
Σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης καταγράφει η αγορά των άμεσων (instant) διατραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα. Ο λόγος γίνεται για μεταφορές χρημάτων σε τράπεζες διαφορετικές από αυτές στην οποία τηρείται ένας λογαριασμός.
Στην προκειμένη περίπτωση η πίστωση στον παραλήπτη γίνεται σε ελάχιστο χρόνο, με μία επιπλέον χρέωση που μπορεί να ξεκινά από το 1 ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πώς θα διαμορφωθεί ο κλάδος μέχρι το 2035
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΙΑΣ που έχει στη διάθεσή του ο «ΟΤ», στο 10μηνο 2022 το 27% των εμβασμάτων, εκτελέστηκε με αυτή τη μέθοδο.
Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Αντιμέτωπες με τις συνέπειες της εύθραυστης οικονομίας – Οι προκλήσεις και οι αναγκαίες αλλαγές
Συνολικά διακινήθηκαν 14,5 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 12% του συνόλου των διατραπεζικών μεταφορών.
Εξάλλου, στο 15% των περιπτώσεων τουλάχιστον το ένα από τα δύο ΙΒΑΝ ήταν ξένο, στοιχείο ενδεικτικό της ανάγκης για άμεσες μεταφορές εντός Ευρωζώνης.
Οι μεταφορές μεταξύ φίλων
Παράλληλα, αυξάνονται ταχύτατα οι χρήστες της υπηρεσίας IRIS, που είναι διαθέσιμη σε φυσικά πρόσωπα μέσω κινητού τηλεφώνου (mobile banking) και επιτρέπει τη μεταφορά έως 500 ευρώ σε ημερήσια βάση, μεταξύ οποιουδήποτε συστημικού ομίλου στη στιγμή, είτε δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος.
Αυτήν τη στιγμή 1,28 εκατομμύρια ιδιώτες πελάτες των τεσσάρων συστημικών ομίλων την έχουν ενεργοποιήσει, ενώ μόνο τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές προσέγγισαν τις 50.000 έναντι 23.000 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Συνολικά το οκτάμηνο Ιανουάριος – Αύγουστος 2022 εκτελέστηκαν μέσω IRIS 3,2 εκατ. μεταφορές, αριθμός αυξημένος κατά 190% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.
Οι προοπτικές αύξησης των σχετικών μεγεθών είναι τεράστιες, με βάση την εμπειρία από πιο ώριμες αγορές. Εκτιμάται ότι σε βάθος κάποιων ετών και εφόσον διαδοθεί η υπηρεσία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν ετησίως τα 300 εκατομμύρια.
Το κόστος
Οι προμήθειες που επιβάλλονται για χρήση της υπηρεσίας είναι οι ακόλουθες:
- Alpha Bank: Δεν υπάρχει κανένα κόστος, ανεξάρτητα από το ποσό της μεταφοράς (έως 500 ευρώ)
- Eurobank: Δεν χρεώνει προμήθεια για ποσά έως 30 ευρώ, για 30,01 έως 100 ευρώ το κόστος ανέρχεται σε 0,50 ευρώ και για 100,01 έως 500 ευρώ σε 1,20 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα: Έως 50 ευρώ δεν υπάρχει προμήθεια, ενώ για μεγαλύτερα ποσά έως τα 500 ευρώ, ανέρχεται σε 0,50 ευρώ.
- Τράπεζα Πειραιώς: Έως 50 ευρώ η προμήθεια διαμορφώνεται σε 0,05 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα ποσά σε 0,50 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η χρέωση, αν υπάρχει, επιβάλλεται στον αποστολέα. Ο παραλήπτης δεν επιβαρύνεται ποτέ.
Η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις για τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ φίλων, π.χ. αν βγουν για φαγητό για να μοιραστούν το λογαριασμό. Γι΄ αυτό το λόγο άλλωστε η μέση μεταφορά δεν ξεπερνά τα 50 ευρώ.
Λιγότερο διαδεδομένες είναι οι πληρωμές σε ηλεκτρονικό κατάστημα. Εφόσον ο καταναλωτής επιλέξει το IRIS για την αγορά ενός προϊόντος ή μίας υπηρεσίας κατά το check-out, μεταφέρεται αυτόματα στο περιβάλλον του e-banking του, όπου επιλέγει σε ποιον καταθετικό λογαριασμό θα γίνει η χρέωση. Η συναλλαγή εκτελείται εκείνη τη στιγμή.
Τέλος, είναι δυνατή η πραγματοποίηση άμεσων πληρωμών σε επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις. Το μόνο που χρειάζεται να γνωρίζει ο καταναλωτής είναι τον αριθμό κινητού ή τον ΑΦΜ τους.
Σήμερα οι εγγεγραμμένοι στην υπηρεσία φτάνουν τους 81.000, ενώ τον Οκτώβριο οι νέες εγγραφές έφτασαν τις 2,5 χιλιάδες.


Latest News

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών για την Attica Group το 2022
Η αύξηση του κύκλου εργασιών επέτρεψε στον όμιλο να καλύψει τα ιδιαίτερα αυξημένα λειτουργικά του έξοδα

Μεταφορά τεχνογνωσίας από το MIT σε ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις
O υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας μίλησε κατά τη διάρκεια του 25ου Global Startup Workshop, που διοργανώνει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT)

Η BayWa AG καταγράφει κερδοφόρo ανάπτυξη-Κέρδη ρεκόρ το 2022
Η εταιρεία στοχεύει σε EBIT μεταξύ 470 και 520 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2025

Ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου της Advent Technologies εξελέγη πρόεδρος της συντονιστικής ομάδας του IPCEI Hydrogen «Hy2Tech»
Η εκλογή του Δρ. Γρηγορίου πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της 1ης Γενικής Συνέλευσης, που έλαβε χώρα στις 28 Μαρτίου 2023 στο Βερολίνο

Κοινοπραξία Aegean - CAE για τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης
Στην πλήρη του ανάπτυξη, το κέντρο θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο

Τεράστια η ψαλίδα στο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ευρώπη - Κάτω από τον μέσο όρο στην Ελλάδα
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat

Στο χείλος του γκρεμού 1 στις 3 επιχειρήσεις - Δεν θα αντέξουν νέα κρίση
Το 40,9% των επιχειρήσεων κατάφερε να αντεπεξέλθει στις αλλεπάλληλες συνθήκες αστάθειας που δημιούργησαν οι πολλαπλές κρίσεις από το 2009, ενώ σε ποσοστό 36,5% ανέφεραν ότι δύσκολα θα αντεπεξέλθουν σε μία νέα κρίση

Mermeren: Υποβάλλει δημόσια προσφορά η Dolit Investments
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της

Η μάχη της ΦΑΓΕ με τα «ανώνυμα» γιαούρτια και η αύξηση κερδών
Στα 552,3 εκατ. δολάρια ο τζίρος της ΦΑΓΕ το 2022 - Πάει πιο πίσω το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

Για πόσο χρονικό διάστημα αντέχουν οι ελληνικές τράπεζες να χάνουν καταθέσεις
Τι αναφέρουν ξένοι οίκοι και τραπεζίτες