Πράσινο φως για την  εισροή νέας ρευστότητας προς την Ελλάδα και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους πρόκειται να δώσει η δημοσίευση της νεας αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τους Θεσμούς σήμερα. Οι πληροφορίες δίνουν θετικό πρόσημο στην έκθεση, η οποία είναι η πρώτη μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία.

Η εν λόγω αξιολόγηση ανοίγει το δρόμο για την τελευταία δόση από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs) ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα προβλέπει  σημαντική ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. Ευρώ σε βάθος χρόνου, η οποία προκύπτει από τη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο του 2012 από τον EFSF.  Η μείωση του χρέους αποτελεί σημαντικό στόχο για την κυβέρνηση και η βελτίωση αυτή αναμενεται να αποτυπωθεί  στην ανάλυση βιωσιµότητας χρέους στην αξιολόγηση. Σύµφωνα µε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χρέος από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 θα υποχωρήσει στο 156,9% το 2024.

Ρευστότητα

Η Ελλάδα αναμένει την εισροή ρευστότητας μέχρι το τέλος τους έτους, η Ελλάδα και η τυπική έγκριση για την εκταμίευση αναμένεται τον Δεκέμβριο. Η  επιστροφή των SMPS και ANFAS και η απαλλαγή από το επιτοκιακό περιθώριο περιλαμβάνονται στα µέτρα για την ελάφρυνση του χρέους στη συμφωνία µετά την έξοδο από το µνηµόνιο το 2018. Το καλοκαίρι, μετά την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, αποφασίστηκε να δοθεί η τελευταία εκκρεµής δόση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της απλής µεταπρογραµµατικής εποπτείας.

Διαβάστε επίσης: Ευρώπη: Το αγκάθι του πληθωρισμού και η νάρκη του δημοσίου χρέους

Βασική προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης, περί τον Δεκέμβριο, ήταν η εκπλήρωση  22 προαπαιτουµένων  κατά την περίοδο της ενισχυµένης εποπτείας. Η εν λόγω αξιολόγηση έγινε στα µέσα Οκτωβρίου.  Με  από αυτή  την δόση, η Ελλάδα θα έχει λάβει συνολικά τα 5,2 δισ. ευρώ από κέρδη που είχαν  οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.

Ερχεται η δόση και από το Ταμείο

Μέχρι το τέλος τους έτους, η Ελλάδα αναμένει  κεφάλαια περί τα 4 δισ. Ευρώ καθώς τον Δεκέμβριο – πέραν από  SMPs και ANFAs ύψους περίπου 700 εκατ. Ευρώ αναμένεται και η  δεύτερη δόση ύψους 3,56 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η χώρα μας θα λάβει  τη δεύτερη   δόση. Τα α 3,56 δισ. ευρώ περιλαμβάνουν τις επιδοτήσεις ύψους 1,72 δισ. ευρώ  και το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης ύψους 1,84 δισ. Ευρώ. Η Ελλάδα   ολοκλήρωσε με επιτυχία τα 28 ορόσημα της δεύτερης δόσης και 3 ορόσημα που αφορούσαν το κομμάτι των δανείων της τρίτης δόσης

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία