Σε εφαρμογή τίθεται το σχέδιο «κόφτης» 5% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής καθημερινά.

Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την υποχρέωση μείωσης της ζήτησης ρεύματος κατά 5% από τις βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης. Το πρόγραμμα περικοπών έρχεται σε εφαρμογή του κανονισμού της Ευρ. Επιτροπής σύμφωνα με τον οποίο τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να εφαρμόζουν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά τις ώρες της υψηλής ζήτησης.

Διαβάστε επίσης: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών

Η διάρκεια των μέτρων είναι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ έχει καταλήξει στις ώρες 18.00 με 21.00 καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα. Οι περικοπές θα γίνονται σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις μέσω πλατφόρμας δημοπρασιών. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα αμείβονται για τις ώρες που βγαίνουν από την πρίζα…

Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται να διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός του Δεκεμβρίου. Δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αυτή θα πραγματοποιείται σε μηνιαία βάση ή και σε τριμηνιαία κλπ.

Διαβάστε επίσης: Σε ελεύθερη πτώση η ζήτηση ρεύματος

Υπηρεσία μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας

Σύμφωνα με την τροπολογία συστήνεται «υπηρεσία μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας ως υποχρέωση των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας ή των φορέων σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου, για περιορισμό ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά μια ποσότητα, όπως αυτή θα ορίζεται σε υπουργική απόφαση, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος».

Να σημειωθεί πως οι μεγάλες βιομηχανίες έχουν δικά τους εξειδικευμένα τμήματα για την απευθείας συμμετοχή τους στις δημοπρασίες, ενώ επιχειρήσεις της μέσης τάσης μπορούν να συμμετέχουν σε αυτές εντασσόμενες σε ΦοΣε.

Η αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας θα καταβάλλεται από τα έσοδα του ειδικού λογαριασμού «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (Τ.Ε.Μ.)

Αν οι πάροχοι υπηρεσίας μείωσης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας δεν εξασφαλίσουν περιορισμό ενεργού ισχύος που καταναλίσκουν ή εκπροσωπούν κατά τις ώρες αιχμής, τουλάχιστον κατά συμπεφωνημένη ποσότητα, επιβάλλονται χρεώσεις συμμορφώσεως, οι οποίες αποτελούν έσοδα του Τ.Ε.Μ..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον
Green |

Στάσσης: «Η ΔΕΗ θα οδηγήσει την ενεργειακή μετάβαση στη ΝΑ Ευρώπη» – Το μήνυμα από Ουάσιγκτον

Γνωρίζουμε πώς να αναπτύξουμε γρήγορα ΑΠΕ και ευέλικτη χωρητικότητα, πώς να επεκτείνουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πώς να ανταποκριθούμε στη ζήτηση των πελατών για προσιτές τιμές, είπε ο κ. Στάσσης