Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας επιβεβαίωσε ότι «πύραυλος ρωσικής κατασκευής» έπληξε την επικράτεια του κράτους-μέλους του NATO, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους.

«Στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον Λούκατς Γιασίνα, εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ. Προστίθεται πως κλήθηκε ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν «λεπτομερείς εξηγήσεις».

Διαβάστε επίσης – Παγκόσμιος συναγερμός μετά τις αναφορές για ρωσικό χτύπημα στην Πολωνία

Αυξάνεται το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ανακοίνωσε σήμερα πως η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του εναερίου χώρου της Πολωνίας. Ο επικεφαλής της πολωνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι η Βαρσοβία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις στο NATO δυνάμει του Άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της ατλαντικής συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: Ζελένσκι: Η Ρωσία έπληξε την Πολωνία – «Πρέπει να δράσουμε»

Τα σενάρια

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για «αδέσποτους» ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, ωστόσο τα σενάρια είναι πολλά με τους ηγέτες της Δύσης να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στη χώρα του ΝΑΤΟ.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης, είναι ότι ο Γενικός Γραμματέας του NATO, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, θα προεδρεύσει σήμερα σε «έκτακτη συνεδρίαση» των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ατλαντικής συμμαχίας η οποία θα είναι αφιερωμένη στις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία χθες Τρίτη, η οποία αποδόθηκε σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους.

«Ο Γενικός Γραμματέας θα προεδρεύσει  στην κατεπείγουσα συνεδρίαση των πρεσβευτών του NATO για να συζητηθεί αυτό το τραγικό συμβάν», δήλωσε η εκπρόσωπος Οάνα Λουγκέσκου, καθώς πληροφορίες που είναι ακόμη ανεπιβεβαίωτες κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς από εκρήξεις ρωσικών πυραύλων σε χωριό της ανατολικής Πολωνίας.

Προσεκτική τοποθέτηση από Μπάιντεν

Αξίζει πάντως να σημειωθεί , ότι η δήλωση που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ήταν αρκετά προσεκτική.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία χθες Τρίτη που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Τζο Μπάιντεν και Αντρέι Ντούντα συντονίζονται για τα «επόμενα βήματα»

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο πολωνός ομόλογός του Αντρέι Ντούντα, που συνομίλησαν χθες Τρίτη για τις φονικές εκρήξεις στην Πολωνία, συμφώνησαν να συντονιστούν για τα «επόμενα βήματα», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα παραμείνουν σε στενή επαφή, όπως και οι ομάδες τους, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα όσο η έρευνα προχωρά», σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της προεδρίας των ΗΠΑ.

Τα σενάρια για το χτύπημα στην Πολωνία

Αναφορικά με τα σενάρια για το χτύπημα στην Πολωνία, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέσα ενημέρωσης στην Πολωνία αναφέρουν δύο εκδοχές για το πώς βρέθηκαν οι πύραυλοι σε πολωνικό έδαφος.

Το πρώτο σενάριο είναι η ουκρανική άμυνα να κατέρριψε τον πύραυλο και να άλλαξε την τροχιά του ή, αφετέρου, οι Ρώσοι να εισήγαγαν εσφαλμένα τα δεδομένα για τον στόχο και οι πύραυλοι να κατέπεσαν σε πολωνικό έδαφος.

Το Κρεμλίνο δεν έχει «καμία πληροφορία»

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χθες Τρίτη αργά το βράδυ ότι δεν έχει ακόμη «καμία» πληροφορία σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη στην Πολωνία. «Δυστυχώς, δεν έχω καμία πληροφορία για αυτό», περιορίστηκε να απαντήσει ο κ. Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι ρωσικοί «αδέσποτοι» πύραυλοι έπληξαν την πολωνική επικράτεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
ΔΥΠΑ – Παιδικές κατασκηνώσεις: Από Μεγάλη Τετάρτη οι αιτήσεις για 70.000 voucher – Δικαιούχοι και διαδικασία
Επικαιρότητα |

Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher στις παιδικές κατασκηνώσεις - Δικαιούχοι και διαδικασία

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 15 Ιουνίου έως 10 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και έως 20 Σεπτεμβρίου για τα παιδιά με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω