Ειδική αναφορά στις πέντε μείζονος σημασίας νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών και την «τιτάνια» όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια για να γίνει ο e-ΕΦΚΑ «λειτουργικός, ψηφιακός και αποτελεσματικός», έκανε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, στην ομιλία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις».

Ειδικά για την επίλυση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων, ανέφερε τα ακόλουθα: «Αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο άσκησης πολιτικής». Τόνισε δε, ότι οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις (εκτός διεθνών και ανελαστικών) έχουν σχεδόν μηδενισθεί, ενώ κατά μέσο όρο το χρονικό διάστημα που απαιτείται πλέον για την έκδοση σύνταξης έχει μειωθεί στις 60 ημέρες – χαμηλότερο από αυτό χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία. «Ολοκληρώθηκε η δουλειά; Όχι ακόμα! Προχωράμε στις επικουρικές συντάξεις, στις διεθνείς συντάξεις και στα εφάπαξ», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, ενώ απευθυνόμενος προς όλες τις πτέρυγες του κοινοβουλίου επεσήμανε με έμφαση ότι «η έγκαιρη και έγκυρη έκδοση συντάξεων δεν είναι φιλανθρωπική δράση. Αποτελεί υποχρέωση ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους δικαίου. Δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο και δεν θα έπρεπε να είναι πεδίο μικροπολιτικής».

Διαβάστε επίσης – Τσακλόγλου στον ΟΤ: Στις συντάξεις Φεβρουαρίου η αύξηση 7,75% 

Αναφερόμενος στον πυρήνα του νομοσχεδίου ο κ. Τσακλόγλου υπογράμμισε ότι «Οι διατάξεις του βελτιώνουν την ασφαλιστική, προνοιακή και εργασιακή νομοθεσία, παρέχουν νέα ή επεκτείνουν υφιστάμενα δικαιώματα, συμβάλλουν στην κοινωνική συνοχή, βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης των πολιτών και προωθούν την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας».

Διαβάστε επίσης – Τσακλόγλου: 250 ευρώ θα λάβουν 2,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι και ευάλωτοι

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσακλόγλου, ανέδειξε τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, και αναφέρθηκε στους δικαιούχους της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τα άτομα με αναπηρία, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος αλληλεγγύης και του επιδόματος τέκνων. Επίσης, έκανε ειδική μνεία στο άρθρο 18 του νομοσχεδίου που αφορά στη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης των συντάξεων κατά 7,75% για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, η οποία αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνταξιούχων.

Αναφερόμενος στη μείωση του χρόνου παραγραφής των μη βεβαιωμένων απαιτήσεων του e-ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές αρχικά στα δέκα και κατόπιν στα πέντε έτη και στην αύξηση των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24 μήνες, τόνισε ότι «με τις δύο αυτές ρυθμίσεις ενισχύουμε την ασφάλεια δικαίου και συμβάλλουμε στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον ΕΦΚΑ, με τρόπο δίκαιο και χωρίς να υποθάλπουμε νοοτροπίες ασυνέπειας ή αποφυγής των πληρωμών».

Για τις διατάξεις που αφορούν στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, ο κ. Τσακλόγλου, επεσήμανε τα εξής: «Η ανάγκη θέσπισης δυνατοτήτων επαγγελματικής διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου συνιστά όρο εκ των ων ουκ άνευ για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων και μερισματούχων του Ταμείου. Το Ταμείο πρέπει να μεταβεί σε μια εποχή, στην οποία θα εφαρμόζονται βέλτιστες διεθνείς πρακτικές τόσο σε οργανωτικό όσο και διαχειριστικό επίπεδο».

Περισσότερο ανθεκτικό το ασφαλιστικό σήμερα

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τόνισε ότι «σήμερα, μετά από όλες αυτές τις μεταρρυθμιστικές μας παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό μας σύστημα – παρότι εξακολουθεί να παράγει σημαντικά ελλείμματα – είναι περισσότερο ανθεκτικό και θα παραμείνει βιώσιμο όσο απαντάμε στις κρίσεις με αναπτυξιακές πολιτικές που μεγεθύνουν την οικονομία.

Υλοποιούμε τις πολιτικές που είχαμε σχεδιάσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις. Από παρίες γίναμε πρωταγωνιστές. Η χώρα μας δεν είναι πια βυθισμένη στην ύφεση. Η οικονομία μας επιδεικνύει σημαντικές αντοχές και προοπτικές, που λίγα χρόνια πριν αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Γιατί τα αναφέρω όλα αυτά; Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος πηγαίνει χέρι-χέρι με την υγεία της οικονομίας. Η Κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική, κοστολογημένη και στοχευμένη και πιστεύει ακράδαντα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι συμπεριληπτική. Το παρόν νομοσχέδιο είναι προϊόν συνεκτικού και συστηματικού σχεδιασμού με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός στην κοινωνική πολιτική και ποιος απλά δηλώνει -στα λόγια- κοινωνικά ευαίσθητος», κατέληξε ο κ. Τσακλόγλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ
Φορολογία Eιδήσεις |

Ακίνητα: Αντίστροφη μέτρηση για διορθώσεις στο Ε9 και λιγότερο ΕΝΦΙΑ

Ποιοι θα πρέπει να υποβάλουν νέα δήλωση για την ακίνητη περιουσία τους - Ποιοι εξαιρούνται. Έως 31 Ιανουαρίου 2025 η υποβολή αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων ακίνητης περιουσίας.

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα
Εργασιακά – Ασφαλιστικά |

Απασχόληση: Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος εργασίας στην Ελλάδα

Σταθερά σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η προσδοκία για απασχόληση στην Ελλάδα, το α’ τρίμηνο του 2025, παρά την υποχώρηση των προθέσεων προσλήψεων. Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος.