Οι εκρήξεις που κατέστρεψαν τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, ανέφεραν σήμερα ερευνητές στη Σουηδία.

Αυτά τα ευρήματα, κοντά σε ζημιές στον αγωγό, επιβεβαίωσαν ότι είχε γίνει δολιοφθορά, δήλωσαν.

Διαβάστε επίσης – Ανησυχία για νέες δολιοφθορές σε ενεργειακές υποδομές

«Η ανάλυση που έχει γίνει τώρα δείχνει ίχνη εκρηκτικών σε πολλά από τα αντικείμενα που έχουν ανασυρθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική εισαγγελική αρχή.

Οι εκρήξεις έγιναν στις 26 Σεπτεμβρίου ταυτόχρονα στους δύο ρωσικούς αγωγούς εξαγωγής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – Nord Stream και Nord Stream 2 . Η Γερμανία , η Δανία και η Σουηδία ερευνούν πώς ξεκίνησαν οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2.

Η Δανία τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα, οι διαρροές προκλήθηκαν από ισχυρές εκρήξεις.

Από την πλευρά τους, Γερμανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει πριν από ένα μήνα ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Μια θεωρία για την επίθεση είναι ότι οι εκρηκτικοί μηχανισμοί κατέβηκαν από ένα πλοίο, βυθίστηκαν και στη συνέχεια πυροδοτήθηκαν εξ αποστάσεως, δήλωσαν οι Γερμανοί αξιωματούχοι.

Ο διαχειριστής του Nord Stream AG ανέφερε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στους αγωγούς φυσικού αερίου είναι πρωτοφανής και είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο χρόνος επισκευής.

Η Ρωσία διά στόματος Πούτιν έκανε λόγο για τρομοκρατική ενέργεια δείχνοντας τη Βρετανία. Το Λονδίνο απέρριψε τις κατηγορίες για τις οποίες η Μόσχα δεν έχει προσκομίσει κάποια απόδειξη.

Αλληλοκατηγορίες

Πέρα από το blaming game, η μεγάλη αυτή ζημιά ανέδειξε την ευπάθεια των ενεργειακών δικτύων της Ευρώπης.

Τις ανησυχίες ενίσχυσαν τις εβδομάδες που ακολούθησαν, μια σειρα από γεγονότα:

Παρέλυσαν οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στη βόρεια Γερμανία μετά από «βλάβη στο ψηφιακό δίκτυο GSM-R (Global System for Mobile Communications- Rail)» που ρυθμίζει την απαραίτητη ηλεκτρονική επικοινωνία για την ομαλή διεξαγωγή των δρομολογίων. Ο εκπρόσωπος της DB ανέφερε ότι πρόκειται για «δολιοφθορά». Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ, λέγοντας ότι, τουλάχιστον σε δύο σημεία, έχουν κοπεί καλώδια.

Διαβάστε επίσης – «Σθεναρή και ενιαία απάντηση σε κάθε σαμποτάζ στην ενεργειακή υποδομή» – ΕΕ

Επιπλέον η Νορβηγία άρχισε να ανιχνεύει «ασυνήθιστα υψηλή» δραστηριότητα drone κοντά στις υπεράκτιες ενεργειακές εγκαταστάσεις της.

«Περίεργες υποθέσεις»

«Έχουμε δει μια σειρά από πολύ περίεργες επιθέσεις», λέει ο Ευάγγελος Ουζούνης, επικεφαλής ανάπτυξης πολιτικής στον οργανισμό κυβερνοασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το ενεργειακό δίκτυο είναι τεράστιο και δεν μπορεί να προστευτεί».

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg αναλύοντας το θέμα, οι ανησυχίες ενισχύθηκαν ακόμα περισσότερο στις 15 Νοεμβρίου όταν ένας πύραυλος έπληξε ένα χωριό στην Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ.

Μετά τις επιθέσεις στο Nord Stream, τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει την παρακολούθηση με δορυφόρους, αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, δημιουργώντας κάτι σαν ασπίδα κατά των drones για τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα.

Και το Ηνωμένο Βασίλειο λέει ότι θα επενδύσει σε ειδικά πλοία για να θωρακίσει την ασφάλεια των υποθαλάσσιων αγωγών και καλωδίων δεδομένων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια