως για όλα τα έργα μας, έχουμε φυσικά εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Μόνο έτσι μπορούμε με ειλικρίνεια και αξιοπιστία να βοηθήσουμε τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, τους καινοτόμους ερευνητές μας, να δουλέψουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, προς όφελος όλων μας. Καλή Επιτυχία!».

«Πολύ σημαντική ημέρα»

Από την πλευρά του, ο κ. Δήμας ανέφερε πως όταν άρχισε να συζητείται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ζήτημα της δημιουργίας του Ταμείου Ανάκαμψης, «επικοινωνήσαμε με τις διοικήσεις όλων των ερευνητικών κέντρων της χώρας και αρχίσαμε να συζητάμε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένα Ταμείο και πώς αυτό θα μας επηρεάσει.

Τότε ζητήσαμε μελέτες κι έτοιμα σχέδια από την πλευρά των ερευνητικών κέντρων. Οφείλω να πω ότι όλα τα ερευνητικά κέντρα ανταποκρίθηκαν άμεσα, με αποτέλεσμα όταν δημιουργήθηκε τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης να είμαστε σχεδόν έτοιμοι.

Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα, γιατί μαζί με τις Κτηριακές Υποδομές, δυο μεγάλα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Ινστιτούτο Παστέρ αποκτά ένα νέο κτήριο και το “Αλέξανδρος Φλέμινγκ” ανακαινίζεται, κάτι που αποτελούσε χρόνιο αίτημα.

Είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη. Ελπίζουμε σε λίγα χρόνια θα έχουμε ολοκληρώσει την ανακατασκευή του νέου κτιρίου για να στεγάσει την ελληνική επιστημονική κοινότητα και θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

«Πάντα και έμπρακτα δίπλα στην επιστήμη»

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» Αθανάσιος Γιάνναρης, ανέφερε:

«Σήμερα είμαστε χαρούμενοι, που με την καθοδήγηση του υπουργού κ. Καραμανλή και του υφυπουργού κ. Καραγιάννη, με την άριστη συνεργασία του υφυπουργού κ. Δήμα και των Διοικήσεων των δύο Ερευνητικών Κέντρων, υπογράφουμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις για την Ενεργειακή Αναβάθμιση/ Ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται το ΕΚΡΒΕ “Αλέξανδρος Φλέμινγκ”, καθώς και τη δημιουργία ενός Κέντρου Αριστείας για την Έρευνα Αναδυόμενων και Επαναδυόμενων Παθογόνων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, συνολικού προϋπολογισμού 22.000.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δύο σημαντικά Ερευνητικά Κέντρα που πρωταγωνιστούν στην εκπαίδευση, έρευνα και εφαρμογή των Βιοϊατρικών Επιστημών, επιτυγχάνοντας διεθνώς ανταγωνιστικούς δείκτες ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής αριστείας.

Η δημοπράτησή τους θα διενεργηθεί αρχές του 2023.

Η “Κτιριακές Υποδομές ΑΕ” παραμένει πάντα και έμπρακτα δίπλα στην επιστήμη, την έρευνα και την πρόοδο, που είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευημερία των πολιτών και τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή
Οικονομία |

PODCAST ΒΑΒΕΛ – Γ. Θωμάτος (αντιπρ. Delphi Forum): Ένα συνέδριο δεν είναι μόνο αυτό που γίνεται πάνω στην σκηνή

4 μέρες, 150 θεματικές – Οι σημαντικοί καλεσμένοι και ο Ζελένσκι – Ο νέος θεσμός των Μεγάλων Συζητήσεων για την Ελλάδα, η σημασία του φόρουμ, η διοργάνωση και οι δυσκολίες