Επενδύσεις σε υποδομές, εξαγορές και διεκδίκηση νέων έργων του Ταμείου Ανάκαμψης βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής εταιρείας ψηφιακής τεχνολογίας Adaptit. Έχοντας κάνει άνοιγμα μέσα στο 2022 στην αγορά των data centers με την εξαγορά του 80% της Cloudrock, η εταιρεία, που κλείνει το τρέχον έτος με τζίρο 30 εκατ. ευρώ, προβλέπει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για το 2023 και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των αγορών του εξωτερικού. Στοχεύοντας στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της, η Adaptit, που ιδρύθηκε το 2005 και σήμερα δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 10 χώρες, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας με αντικείμενο το Internet of Things (IoT).

Η επένδυση σε κέντρα δεδομένων με την εξαγορά της ελληνικής Cloudrock αποτελεί μια στρατηγική κίνηση της διοίκησης, που προτίθεται να κάνει δυναμικές κινήσεις σε αυτή την αγορά. Η επένδυση στο υφιστάμενο data center, που στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του ομίλου στον Άγιο Στέφανο, θα βελτιώσει τη δυναμικότητά του, καθώς σε πρώτη φάση θα ξεπεράσει τα 1.000 τ.μ. Σε επόμενη φάση, δεν αποκλείεται ακόμη και να καλύψει τη συνολική έκταση του κτηρίου, που μετρά 3.000 τ.μ. Η αναβάθμιση του data center, που ήδη εξυπηρετούσε ως hosting στην εταιρεία, στοχεύει στο να μπορεί να παρέχει και υπηρεσίες σε τρίτους.

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Adaptit, κ. Αθανάσιος Τζαφέρης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής ενημέρωσης σχετικά με τις επιδόσεις του 2022 και τις προοπτικές για την επόμενη χρονιά, σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ακόμα κέντρου δεδομένων για το IoTκαι την τεχνητή νοημοσύνη. Εξάλλου, επενδύοντας 650.000 ευρώ, εντός του 2022, η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης της δικής της πλατφόρμας IoT.

Προσδοκίες υψηλής ανάπτυξης για το 2023

Μέσα στο 2022, η εταιρεία διεύρυνε σημαντικά το πελατολόγιο και τις συνεργασίες της. Όπως παρουσίασε εχθές η διοίκηση της εταιρείας, ο κύκλος εργασιών για το 2022 θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 20 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) εκτιμάται πως θα κινηθούν σε επίπεδα άνω των 3 εκατ. ευρώ, έναντι 1,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Μόλις το 10% του τζίρου του 2022 αφορά σε έργα του δημοσίου, με το συντριπτικό ποσοστό να αφορά στον ιδιωτικό τομέα και στα telecoms, εντός και εκτός Ελλάδος.

Οι επενδύσεις ανήλθαν το 2022 σε 1,2 εκατ. ευρώ (δεν περιλαμβάνεται η εξαγορά της Cloudrock) και οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη σε 650.000 ευρώ. Η εταιρεία συμμετείχε σε διαγωνιστικές διαδικασίες έργων άνω των 70 εκατ. ευρώ, δίνοντας βάρος επιλεκτικά σε εκείνα τα πρότζεκτς που έχουν προστιθέμενη αξία για την ίδια.

«Από το 2005 που ιδρύθηκε η Adaptit, στόχος μας ήταν να προσφέρουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις στους πελάτες που μας εμπιστεύονται. Η ανοδική πορεία των τελευταίων ετών αποδεικνύει ότι αυτός ο στόχος έχει επιτευχθεί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο ρυθμό, ενισχύοντας το πελατολόγιό μας εντός και εκτός Ελλάδας και προχωρώντας σε σημαντικές συνεργασίες με γνωστές εταιρείες στον χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών», ανέφερε ο κ. Τζαφέρης.

Η διοίκηση προσδοκά έσοδα 40 εκατ. ευρώ για το 2023. Εκτίμηση σχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι ανεκτέλεστο υπόλοιπο 18 εκατ. ευρώ θα περάσει στο 2023 είτε από εν εξελίξει έργα είτε από νέες αναθέσεις. Στόχος είναι το 2023 τα έσοδα από τις δραστηριότητες εξωτερικού να ανέλθουν στο 30% του κύκλου εργασιών, ήτοι 11 εκατ. ευρώ, όταν το τρέχον έτος αγγίζουν το 25% και σε απόλυτο νούμερο τα 7 εκατ.

Το επενδυτικό πλάνο του 2023 ανέρχεται στα 2 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη υποδομών κρίσιμης σημασίας, την ενίσχυση των συνεργασιών και την περαιτέρω επέκταση δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Θα συμμετάσχει σε διαγωνιστικές διαδικασίες έργων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά δε στο ανθρώπινο δυναμικό, η Adaptit σήμερα αριθμεί πάνω από 130 εργαζόμενους, ενώ αν προστεθούν και όσοι δραστηριοποιούνται στην κατασκευή δικτύων οπτικών ινών τότε φτάνει τους 200. Μέσα στο 2023, θα προστεθούν ακόμη 60 εργαζόμενοι, με τη διοίκηση να επιβεβαιώνει το «κενό» εργατικού δυναμικού στις ειδικότητες υψηλής τεχνολογίας με το οποίο έρχεται αντιμέτωπη όλη η αγορά, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη.

Σημαντικά έργα και συνεργασίες

Μεταξύ των άνω των 600 έργων που έχει ολοκληρώσει στα πάνω από 16 χρόνια εμπειρίας της, η Adaptitέχει συμμετάσχει σε έργα όπως η ανάπτυξη και λειτουργία ολοκληρωμένου Συστήματος APIγια τη διενέργεια του προελέγχου επιβατών που ταξιδεύουν από αεροδρόμια χωρών εκτός Σένγκεν για λογαριασμό της Ελληνικής Αστυνομίας και εκείνο για την ασφάλεια των δομών φιλοξενίας πολιτών τρίτων χωρών. Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται οι μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, οργανισμοί όπως η BUYIN, κοινή εταιρεία των Deutsche Telekom & Orange Group για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού βελτιστοποίησης ραδιοκάλυψης 4G/5G, η Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Οι πυλώνες ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια περιλαμβάνουν τη δραστηριοποίηση σε τομείς αιχμής, όπως είναι η κυβερνοασφάλεια, οι λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality – AR), οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιούν τις δυνατότητες των drones, αλλά και το Internet of Things.

Ο όμιλος συμμετέχει, επιπλέον, ενεργά μέσω της θυγατρικής Telcoserv στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FTTH). Έχει αναλάβει την κατασκευή δικτύων νέας γενιάς για τις Cosmote και Nova. Μάλιστα, το 2022 οι κατασκευαστικές δραστηριότητες αντιστοιχούν στο 20% του τζίρου και αναμένεται να ανέλθουν σε 30% την επόμενη χρονιά. Ακόμη, έχει καταθέσει το ενδιαφέρον του στον διαγωνισμό για το «χτίσιμο» του δικτύου οπτικών ινών της ΔΕΗ, που έχει και κατασκευαστικό κομμάτι, εκτός από εναέριες εργασίες, σε ένα ποσοστό που χονδρικά κινείται στην αναλογία 40/60.

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε άμεσα τις δραστηριότητες μας σε νέους τομείς, προσβλέποντας και στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων μας και στις αγορές του εξωτερικού», επισήμανε ο κ. Βασίλης Καραβασίλης, εμπορικός διευθυντής του ομίλου Adaptit.

Ο όμιλος έχει ήδη αυτόνομη παρουσία στη Βουλγαρία και τη Γερμανία, μέσω των Adaptit Bulgaria και Adaptit GmbH αντίστοιχα, ενώ δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχοντας αναλάβει σημαντικά έργα. Σε συνεργασία με την κινεζική Fujian Helios έχει δημιουργήσει την Helios Technologies Europe, προσφέροντας στην ευρωπαϊκή αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων και λύσεων για τη βελτίωση της ποιότητας των ασύρματων τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Στα άμεσα πλάνα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση των στρατηγικών συνεργασιών. Αυτή τη στιγμή ο όμιλος Adaptit συνεργάζεται με γνωστούς οίκους, όπως είναι η Team Viewer, η Netscout – Arbor, η ΙΒΜ, η Opengear, η Nozomi Networks, η ADVA και η Spirent.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις