Οι τράπεζες της ευρωζώνης πρόκειται να αποπληρώσουν σχεδόν 300 δισεκατομμύρια ευρώ  σε δάνεια στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την επόμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΕΚΤ. Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάληψη μετρητών από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης στην 22χρονη ιστορία του ευρώ.

Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με το Reuters είναι μέρος των προσπαθειών της ΕΚΤ να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό ρεκόρ στην ευρωζώνη αυξάνοντας το πιστωτικό κόστος και είναι το πρώτο της βήμα προς την εξασφάλιση ακόμη μεγαλύτερης ρευστότητας το επόμενο έτος, περιορίζοντας το χαρτοφυλάκιο ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δήλωσε ότι οι δανειστές θα αποπληρώσουν 296 δισεκατομμύρια ευρώ από την πολυετή πίστωση 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν λάβει στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) όταν θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να το κάνουν στις 23 Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραπάνω είναι λιγότερο από το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ που περίμεναν οι αναλυτές, αλλά εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή πλεονάζουσας ρευστότητας από τότε που άρχισαν τα αρχεία το 2000.

Τροποποίηση όρων

Ουσιαστικά, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τροποποιήσει τους όρους της τρίτης σειράς των TLTROs . Στη διάρκεια της οξείας φάσης της πανδημίας, αυτό το μέσο συνέβαλε σημαντικά στην αντιμετώπιση των καθοδικών κινδύνων για τη σταθερότητα των τιμών.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Φουντώνουν οι φόβοι για αύξηση στα «φέσια» λογαριασμών και στα κόκκινα δάνεια

Πλέον, λαμβανομένης υπόψη της απρόβλεπτης και πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, κρίθηκε αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων. Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε επομένως να προσαρμόσει τα επιτόκια που ισχύουν για τις TLTRO ΙΙΙ από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να παράσχει στις τράπεζες επιπρόσθετες ημερομηνίες για πρόωρη αποπληρωμή σε προαιρετική βάση.

Μείωση επιτοκίου

Το επιτόκιο μιας εβδομάδας, το οποίο μετρά το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες, μειώθηκε μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, όπως και οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, έστω και για λίγο.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα εξετάσουν πώς «διαβάζει» η αγορά αυτή την ξαφνική κίνηση, προκειμένου να μετρήσουν πόσο γρήγορα μπορούν να προχωρήσουν στην αντιστροφή του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της ΕΚΤ, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα συζητήσουν στη συνεδρίασή τους στις 15 Δεκεμβρίου.

«Αυτές οι πρόωρες αποπληρωμές συμβάλλουν στη συνολική ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, η οποία είναι απαραίτητη για να επανέλθει ο πληθωρισμός εντός του στόχου μεσοπρόθεσμα», ανέφερε στο Twitter το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Ίζαμπελ Σνάμπελ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή