
Η Ιαπωνία θα παρατείνει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα τους Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) μέχρι το 2030 όπως δήλωσε σήμερα η υπουργός Εκπαίδευσης και Επιστημών Κέικο Ναγκαόκα, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν τον Δεκέμβριο να κρατήσουν λειτουργικό τον ISS μέχρι το 2030. Στο σχετικό αμερικανικό πρόγραμμα για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό συμμετέχουν επίσης, η Ρωσία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία με τη συμμετοχή 11 χωρών.
Η Ιαπωνία είναι η πρώτη χώρα, η οποία, μαζί με τις ΗΠΑ παρατείνει τη συμμετοχή της.
Ο ISS είναι ένα διαστημικό επιστημονικό εργαστήριο με το μέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη και σε ύψος 400 χιλιομέτρων, ενώ φιλοξενεί διαρκώς αστροναύτες για περισσότερες από δύο δεκαετίες στο πλαίσιο μιας συνεργασίας, με τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ και της Ρωσίας.
Η ανακοίνωση
Η ανακοίνωση της Ιαπωνίας έγινε μερικές ημέρες μετά από την εκτόξευση του πυραύλου επόμενης γενιάς από τη NASA προς το Φεγγάρι από το διαστημικό κέντρο εκτοξεύσεων στη Φλόριντα. Πρόκειται για μία μη επανδρωμένη πτήση που ενεργοποίησε το ερευνητικό πρόγραμμα Artemis της NASA, στο οποίο συμμετέχει και η Ιαπωνία.
«Ο ISS είναι χωρίς αμφιβολία μία διαστημική πλατφόρμα για τη δοκιμή τεχνολογιών που θα χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα Artemis. Είναι επίσης, ένα σημαντικό εργαστήριο για τη συνεργασία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ», δήλωσε η Ναγκαόκα σε μία τελετή για τη συμφωνία μεταξύ της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ για τη συνεργασία στο διαστημικό σταθμό της Σελήνης, που φέρει την ονομασία Gateway.
Πλαίσιο συμφωνίας
Στο πλαίσιο της συμφωνίας ένας Ιάπωνας αστροναύτης θα λάβει μέρος στην επάνδρωση του Gateway, που βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης υπό το πρόγραμμα Artemis, ενώ η Ιαπωνία θα παρέχει τις μπαταρίες, αλλά και άλλο εξοπλισμό για το νέο διαστημικό σταθμό.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα επιβεβαίωσαν τον Μάιο την κοινή πρόθεσή τους για τη συμμετοχή ενός Ιάπωνα αστροναύτη στο αναφερόμενο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων και αποστολών στην επιφάνεια του Φεγγαριού.
«Θα διατηρήσουμε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ σχετικά με την προσεδάφιση ενός Ιάπωνα αστροναύτη στη Σελήνη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2020, που θα είναι η πρώτη αποστολή για μη Αμερικανούς», ανέφερε ο Κισίντα σε ένα μήνυμά του σχετικά με την τελετή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Πότε εφευρέθηκε ο πρώτος αυτόματος πωλητής…
…και άλλες παράδοξες ιστορίες από τη Wikipedia, όπως τις καταγράφουν οι ίδιοι οι χρήστες

Παραλίγο σύγκρουση σε τροχιά θα δημιουργούσε χιλιάδες επικίνδυνα θραύσματα
Πύραυλος της σοβιετικής εποχής πέρασε ξυστά από παλιό στρατιωτικό δορυφόρο

Η άνοδος των influencers και το μέγα σκάνδαλο από τον «βασιλιά του συκωτιού»
Ο καθένας μπορεί να κερδίσει χρήματα στο διαδίκτυο, χτίζοντας έναν μύθο

Μεταφορές χρημάτων μέσω Twitter; Πρώτο βήμα για το «everything app»
Έμπνευση απο τις «υπερ-εφαρμογές» της Κίνας

Η Samsung χάνει σε κέρδη, αλλά επιμένει σε επενδύσεις ημιαγωγών
Η κρίση που πλήττει την παγκόσμια οικονομία απειλεί να καταδικάσει τη βιομηχανία στη χειρότερη ύφεση της τελευταίας δεκαετίας

Longtermism: Ο Ίλον Μασκ και η σωτηρία της ανθρωπότητας
Η νέα στάση του «μακροπροθεσμισμού» αποδεικνύεται δημοφιλής μεταξύ των δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας.

Το μυστήριο της «σκιώδους εργασίας»: Ποιο είναι το πραγματικό κόστος;
Ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυστήρια της εποχής είναι η μειωμένη παραγωγικότητα των εργαζομένων

Campus για εφαρμογές Smart Cities από την Vodafone και τον Δημόκριτο
Στόχο έχει να στηρίξει την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας μέσα από το IoT και το 5G

Η Silicon απολύει, η Γερμανία προσλαμβάνει
Oι γερμανικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με τη στενότητα της αγοράς εργασίας και την έλλειψη εργαζομένων με βασικές δεξιότητες μηχανικού λογισμικού

Η τραγική ιστορία της καταστροφής του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια – Πώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Το Κολούμπια ήταν το πρώτο σκάφος στον στόλο των διαστημικών λεωφορείων της NASA που πέταξε στο διάστημα και που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη