Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν στην ώρα τους πάνω από 8 στα 10 ευρώ του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας που οφείλουν στο Δημόσιο ενώ εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών οι επιχειρήσεις πληρώνουν σχεδόν 9 στα 10 ευρώ του φόρου εισοδήματος. Την ίδια ώρα τα νοικοκυριά επιλέγουν να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης την τελευταία τριετία παρά την επέλαση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση. Στα τέλη του 2019, πριν την επέλαση του κορωνοϊού, το ποσοστό των εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΕΝΦΙΑ) είχε διαμορφωθεί στα 81,12%. Τον Σεπτέμβριο του 2022 το ποσοστό αυτό ανέβηκε στο 85,09% ενώ στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2022 το ποσοστό εμπρόθεσμων πληρωμών φόρων έχει διαμορφωθεί σε 83,19%.

Διαβάστε επίσης: «Φούσκωσαν» κατά 5,78 δισ. τα φέσια στην Εφορία

Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

  1. ΦΠΑ. Από τα 10,066 δις ευρώ που θα έπρεπε να πληρώσουν επιχειρήσεις και επαγγελματίες στο 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, το δημόσιο εισέπραξε τα 8,627 δις. ευρώ δηλαδή το ποσοστό συμμόρφωσης διαμορφώθηκε στο 83,35%. Το Σεπτέμβριο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί ανέρχονταν σε 995,76 εκατ. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 872,60 εκατ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι  ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 87,63%.
  2. Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων. Από τα 2,733 δις. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 9ηνο πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 2,354 δις. ευρώ, με το ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων να διαμορφώνεται στο 86,16%. Το Σεπτέμβριο από τα συνολικά 580,96 εκ. ευρώ εξοφλήθηκαν εμπρόθεσμα 518,26 εκατ. ευρώ ή το 89,21%.
  3. ΕΝΦΙΑ. Η εισπραξιμότητα του φόρου ακινήτων στο 9μηνο ανήλθε σε 76,41% καθώς από τα 2 δις. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκαν τα 1,528 δις. ευρώ. Το Σεπτέμβριο το ποσό που κατέβαλαν οι φορολογούμενοι ανήλθε σε 178,64 ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 224,67 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 79,51% της οφειλής πληρώθηκε στην ώρα του.
  4. Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η εισπραξιμότητα  κινήθηκε στο 9μηνο σε 74,19%  καθώς από τα συνολικά 2,203 δις. ευρώ οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα  πλήρωσαν 1,634 δις. ευρώ. Δηλαδή σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα και κατέληξαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ανέβηκε και έφτασε στο 76,08% καθώς οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 518,26 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 580,96 εκ. ευρώ.

Μέχρι το Σεπτέμβριο είχε εισπραχθεί το 83,31% των ετήσιων εσόδων του ΦΠΑ, το 85,17% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, το 81,82% των εσόδων του φόρου εισοδήματος, το 73,35% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων ενώ κατά μέσο όρο το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ανήλθε το 85,09%, δηλαδή σχεδόν 9 στους 10 φορολογούμενους ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους στην εφορία

Τα υψηλά ποσοστά εισπραξιμότητας τροφοδότησαν το πλεόνασμα που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα.  Σύμφωνα με την έκθεση της ΑΑΔΕ για την εξέλιξη και τη διακύμανση των φορολογικών εσόδων έξι από τις επτά κύριες κατηγορίες φόρου, παρουσιάζουν θετική μεταβολή σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συνολική αύξηση κατά 6,9 δις. ευρώ η κατά 20,49% αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από τους φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών τον φόρο εισοδήματος καθώς και τους τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας. Μικρότερες, σε απόλυτες τιμές, αυξήσεις, παρουσιάζουν επίσης τα έσοδα από τους φόρους και δασμούς επί εισαγωγών από τους λοιπούς φόρους επί παραγωγής και τέλος από τους φόρους κεφαλαίου. Στον αντίποδα, μείωση παρουσιάζουν τα έσοδα από λοιπούς τρέχοντες φόρους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.