
Ασφαλή χαρακτηρίζει την επίτευξη του φετινού δημοσιονομικού στόχου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (ΓΠΚΒ) τονίζοντας ωστόσο, πως για το επόμενο έτος εντοπίζονται «σημαντικές αβεβαιότητες» που αφορούν κυρίως τις διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα τις τιμές της ενέργειας και το ύψος των επιτοκίων δανεισμού.
Οι συγκεκριμένες αβεβαιότητες, μπορούν να ανατρέψουν τόσο τις μακροοικονομικές όσο και τις δημοσιονομικές προβλέψεις και να απαιτήσουν διορθωτικές κινήσεις όπως υπογραμμίζει το ΓΠΚΒ. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα για τον πολιτικό κίνδυνο που μπορεί να προέλθει από τις πιθανές δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών και του οξυμένου κλίματος.

Το μακροοικονομικό σενάριο
«Το αναθεωρημένο μακροοικονομικό σενάριο προβλέπει μεγέθυνση 5,6% για το 2022 (από 5,3% στο Προσχέδιο) και 1,8% για το 2023 (από 2,1%), ενώ ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 9,7% το 2022 (από 8,8%) και σε 5% το 2023 (από 3%). Επομένως, η ονομαστική μεγέθυνση του τρέχοντος έτους προβλέπεται στο 15,7% (από 14,8%) και του επόμενου στο 6,6% (από 5,3%). Οι δημοσιονομικές προβλέψεις της Εισηγητικής Έκθεσης δείχνουν επίσης μικρή διαφοροποίηση σε σχέση με το Προσχέδιο. Το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 εκτιμάται σε 3,4 δισ. ευρώ ή 1,6% του ΑΕΠ (από 3,6 δισ. ευρώ ή 1,7% ΑΕΠ στο Προσχέδιο) και ο στόχος για το 2023 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,6 δις ή 0,7% ΑΕΠ (σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με το Προσχέδιο)» αναφέρει και προσθέτει πως:
«Το μεγαλύτερο μέρος της φετινής δημοσιονομικής βελτίωσης προέρχεται από την αύξηση των δημόσιων εσόδων (φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) καθώς και από τον τερματισμό των μέτρων της πανδημίας. Η βελτίωση του επόμενου έτους οφείλεται στη συνέχιση της αύξησης των εσόδων (σε μικρότερο βαθμό) και στη μείωση των φυσικών παραλαβών αμυντικού εξοπλισμού (που πραγματοποιήθηκαν φέτος)».

Αλλαγή
Μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με το Προσχέδιο αφορά τα Νομικά Πρόσωπα και συγκεκριμένα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, τα έσοδα και οι δαπάνες του οποίου αναμένεται να παραμείνουν σχετικά κοντά στα φετινά επίπεδα, σε αντίθεση με τη σημαντική αύξηση που προέβλεπε το Προσχέδιο.
«Η αλλαγή αυτή οφείλεται στην αναθεώρηση της πρόβλεψης για τις τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω. Σημειώνουμε ακόμα την παρουσίαση, για δεύτερη χρονιά, του Προϋπολογισμού ανά πρόγραμμα σε όλα τα Υπουργεία καθώς και τη λειτουργική ταξινόμηση των δημόσιων δαπανών. Τα στοιχεία αυτά συνεισφέρουν στη δημοσιονομική διαφάνεια και επιτρέπουν την ουσιαστικότερη κοινοβουλευτική συζήτηση για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού» σημειώνει το ΓΠΚΒ.


Latest News

Γιατί τροποποιεί το οργανόγραμμά της η Dimand - Πώς διαμορφώνεται το καινούργιο
Ποιο τμήμα καταργεί πλήρως η εταιρεία

Πώς εξελίσσεται το Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας
Το σχέδιο αποτελείται από ένα σύνολο 43 παρεμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισ. ευρώ, με στόχο την ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανίας

DBRS για ελληνική οικονομία: Δεν θα εκτροχιασθεί από τις εκλογές
Τι λέει για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών

Με πόσες κατοικίες ξεκινά το στεγαστικό πρόγραμμα για νέους
Θα ωφεληθούν 3.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Καλάθι του νοικοκυριού: Δείτε ποια προϊόντα μπήκαν στη λίστα - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές
Τι σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Σε λίγες ημέρες το Market Pass - Οι όροι και η διαδικασία για την αίτηση
Το επίδομα στοχεύει στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών σε μια περίοδο αυξημένης ακρίβειας,

Ποια ακίνητα βγαίνουν σήμερα στο ηλεκτρονικό σφυρί [λίστα]
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) πατάει το «γκάζι» των e-πλειστηριασμών για ακίνητα που έχουν κατασχεθεί για χρέη στην εφορία

Ο πλούτος και οι ευκαιρίες των μεγάλων ελληνικών ομίλων
Πώς οι επάλληλες κρίσεις αναγέννησαν τις εγχώριες επιχειρήσεις και εκτόξευσαν την κερδοφορία τους στα ύψη

Οι ψηφιακοί καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους ελέω κρίσης
Tο 81% των καταναλωτών εξετάζει τον προϋπολογισμό των επόμενων 12μηνών

Πακέτο κρατικών ενισχύσεων 1,36 δισ. ευρώ στις ελληνικές βιομηχανίες
Αποζημιώσεις στην ελληνική βιομηχανία για τις εκπομπές CO2