Με δελεαστικές προσφορές επιδιώκουν να αυξήσουν τους τζίρους τους οι λιανέμποροι στην Ευρώπη τη φετινή Black Friday, στη σκιά αφενός της επιδείνωσης της κρίσης του κόστους διαβίωσης, αφετέρου του Μουντιάλ που προσελκύει την προσοχή πολλών καταναλωτών περισσότερο από ό, τι οι προσφορές των καταστημάτων.

Καταστηματάρχες σε όλη την Ευρώπη εκφράζουν φόβους ότι η αγοραστική περίοδος των Χριστουγέννων στο σύνολό της μπορεί να είναι η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία καθώς οι καταναλωτές περιορίζουν τις αγορές τους, ενώ το κόστος για τις επιχειρήσεις αυξάνεται περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε επίσης: Black Friday: Εντυπωσιακές τιμές στην αγορά σε επιλεγμένα είδη – Στα όρια του κόστους

Ο διψήφιος πληθωρισμός έχει πλήξει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και η εμπιστοσύνη τους βρίσκεται ή πλησιάζει στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδο κάτω από το βάρος των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σε καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης και της εκτόξευσης του κόστους ενέργειας.

Φαίνεται, πάντως, ότι πολλοί καταναλωτές ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος τις αγορές τους για τις γιορτές και θα δαπανήσουν κάποια χρήματα αξιοποιώντας τις προσφορές της Black Friday.

Οι Βρετανοί

Οι Βρετανοί θα δαπανήσουν 8,7 δισεκ. λίρες από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα, σύμφωνα με έρευνα της GlobalData για λογαριασμό της VoucherCodes την οποία επικαλείται το Reuters, περισσότερα κατά 0,8% σε ετήσια βάση σε απόλυτο νούμερο, όμως σε αυτό δεν αποτυπώνεται η μείωση στους όγκους πωλήσεων δεδομένων των ανατιμήσεων.

Ακόμη, όπως δείχνει η έρευνα της McKinsey, το ένα τέταρτο των Βρετανών καταναλωτών έχουν ήδη κάνει τις αγορές τους για τα Χριστούγεννα, ενώ περίπου ένας στους 10 σχεδιάζει να κάνει τα περισσότερα ψώνια με αφορμή την Black Friday.

«Βλέπουμε μια σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά, βλέπουμε ανθρώπους που θέτουν ως προτεραιότητα πράγματα όπως απαραίτητα προϊόντα για το σπίτι…πράγματα όπως φούρνοι μικροκυμάτων και φριτέζες αέρος», δήλωσε στο BBC ο Έντ Κονολι, επικεφαλής πωλήσεων στην Currys, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη ζήτηση για άλλα προϊόντα που θεωρούνται λιγότερο ενεργοβόρα.

Ιταλοί και Γάλλοι

Η Idealo, ο ευρωπαϊκός ιστότοπος σύγκρισης τιμών, ανέφερε ότι το 65% των Ιταλών που ψωνίζει διαδικτυακά θα αγοράσει κάποιο προϊόν στο πλαίσιο της Black Friday.

Στη Γαλλία, το 70% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει αγορές κατά τη Black Friday και τη Cyber Monday, σύμφωνα με έρευνα της PwC France.

Συγκρατημένοι οι Ισπανοί

Ωστόσο, οι Ισπανοί εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι, με μόλις 24% των καταναλωτών να σχεδιάζουν να εκμεταλλευθούν τις προσφορές της Black Friday για να ξεκινήσουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους, σύμφωνα με την ισπανική Ένωση Εταιριών Μαζικών Καταναλωτικών Προϊόντων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως