Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά των άμεσων (instant) διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα. Ο λόγος γίνεται για μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες διαφορετικές από αυτές στην οποία τηρείται ένας λογαριασμός.

Στην προκειμένη περίπτωση η πίστωση στον παραλήπτη γίνεται σε ελάχιστο χρόνο, με μία επιπλέον χρέωση που μπορεί να ξεκινά από το 1 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πώς θα διαμορφωθεί ο κλάδος μέχρι το 2035

Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ που έχει στη διάθεσή του ο «ΟΤ», στο 10μηνο 2022 το 27% των εμβασμάτων, εκτελέστηκε με αυτή τη μέθοδο.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Αντιμέτωπες με τις συνέπειες της εύθραυστης οικονομίας – Οι προκλήσεις και οι αναγκαίες αλλαγές

Συνολικά διακινήθηκαν 14,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνόλου των διατραπεζικών μεταφορών.

Εξάλλου, στο 15% των περιπτώσεων τουλάχιστον το ένα από τα δύο ΙΒΑΝ ήταν ξένο, στοιχείο ενδεικτικό της ανάγκης για άμεσες μεταφορές εντός Ευρωζώνης.

Οι μεταφορές μεταξύ φίλων

Παράλληλα, αυξάνονται ταχύτατα οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS, που είναι διαθέσιμη σε φυσικά πρόσωπα μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile banking) και επιτρέπει τη μεταφορά έως 500 ευρώ σε ημερήσια βάση, μεταξύ οποιουδήποτε συστημικού ομίλου στη στιγμή, είτε δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος.

Αυτήν τη στιγμή 1,28 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων την έχουν ενεργοποιήσει, ενώ μόνο τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές προσέγγισαν τις 50.000 έναντι 23.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022 εκτελέστηκαν μέσω IRIS 3,2 εκατ. μεταφορές, αριθμός αυξημένος κατά 190% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.

Οι προοπτικές αύξησης των σχετικών μεγεθών είναι τεράστιες, με βάση την εμπειρία από πιο ώριμες αγορές. Εκτιμάται ότι σε βάθος κάποιων ετών και εφόσον διαδοθεί η υπηρεσία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ετησίως τα 300 εκατομμύρια.

Το κόστος

Οι προμήθειες που επιβάλλονται για χρήση της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:

  • Alpha Bank: Δεν υπάρχει κανένα κόστος, ανεξάρτητα από το ποσό της μεταφοράς (έως 500 ευρώ)
  • Eurobank: Δεν χρεώνει προμήθεια για ποσά έως 30 ευρώ, για 30,01 έως 100 ευρώ το κόστος ανέρχεται σε 0,50 ευρώ και για 100,01 έως 500 ευρώ σε 1,20 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα: Έως 50 ευρώ δεν υπάρχει προμήθεια, ενώ για μεγαλύτερα ποσά έως τα 500 ευρώ, ανέρχεται σε 0,50 ευρώ.
  • Τράπεζα Πειραιώς: Έως 50 ευρώ η προμήθεια διαμορφώνεται σε 0,05 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά σε 0,50 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η χρέωση, αν υπάρχει, επιβάλλεται στον αποστολέα. Ο παραλήπτης δεν επιβαρύνεται ποτέ.

Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων, π.χ. αν βγουν για φαγητό για να μοιραστούν το λογαριασμό. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε η μέση μεταφορά δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Λιγότερο διαδεδομένες είναι οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Εφόσον ο καταναλωτής επιλέξει το IRIS για την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας κατά το check-out, μεταφέρεται αυτόματα στο περιβάλλον του e-banking του, όπου επιλέγει σε ποιον καταθετικό λογαριασμό θα γίνει η χρέωση. Η συναλλαγή εκτελείται εκείνη τη στιγμή.

Τέλος, είναι δυνατή η πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι τον αριθμό κινητού ή τον ΑΦΜ τους.

Σήμερα οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία φτάνουν τους 81.000, ενώ τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές έφτασαν τις 2,5 χιλιάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις